Programok

Spidron

2007.09.10. 09:34

Erdély Dániel kiállítása az N&n Galériában szeptember 12-én 18 órakor.

az N&n galéria tisztelettel meghívja önt és barátait

2007. szeptember 12-én, szerdán 18 órára

spidron
újabb eredmények
erdély dániel
kiállításának megnyitójára
a kiállítást megnyitja altorjay gábor fellowspidron
sokszög-e a spidron? ahogy mondani szoktam: a spidronkar kétféle, általában egyenlő szárú háromszögek végtelen sorozataiból spirálszerűen összeállítható alakzat. nem lehet megmondani, hogy hány oldala, hány csúcsa van. meghatározható ugyan
a területe és a kerülete, amelyek egy határértékhez közelítenek, másrészt meghatározhatatlan, mert akármilyen kicsi és akármilyen nagy darabjához újabb háromszögeket illeszthetünk. ahogy fáy gyula kvantumlogika profeszszor mondta: a spidron egy processzus. egy eljárás, amelynek során, mint bábel tornyát, akármeddig építhetjük a spidronok épületét. azonban azt, hogy honnan indulunk, szabadon meghatározhatjuk.

a mértéknek és a léptéknek kevés szerep jut. ami döntő, az a szögek és a hosszak aránya. ez az arány állandó és mindenütt megtalálható az alakzatokban. a spidronkar nem befejezhető, de egy ügyes trükkel mégis elkezdhető: kijelenthetem egy háromszögről, hogy ez lesz az első és a legnagyobb. hogy eszembe se juthasson nagyobbat hozzáilleszteni, az egész spirál-alakzatomat ennek a háromszögnek az alapjára tükrözöm. ha középpontosan tükrözöm, akkor kapom azt a formát, amelyet eredetileg spidronnak neveztünk el. ha tengelyesen, akkor pedig egy szarvacskára emlékeztető forma keletkezik, amelyet hornflake-nek neveztünk. ennek a két alakzatnak a különböző változatai töltik be a spidronok világát. ezekből a spidronkarokból lehet a síkban és a térben rendkívüli formákat alkotni. kutatásaink sok mindenre kiterjednek a síklefedésektől, a szabályos és félszabályos testektől kezdve a nyeregfelületeken át a különleges aperiodikus csempék és kvázikristályok vizsgálatáig.

legalább ennyire érdekes azonban az a folyamat, amelyet közös gondolkodásunk tárgya – ezúttal a spidron – az emberek különböző közösségeiben indukál. akciócsoportokat hoz létre, vitákat provokál és sokszor meglepő tudományos és esztétikai minőségeket eredményez. ami különösen megdöbbentő volt sokak számára, az az, hogy teljesen újszerűen mozgatható szerkezeteket is ki lehet belőle alakítani.

a spidronnak tehát helyi értéke van. remélem, hogy a nyomában előbb-utóbb – egy másik processzus során – akár más is a helyére kerülhet.
végre mások is a méltó helyükre kerülhetnek.

erdély dániel
A kiállítás célja a közelmúltban nemzetközi érdeklődést is kiváltó, Spidron elnevezésű geometriai és művészi formarendszer bemutatása. A spidronok szinte végtelen változatban jeleníthetők meg, és a különböző alakzatok a legkülönbözőbb síkbeli, téri és mobil alkalmazások kifejlesztését teszik lehetővé. Ezek a fejlesztések a lehetséges szimmetria-tulajdonságok tudatosan kiválasztott módozataival előre meghatározott esztétikai és praktikus funkciókat képesek kielégíteni. A spidron-rendszert több know how és ipari mintaoltalom védi. A 2005-ben megrendezett Genius Europe találmányi kiállításon aranyérmet kapott. Több tudományos és művészeti folyóiratban, konferenciákon és nemzetközi kiállításon szerepelt. Az utóbbi két évben több változatban köztéri műként is megjelent. Mivel a Spidron-rendszer Erdély Dániel személyes alkotása, de az egyes alakzatok kifejlesztésében több magyar, holland, kanadai és amerikai kollégával dolgozott, a kiállítás bizonyos értelemben kollektív produktum, számos bemutatandó alkotás és fejlesztés nemzetközi team-munka eredménye.

Erdély Dániel a spidron-rendszert mindenféle intézményi háttér nélkül, önzetlen és lelkes barátok, ismerősök: tudósok, művészek, mesteremberek és érdeklődő magánszemélyek segítségével fejleszti 28 éve. Első formájában 1979-ben* készített egy reliefet spidronokból, Dr. Rubik Ernő formatan órájára. Jelenleg a világ több pontján dolgoznak a spidronok fejlesztésével és kutatásával. A művész Spidron elnevezésű geometriai rendszertalálmánya igazi matematikai és interdiszciplináris világújdonság, amely a kortárs képzőművészet területén is új lehetőségek sokaságát ígéri. A nemzetközi matematikai és művészeti élet számos fórumán – egyetemek, művészeti egyesületek – már bemutatott alkotás komoly sikert aratott.

 Erdély Dániel képző- és tervezőművész

1975-76 Nyomdaipari Szakmunkástanuló
1977-81 Magyar Iparművészeti Főiskola, Alkalmazott Grafika Szak
2004- Pécsi Tudomány Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola Kultúratudományi Phd. Programjának hallgatója

1974-82: az Erdély Miklós által vezetett Kreatívitás/Vizualitás, Fafej és Indigo képzőművészeti csoportok tagja. 1981-1984: Dialógus Békecsoport / 1981- grafikus tervező, illusztrátor. / 1984-87: Kultúrák Közötti Kommunikáció Kreatív Megközelítése. / 1991-95 között az Árnyékkötők és a Pompeji folyóiratok szerkesztője. / /1986-1991 között a Murus Képzőművészeti Alkotóközösség művészeti vezetője. / 1993-tól az aDaM Stúdió ügyvezetője / 1996-2000 között az Internet.galaxis szakmai és kulturális-ismeretterjesztő rendezvénysorozat ötletadója és szervezője / 1997 A Freemail hálózati levelezőrendszer ötletadója / 1999-től az Option.hu Kft. Ügyvezetője / 2004-től a Spidron Bt. művészeti vezetője

Alapítója az Erdély Miklós Alapítványnak, az Árnyékkkötők Alapítványnak és az ALTERNATAL Alapítványnak / Tagja a Nemzetközi Szimmetria Társaságnak, az Árnyékkötők Művész-csoportnak, a Balázs Béla Stúdió-nak és a Neumann János Számítógéptudományi Társaságnak.