Közélet, hírek

Sikeresen zárult az ELI-ALPS építési engedélyezési eljárása

2013.08.09. 08:50

Sikerrel zárult le az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet építésének számos fordulóból álló engedélyezési eljárása:  a Szeged melletti Öthalomban minden készen áll a másfél éves építkezési munkák megkezdéséhez. A több szempontból egyedülálló intézet építése a tervek szerint idén ősszel indul el, és várhatóan 2015-re épül fel a mintegy 25 ezer négyzetméternyi területű épület.

A szegedi ELI lézeres kutatóközpont az építési engedélyezési eljárás során 2012. december 18-án megkapta az útépítési engedélyt, 2012. december 20-án pedig az épületekre vonatkozó építési engedélyt. A vízjogi létesítési engedélyek megszerzéséhez a tervekre vonatkozó szakhatósági engedélyek beszerzése mellett szükséges volt a vezetékek által érintett ingatlanok szolgalmi jogaival kapcsolatos feladatok tisztázása is. Ezek után, 2013 nyár közepére az Alsó- Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, mint illetékes eljáró hatóság kiadta az ivóvízre, csapadékvízre és szennyvízre vonatkozó vízjogi létesítési engedélyeket.

„Ezen sikeres eljárási folyamat alapján megkezdhető az ELI lézeres kutatóközpont és kapcsolódó létesítményeinek építése" - összegezte Lehrner Lóránt, a projektet előkészítő és megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A megépítendő épületek nemcsak a lézerberendezéseknek, a másodlagos sugárforrásoknak és cél- és kísérleti területeknek, a lézeres előkészítő és egyéb speciális laboratóriumoknak valamint az elektromos, mechanikai és optikai műhelyek adnak majd helyet, hanem elegendő területet biztosítanak a mintegy 150 kutató és adminisztrációs tevékenységet folytató személy számára kialakítandó irodák, a szemináriumi- és tárgyalótermek, a könyvtár és a szociális helyiségek számára is.

„A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor hasonlóan speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében" - tette hozzá Lehrner Lóránt.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Az ELI-ALPS projektet nyomon követheti a facebook-on is.

forrás: sajtóközlemény