Épületek/Lakóépület

Szadai passzív családi ház

2009.02.12. 13:51

Hazánkban elsőként a Szekér László tervezte családi ház kapta meg a hivatalos passzívház minősítést a darmstadti Passivhaus Instituttól.
Bemutatjuk a befejezés előtt álló épületet.

Főbb építési adatok, körülmények

A telek Budapesttől kb. 30 km-re északra, Szada egyik újonnan parcellázott részén található. Területe 1501 négyzetméter, 19 méter széles és körülbelül 78 méter hosszú, kelet-nyugati tengelyű. A ház hasznos alapterülete 126 m2, a telek beépítettsége 180 négyzetméteren 12%. Burkolt külső felületek: 131 négyzetméter. Zöldterület: 1190 négyzetméter (79 %).

A tervezés kihívása az volt, hogy a négytagú család számára egy gyorsan és gazdaságosan megépíthető, megfizethető passzívházat hozzunk létre, a maximálisan rendelkezésre álló kb. 30 millió forintból, a tervezéssel és kivitelezéssel együtt a rendelkezésre álló 8 hónap alatt, úgy, hogy ez alatt az idő alatt a használatbavételi engedélyezés is megtörténjen. A célok között szerepelt az is, hogy lehetőleg a hivatalos passzívház-minősítést is megszerezzük, illetve a ház a későbbiekben továbbfejleszthető legyen null-energiás házzá.

Az általános koncepció ismertetése

A terület enyhén lejtős kelet-nyugati irányban. Környezete részben beépült, illetve folyamatosan épül, körben a szokásos, „mediterrán”stílusra hajazó családi házas ingatlanok találhatók. Az építtető – a passzívházépítés iránt elkötelezett matematikus-környezetvédő tanár házaspár – eredetileg egy fszt+tetőtér kialakításban gondolkodott, de a minimál méretek (kb. 120–130 m2 hasznos alapterület) miatt inkább a földszintes kialakításnál maradtunk, így a megépült ház egy földszintes épület, pinceszint és beépített tetőtér nélkül. Az építtetők egy olyan egyszerű, megfizethető lakóházat szerettek volna létrehozni, melyben a négytagú család elfér, és négy önálló szoba, illetve félszoba kialakítható. (A délnyugati részen található L-alakú szoba később ketté osztható.) A költségkímélés miatt garázs, vagy kocsibeálló nem készült.

 

 

Az épület elhelyezésénél elsősorban a szoláris nyereség maximalizálása volt a cél, ezért – a szabadonálló kialakítás előírásainak megfelelően – az északi telekhatárhoz közel helyeztük el a házat. Tekintve, hogy a déli oldali szomszéd építési szándékait már ismertük, az épületet igyekeztünk minél inkább a telek közepére húzni, amit csak többszöri, főépítészi egyeztetés során sikerült elérni, mivel így az épület telepítése „kilóg” az utcaképből. Az épület formálásánál a kompakt tömeg elérése csak kompromisszumok árán volt elérhető, de törekedtünk a közép-európai klímán bevált, egyszerű, délre tájolt hosszúkás téglalap alakú formára. Az épület déli oldalán helyeztük el a nagy ablakokkal ellátott lakóhelyiségeket, és az északi oldalra kerültek – mintegy puffertérként – a kiszolgáló helyiségek, a konyha, előszoba, vécé, fürdő, gépészeti helyiség.

Az autónak az északi kerítés közelében alakítottunk ki nyitott parkolót, melyet árnyékoló lugas, zöld növényzettel befuttatott tető véd.. Az épülethez a keleti oldalon, a nappali, konyha és étkezőhöz kapcsolódóan egy 28 m2-es fedett-nyitott terasz kapcsolódik, nyugatról az épület határolja, így szélvédett és intim kialakítású. A ház bejárata az északi oldal közepéntörténik, a bejárati szélfogón keresztül. Általános szempont volt az egyszerű, költségkímélő, fenntartható megoldások keresése, mind a megépítés, mind a későbbi üzemeltetés során.

Vízellátás: az épület vízigénye a vízhálózatról biztosítható.
Szennyvízkezelés: a szennyvizet kiépített közcsatorna vezeti el, gravitációs vezeték segítségével.
Az esővizet külön föld alatti tározóba tervezzük gyűjteni és öntözésre hasznosítani.
Elektromos ellátás: Az Áramszolgáltató Rt. hálózatára kötve, valamint napenergiával: fotovoltaikus elemekkel, melynek akkumulátoros hálózata egyben a biztonsági ellátást is szolgálja.
Gázellátás: nincs tervezve.

 

 

 

 

Az eddig kitűzött célokat sikerült elérni, a tervezés 2008 tavaszán indult, és ugyanez év karácsonyára megkaptuk a használatbavételi engedélyt, de a végleges befejezés és költözés csak 2009 tavaszán várható. Jelenleg a homlokzati befejező munkák, a belsőépítészeti munkák, a kert és környezetépítés még hátravan, tehát nincs még befejezve az építkezés. Az épület passzív-szolár szemlélettel lett tervezve, a tervezés és kivitelezés összes fázisában alkalmaztuk a PHPP-t, a passzívházak energetikai modellező szoftverét. Az építészeti megfontolások a következők voltak: megfelelő tájolás, napvédelem, árnyékolás, extra hőszigetelt épületburok, hőhídmentes szerkezeti kialakítás, szoláris szempontból optimalizált nyíláselosztás, pufferzónás alaprajzszervezés, az építési rendszer megkívánta modulkoordináció, a magyar építési hagyományok figyelembevétele, szoros együttműködés az épületgépészeti és elektromos rendszerekkel.

