Épületek/Közösségi építés

Szalmabálaház

2001.08.17. 08:09

A falak ugyanúgy vakolhatók, mint bármely házfal, így tűz- és vízállóvá válnak. A ház hamar felépíthető, teljes mértékben komfortosítható, üzemben tartása olcsó, és télen-nyáron kellemes klímát élvezhetnek a lakói. (2001. augusztus 17.)

A Művészetek Völgye 2001 fesztivál keretében az építkezni szándékozók is találkozhattak érdekességekkel, kaphattak hasznos információkat. A Kávé Házban tartott, Az építészet a kultúra része rendezvénysorozat első előadásának végén egy férfi állt fel, s a további helyszínekre igyekvők figyelmét kérte még egy percre: a vigántpetendi Tájvédelmi Oktatóközpontba invitált mindenkit. Pólóján egy "madárijesztőnek látszó" stilizált ház rajza és a www.szalmahaz.hu URL-cím volt.
A petendi ház udvarán egy komposztáló és egy napkollektor-gyógynövényszárító mellett állt egy szalmaházikó is.

 

 

 

Mészáros Attila a hétköznapi életben fizikus és programtervező matematikus. A szalmabála-házat három évvel ezelőtt fedezte fel magának. Ez az újfajta építőanyag előnyei ellenére csak az utóbbi 15 évben kezdett el rohamosan terjedni. Az egész világon körülbelül tizenötezer szalmaház áll, többnyire Amerikában, Kanadában és Ausztráliában, de Európában is található már pár száz ilyen épület. A bálázógép elterjedésével a múlt század végén készültek az első szalmabála-házak, s van olyan, amely még ma is áll. Az olajválság után lendült fel a szalmából való építkezés. Ahol ez elterjedt, ma már állami támogatás is igényelhető a természetes otthon elkészítéséhez. Hazánkban az anyaghasználathoz még nem jár támogatás, de a meglévő állami segítségnyújtási lehetőségek igénybe vehetőek. Magáért beszél, hogy nem csupán lakóházak készültek szalmabálából, hanem iskolaépületek (Rudolf Steiner School, Lier, Belgium; Rudolph Steiner School, Belfast, Írország), pavilon és kávéház (Strandpaviljoen "De Houten Kop", Amszterdam, Hollandia), boltív (Canelo, Arizona, USA) és sok minden más.

Eme építőanyag számos előnye közt említhető rendkívüli, a téglánál tízszer jobb hőszigetelő-képessége, olcsósága, környezetbarát jellege. A falak ugyanúgy vakolhatók, mint bármely házfal, így tűz- és vízállóvá válnak. A ház hamar felépíthető, teljes mértékben komfortosítható (víz, áram, gáz), üzemben tartása olcsó, és télen-nyáron kellemes klímát élvezhetnek a lakói.

A bála egyetlen ellensége a víz, de például egy csőtörés után az átnedvesedett "téglákat" ki lehet cserélni. A favázak közé szorított falak alapozása a legfontosabb lépés, hiszen a víztől, a kondenzációtól védeni kell a házat.

A Vigántpetenden elhangzott tájékoztatót a fentiekről körülbelül kétezer érdeklődő hallgatta végig. A Független Ökológiai Központ (www.foek.hu) támogatásával itt felállított szalmaházikó a vártnál kedvezőbb fogadtatásban részesült, s sokan jelezték, hogy a későbbiekben szeretnének segítséget kapni leendő szalmaotthonuk megteremtéséhez.

Mészáros Attila távlati céljai között szerepel egy vállalkozás elindítása, egyelőre azonban információgyűjtésre és -terjesztésre fordítja szabadidejét: a hazánkban már megépült szalmaházakkal kapcsolatos fontos tapasztalatokat szívesen megosztja az érdeklődőkkel. Szeptemberben pedig nálunk is olvashatnak a Sárospatak mellett készülő szalma-tanya munkálatairól.

További információk a www.szalmahaz.hu oldalon.

Csordás Izabella

A témához kapcsolódó linkek:

A Black Range Films &Natural Building Resources honlapja: http://www.strawbalecentral.com
Az Osztrák Szalmabálaház Hálózat oldala: http://www.baubiologie.at/asbn
10 épület bemutatója:http://www.baubiologie.at/europe
Profi ausztrál szalmaépítők: http://strawbale.archinet.com.au
"A jövő háza" program oldala (Ausztria): http://www.hausderzukunft.at
Rolf Brinkmann honlapja: http://www.stroh-mann.de