Épülettervek/Középület

Sílécet idézve - a Nanavízió Normafa pavilon terve

2016.06.20. 09:00

A Nanavízió Normafa pavilon ötletpályázatára beadott terve a síelés emlékét hozza vissza - a faburkolat mintázata a párhuzamos és egymással szöget bezáró sílécek formáját adja vissza. Tervük rangsorolás nélküli kiemelt megvételben részesült. 

a  N o r m a f a  P a v i l o n r e n d s z e r

Budapestiként sokan a Normafán síeltünk életünkben először: itt tanultuk meg, hogy mi az a hóeke, itt siklottunk le először párhuzamos síléccel. Erre épül a Normafa Pavilonrendszer formavilága, a faburkolat mintázata a párhuzamos és egymással szöget bezáró sílécek formáját adja vissza.

A Normafa Pavilonrendszer a természeti környezetbe jól illeszkedő, egyszerű, variálható alapegységekből álló rendszer, mely zárt pavilonként és esőbeállóként, egyenként vagy sorolva is rugalmasan használható. A három nagyon egyszerű alapforma variálhatósága szinte végtelen, a 3x3 méter alapterületű egyszerű kubusok apró, hófödte hegyek sziluettjét formázzák. Az esőbeállók és a pavilonrendszer rugalmasan képesek alkalmazkodni a különböző típusú funkcióhoz és azokból eredő eltérő, idővel változó igényekhez. 

A "hóeke" és a "hófödte hegyek" hívószavak mentén összálló, rugalmasan használható pavilonrendszer jól azonosítható, saját arculatot ad a területnek, mely szelíden illeszkedik a tájba a négy évszak mindegyikében.


s z e r k e z e t  é s  a n y a g o k

A tartószerkezet és a burkolatok megválasztásánál fontos szerepet játszott a természetesség, a környezetbe való illeszkedés, a könnyű telepíthetőség és szerelhetőség kívánalma. A tartószerkezet erdeifenyő váz, melyet UV-védelemmel ellátott Thermowood fenyő homlokzatburkolat fed kívül és belül. A váz oszlopai közé 15 cm ásványgyapot hőszigetelés kerül téli hőszigetelés és nyári hővédelem céljából.

A fa homlokzatburkolat és a külső OSB lap között 5cm átszellőztetett légrés található, a külső homlokzatburkolat mögött UV álló szövet látja el a rovarvédelem feladatát. A belső OSB lapra párafékező és légzáró fólia kerül. A padló burkolata linóleum, mely jól tisztítható, könnyen cserélhető természetes anyag.

Esőbeálló funkció esetén a fal rétegrendjének elemei közül csak a külső Thermowood burkolat kerül fel a tartószerkezet külső síkjára, melyet egymástól különböző távolságra széthúzva többféle variáció kialakítható, illetve a padlóra linóleum helyett Thermowood fenyő teraszburkolat.

A fehér korcolt fémlemez fedés kedvező műszaki tulajdonságai mellett télen segíti a fehér környezetbe való beolvadást, nyáron pedig visszaveri a napsugarakat.

A gépészeti és elektromos csatlakozások pavilononként egy padlódobozban megoldottak, innen a vezetékek és csövek a falon kívül mennek a könnyű karbantarthatóság érdekében.

Minden pavilon egy oldalról nyitható: itt van a kiszolgálóablak és a bejárat is. A felnyitható előtetőkön vannak az egységes arculatú cégérek, melyek a pavilon zárvatartása alatt is ki vannak hajtva, láthatók, megvilágításuk beépített ledszalaggal, minimális fényszennyezéssel megoldott.
 

s z á l l í t h a t ó s á g  é s  s z e r e l é s

Az egyes, kettes, hármas, négyes, stb. egységek műhelyben előregyártott elemekből a helyszínen könnyen és gyorsan összeszerelhetőek, telepíthetőek, igény esetén átalakíthatóak.


Nanavízió

 

A Bírálóbizottság véleménye

17. számú pályamű

Szellemes, ugyanakkor nagyon egyszerű, variábilis alapelemre épülő, kiemelkedő színvonalú, részletesen feldolgozott pályázat.

A 3x3 m-es ferde tetővel fedett alapmodul változatosan, hangulatosan sorolható. Az alapegység, ill. ennek sorolt, sajátos változatai jól illeszkednek a zöld környezetbe.

A fa vázszerkezetre épített alapmodul erős hőszigetelése biztosítja a téli – nyári használatot. A külső Thermowood fenyő burkolat az időjárásnak is ellenálló, jó választás, különösen szellemes a burkolatok különböző irányú és sűrűségű (ritkítható) elhelyezése.

A pavilon jól, egyszerűen szállítható és szerelhető, karbantartása kedvező.
A pavilonok különböző helyszínekre való eltérő kombinációi mutatják az alapelem, s a rendszer flexibilitását, változatos, hangulatos elhelyezhetőségét.
A pavilonokon a reklámok elhelyezése megoldott.

A pályamű részletesen kimunkált, reális költségszámítást tartalmaz.
Összességében: a pályamű a Normafa arculathoz és hangulathoz, a tájhoz jól illeszkedő, részleteiben is végiggondolt szellemes munka.

A fentiek alapján a Bírálóbizottság a tervet rangsorolás nélküli kiemelt megvételben részesíti.