Épületgépészeti megfontolások a hővisszanyerésre és a megújuló forrásokra támaszkodnak: földenergia, napenergia, hulladékhő hasznosítás és biomassza. A földhőt a levegős talajkollektor, a hulladékhőt a nagy hatékonyságú hővisszanyerős központi szellőztető rendszer, a napenergiát a fotovoltaikus (PV) napelemek, a déli ablakok és a vákuumcsöves napkollektorok hasznosítják, a kiegészítő és tartalékfűtést egy későbbiekben elhelyezendő pelletkazán biztosítja. A végleges kialakítás megcélozza a zéró-energia és zéró CO2 kibocsátási szintet, sőt a biokert kialakításával a részleges önellátást is.

 


 

Az épület ismertetése: elrendezés, funkció

Pinceszintet nem terveztünk. A földszintre került az összes helyiség, nappali zóna: a nappali-étkező-konyha, a külső terasz; a hálószobák zónája: négy önálló szoba a fürdővel, (jelenleg csak három, az egyik később megosztható). A szélfogó, kabáttároló és vécé, valamint fürdő és gépészetihelyiség az északi, napmentes részre került. A ház egylakásos kialakítású.
A nyílászárók 3 rétegű extra hőszigetelő üvegezéssel ellátott minősített alu-fa passzívház ablakok, nyári hővédelemmel ellátva. Ezek a régi zsalugáterek modern változatai: külső, sínen eltolható fa árnyékolótáblák. Mivel az épület földszintes kialakítású ezért egyszerűen, manuálisan kezelhetőek,. A homlokzatok világos, törtfehér színre lesznek festve. A nappaliból és az étkezőből kijárat nyílik a szabadba egy átmeneti térrel, egy fedett-nyitott kőburkolatos épített terasszal biztosítva a kertkapcsolatot.

A déli homlokzaton az ablakok a lehető legnagyobbak a szoláris nyereség maximalizálása érdekében, az északi oldalon viszont csak a minimális méretűek. Az összes nyílászáró gáztöltésű hőszigetelő üvegezéssel, U= 0,74 W/m2K. A földszinti falak hőszigetelése összesen 35 cm grafitadalékos polisztirol hőszigeteléssel ellátott (U=0,089 W/m2K)

 

 
 

 

Szerkezeti koncepció

A szerkezeti koncepciót az előzőekben ismertetett követelményeken túl az elérendő energetikai és hőszigetelési követelményeknek, a hőhídmentes, valamint légtömör kialakításnak megfelelően terveztük és alakítottuk ki.
A 25 cm tömörített kavicságyon és 20 cm hőszigetelésen 20 cm vastag vasalt beton lemezalap készült, statikus méretezéssel és további rétegrendekkel, köztük 7 cm hőszigeteléssel. (U=0,119 W/m2K)
A külső falak 50 cm vastagságúak, Baucell rendszerű polisztirol hőszigetelt szendvics szerkezet, összesen 35 cm vastag grafitadalékos Neopor hőszigeteléssel és 15 cm vasbeton fallal. A födém szintén Baucell rendszerű, monolit vb. födém további 50 cm hőszigeteléssel ellátva (U=0,067 W/m2K). A tető a beépítetlen üres padlástéren 35 fok hajlású Creaton tető cserépfedéssel. A hőhídmentes kialakítás része pl. a járdák alá elhelyezendő hőszigetelés is.

Szerkezetek és felszereltség

Kémény: nem készül.
Válaszfalak: 10 cm válaszfal lapokból.
Nyílásszárók: Minősített passzívház-nyílászárók (Internorm Edition, 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel, alu-fa anyagú, U = 0,74 W/m2K.)
Hőszigetelés: A falak 35 cm, a padló 27 cm, a zárófödém 50 cm Neopor hőszigeteléssel ellátott.
Szigetelések: a talajon fekvő padozat esetében 2 rtg. AKVABIT 444 bitumenes vastaglemez.
Fajlagos fűtési (és hűtési) energiaigény: 13 kWh/m2év
Légtömörség: 0,43/h
Primer energia mutató: 109 kWh/m2év

További céljaink

Az épületet szeretnénk a későbbiekben továbbfejleszteni úgynevezett „nullenergiás” házzá, amihez megkerülhetetlen a minősített passzívház szint elérése. A passzívház követelményeknek eleget tevő rendkívül szigorú épületenergetikai követelmények magukban foglalják a 15 kWh/m2év fűtési-hűtési energiaigényt, a légtömörséget és hőhídmentes szerkezeti kialakítást, de az összesített primer energiaigény (háztartási gépek, használati melegvíz előállítás, világítás, főzés stb.) sem lehet több, mint 120 kWh/m2év. Ezt az energiaigényt kíséreljük meg megújuló energiaforrásokból – elsősorban napenergiából és biomasszából – fedezni.

Sz.L.


építész tervező: Szekér László - Intervallum Kft.
PHPP számítások, épületgépészet és műszaki vezetés: Benécs József - Passzívház Kft.
statika: Pap Ferenc statikus tervező - Pap Mérnökiroda Kft.
szerkezetépítés: Béleczki Attila - Bauland Kft.
szellőzés: Kucsera Mihály - Domtec Kft.
légtömörség mérés: dr. Vajda József és Vajdáné dr. Frohner Ilona
talajkollektorok: Rehau
hőszigetelés: Neopor, Austrotherm
napkollektorok: Kardos Labor
hővisszanyerős szellőzés: Paul
nyílászárók: Internorm
tetőfedés: Creaton
passzívház minősítés: Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök, energetikai tanácsadó, Energie Planer Team