Nézőpontok/Kritika

Séta a Ligetben 2016. április 10-én 1-40-ig és vissza

2016.07.15. 12:02

Indulatossá vált a Liget Budapest projekt körüli társadalmi vita, amely a Facebook-on is megrendítő posztokra ad okot. Hogyis van ez? Janesch Péter két részes reflexiójának első felében 40 képet és egy rövid szöveget tesz közzé. 

Ági Bárdos Deák tagged you on Facebook / 28 June at 09:35
György Péter, Janesch Peter, Rockenbauer Zoltán, etc., minden Liget-projekt-támogató aláíró elvtársatoknak szóljatok, hogy gáz van, legalább most menjetek ki, ha eddig nem jártatok arra, vagy csak a Műcsarnokig, a Szépművészeti Múzeumig jutottatok és aztán mentetek haza a kertes házaitokba, nem fogva fel, hogy vannak, akiknek a Liget a nagyvárosi betondzsungelben az utolsó zöld mentsvára - MOST menjetek és álljatok a gépek elé, a rendőrök elé, még mindig menteni lehet ami menthető. A becsületeteket is. Az se semmi.

Ági Bárdos Deák mentioned you on Facebook / 29 June at 10:26
Ja, és kiemelés tőlem György Péternek és a többi liget_projekt -támogató aláírónak, az fb. ismerősök ( és fb-n túli barátok) közül pl. Janesch Peternek, valamit az ő építészi érveit "megértőknek" pl. Vető Jánosnak: :( "Aki ezentúl a „Liget-projekt” védelmezőjévé vagy mentegetőjévé szegődik, az a szélsőjobboldali hatalomnak lesz szövetségese. Nem fogunk többé méltányolni egyrészt-másrészt érveket. Urbanisták, ökológusok, mázolók, művészettörténészek, közhivatalnokok, építészek, kertészek, pallérok és ácsok: lépjetek ki ebből még ma! Törvénytisztelő rendőrök: ne engedelmeskedjetek! Budapestiek: tüntessetek! Pártok, szakszervezetek, mozgalmak, jogvédő csoportok: tiltakozzatok! Értelmiségiek: ordítsatok!"

Kedves Ági,

úgy látszik hiába hagytam ott hónapokkal ezelőtt a Facebook-ot - csak utolértek. Ági Bárdos Deák tagged you on Facebook, Ági Bárdos Deák mentioned you on Facebook - írják levélben. Nem tudok tehát bentről írni, Téged kérlek meg, hogy (ezt tedd a kirakatba) kb. ahol "a becsületemet kellene menteni", vagy ahol "a szélsőjobboldali hatalomnak és új-nyilas zsoldosainak lennék szövetségese", rakd légy szíves oda.

Később tudtam meg, hogy TGM-től idéztél, aki azt a szöveget úgy kezdi: "Mindenki tudja, mi történik a budapesti Városligetben." Én ezzel szemben azt gondolom, hogy rettentő kevesen vannak azok, akik tényleg tudják, abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy se Te nem tudod, se TGM-nek nincs fogalma arról, hogy mi történik a Városligetben. Titeket ugyanis ismerlek, és a Liget-projektet is. (...) Mint urbanista, építész, kertész és mázoló kérdem: miből lépjek ki? A kompetenciámból? És ha mondjuk kilépnék - Ti mit ígértek, miért küzdötök? Lesz majd Regnum Marianum, vagy marad csak a PeCsa? Nem csak akik kettőig sem tudnak számolni hiszik azt, hogy: "ennél csak jobb jöhet"? [...] (részlet a 2016. június 30-i válasz-levélből) - 

Janesch Péter

(egy egy két részes reflexió első része, fotósorozattal)

 


.... és még 35 kép