Épületek/Középület

SZÁMALK

2009.09.10. 05:10

A SZÁMALK új székháza elsősorban oktatási célt szolgál. Az épület arculatát meghatározza a tapétaszerű, architektonikus tagoló elemektől mentes téglaburkolat. • Tervező Dobai János, építész munkatárs Vizdák Janka, belsőépítész Tardos Tibor.

A SZÁMALK székház mintegy tízéves együttműködés eredménye. Először az Etele úti épület rekonstrukciójának fázisait terveztük. A tervekből egy kis részlet valósult meg: a 240 fős előadóterem.

A rekonstrukciós tervek készítése idején merült fel az a javaslat, hogy az optimális eredményt nem garantáló felújítás helyett a Kelenföldi közlekedési csomópont közvetlen közelségében lévő épületet adják el, így egy új helyen egy optimális épület épülhetne. Javaslatom valósággá változott.

Az új helyszín 800 méternyire van az Etele úti épülettől. A telek a kelenföldi lakótelep belsejében helyezkedik el, az egykori lakótelepi iskola tágas telke. Az elhagyott, elavult általános iskolát lebontottuk, helyén létesült az új SZÁMALK székház.

A SZÁMALK jelenlegi profiljának megfelelően döntően oktatásszervezéssel foglalkozik. Így az épület helyet biztosít a Gábor Dénes Főiskola és más, kisebb oktatási szervezetek számára is. Az oktatási tevékenység itt döntően különféle színvonalú számítógépes- és közgazdasági ismeretek oktatását jelenti. Nem zárható persze ki, hogy a jövőben másfajta, de hasonló infrastruktúrát igénylő oktatási tevékenységek is helyet kapjanak.

Az oktatás különféle számítógépekkel jól felszerelt, klimatizált, különféle létszám elhelyezését biztosító tantermekben folyik. Ezekhez néhány kisebb-nagyobb előadóterem is tartozik. Az oktatók és a szolgáltatást biztosító személyzet számára számos irodaszerű helyiség létesül. Az épületben található még egy büfével együttműködő grillkonyha, pinceszinti parkoló és számos egyéb kiszolgáló helyiség.

A tervezett épület "érett" lakótelepi környezetbe kerül. Az épület elhelyezésével és tömegének alakításával nem volt cél a környezet negligálása: az épület méreteivel, helyzetével is igazodik azokhoz.

Az új épület 5 szintes (pince+fszt+3 emelet). Az alapelrendezés a bevált öttraktusos elrendezést követi. A tantermek északra néznek, az irodák a Mérnök utcai oldalra kerültek. A két folyosó közötti belső zónát áttörtté, tagolttá teszi a két különleges háromkarú lépcső tere és az aulatér. Ezek a területek természetes megvilágítást is kapnak.

Az építtető kérése volt, hogy az épület téglaburkolatot kapjon. A téglaburkolat ebben az esetben hangsúlyozottan burkolat: erre utal a monoton (tapétaszerű) minta és az architektonikus fordulatok (párkányok, kiváltók, lizénák) elutasítása. A nyílások rendje is szinte katatón módon egyenletes, de a két oldalon eltérő. Az egyéb megnyitások teljesen eltérőek: a bütüs oldalakon egyenletes, egyanyagú konstrukcióba kerültek, a földszinten keretezett, nagy nyílást mutatnak. Ezek inkább szintén a „tárgyszerű" formálás eszközei.

A környezettel való kapcsolatatot a tágas előtér, az ölelő előtető szolgálja.

A SZÁMALK felirat, mint a kortárs építészetből jól ismert, akár „kopirájtos" megoldás, független rátétként készült.

Dobai János DLA