Épületek/Lakóépület

Százlakásos passzívház

2014.09.12. 14:09

Elkészült az első magyar 100 lakásos minősített passzívház, mely a XIII. kerületben a Zsinór és Jász utca sarkán épült meg. A kerületi önkormányzat bérházként fogja üzemeltetni a léptékében nem csak a magyar, de a közép-kelet-európai piacon is úttörő lakóépületet. A Nívódíjjal és FIABCI-díjjal is elismert százlakásos passzívházat Pólus Károly, Nagy Csaba és munkatársaik jegyzik.

Mi a passzívház?

a bérlőknek: lakásonként 15-20 ezer forintos fűtési költség – évente

a mérnököknek: A „Darmstadt Passivhaus Institut" általi minősítés megszerzéséhez általános kritérium, hogy a fajlagos éves összes primerenergia-szükséglet maximum 120 kWh/(m2év), az n50 légtömörségi nyomásteszt értéke maximum 0,6 1/h, a túlmelegedés gyakorisága maximum 10%, a fajlagos fűtési energiaigény nem nagyobb 15 kWh/(m2év)-nél, vagy a fűtési hőszükséglet nem lépi túl a 10 W/m2 értéket.

a tervezőknek: kompakt tömegformálás - egy adott épülettérfogathoz minél kisebb lehűlő felület társul. A homlokzati üvegfelületek aránya nem haladja meg a 40 %-ot. A telek és a beépítési szabályok által lehetővé tett optimális tájolás - az üvegfelületek többsége dél-kelet – dél-nyugati irányba tájolt, kisebb részük lehet keleti vagy nyugati tájolású, az északi tájolású üvegfelület nem haladja meg az 5 %-ot. A nyári túlmelegedés ellen külső lamellás árnyékolót használunk, az éjszakai időszakban a nyári túlmelegedés megelőzésére fontos, hogy a lakások átszellőztetése biztosítható legyen. Hőhídmentes kialakítás, termikus burok - a passzívházban alapvető fontosságú a hőveszteségek minimalizálása. Hővisszanyerős szellőzés: folyamatos légcserével az eltávolított használt levegő hőenergiájának 70-90%-os visszanyerésével lehet a „passzívház" minősítés elnyeréséhez szükséges energetikai paramétereket biztosítani. A tiszta levegő (por és pollenmentes szűrt) befúvás hálószoba, nappali, az elszívás a szennyezett levegőjű helyiségekből (konyha, fürdőszoba, WC) történik.

Tervezési program

100 lakásos passzívház lakóépület együttes, átlagosan 50 m2-es lakásokkal, gépjármű és kerékpártárolókkal. A három épülettömbben három különböző, lakóegység-típus kapott helyet. A kisebb 40 m2-es lakások garzon, míg a nagyobbak másfél- (50m2), illetve egy plusz két félszoba (60m2) kialakításúak. A lakószobák kifelé, a szabad homlokzatok felé tájoltak, a közlekedők irányába csak alárendelt helyiségek néznek.

Beépítési koncepció

Az épületegyüttest a lakásszámból adódó viszonylag nagy volumen és a legkedvezőbb tájolás kialakítása miatt három tömegre bontottuk. Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, ahol zöldterületet alakítunk ki. A földszint fölé helyezett udvar alatt létesítjük a parkolókat, nagyrészt a pincei mélygarázsban, kisebb részben a földszinten.

Miért függőfolyosó?

Passzívházat bármilyen rendszerben (fogatolt, középfolyosós, oldalfolyosós stb.) lehet tervezni, mi a hagyományos függőfolyosós rendszert értelmeztünk újra. A három épületből álló épületegyüttes mind a Jász utca, mind pedig a Zsinór utca felől rendelkezik személybejárattal. Az épület vízszintes közlekedő rendszere az épületek által körbefogott belső udvar köré szervezett pillérekkel, hidakkal tagolt nyitott oldalfolyosó, amely a termikus burkon kívül helyezkedik el. A rendszer egyedisége, hogy a szeparációt biztosítandó a függőfolyosó a lakások ablakaitól eltávolodik. A kétszobás lakás lakószobájánál a legtávolabb, a másfélszobás konyhájánál már kisebb, míg a garzonlakásnál a legkisebb a távolság. A két vertikális közlekedőmag az épülettömbök között, önálló elemként kapott helyet. A függőfolyosó előnye, hogy a lakások helyiségei átszellőztethetők, természetes módon bevilágítottak.

Építészeti koncepció

A termikus burkon belül a lakások szigorú racionalitása a meghatározó, melyet a külső folyosók, lépcsők szabad vonalvezetése ellenpontoz. A belső udvar felé az épület, a közösségi, nyüzsgő, színes oldalát, míg a kertek felé a nyugodt szeparált arcát mutatja. Anyaghasználata is a fentieket támasztja alá. A termikus burok a lakásokkal egy hőszigetelt fehér vékonyvakolatos rendszer előregyártott vb. erkélyekkel. A belső udvar látszóbeton keretes szerkezete mögött a folyosó és híd csatlakozásoknál színes fémburkolat tapad a falra, és fut végig álmennyezetként.

Tapasztalatok

Az európai bérlakás építészet kortárs formanyelve és a passzív épület tervezési irányelvei nem állnak távol egymástól, így leküzdendő kihívást elsősorban az anyagi és építéstechnikai és jogszabályi korlátok jelentettek. A tervezési folyamat az átlagosnál hosszabb ideig tartott, sok ellenőrzési-visszacsatolási folyamattal. A pilotprojekt használati adatait monitoring rendszer is rögzíti, így a későbbi tervezésekhez hasznos tapasztalatokkal szolgálhat.

Pólus Károly, Nagy Csaba

Többek között a százlakásos passzívház is megtalálható az Építészfórum kortárs építészeti térképén, melyet itt lehet böngészni további munkákért és cikkekért.