Épületek/Középület

Serpentine pavilon 2012: Herzog & de Meuron, Ai Weiwei

2012.06.03. 21:53

Pénteken megnyitották a Kensington Gardenben a Serpentine Galéria idei pavilonját, a svájci Herzog & de Meuron építészek és a politikai aktivizmusáról is ismert kínai származású Ai Weiwei kortárs képzőművész közös alkotását. A tervezők archeológiai ihletésű koncepciója alapján a Serpentin zöld gyepjét idén felnyitották, és egy félig földbe süllyesztett pavilont építettek a kert közepére.

Pénteken megnyitották a Kensington Gardenben a Serpentine Galéria idei pavilonját, ami a svájci Herzog & de Meuron építészek és a politikai aktivizmusáról is ismert kínai származású Ai Weiwei kortárs képzőművész közös alkotását. Ők már korábban, a 2008-as pekingi olimpiára készített Nemzeti Stadion – a Madárfészek -  tervein is együtt dolgoztak. A londoni olimpiához kapcsolódó London 2012 Fesztivál eseménysorozatának részeként, a Serpentine Galéria igazgatója és társigazgatója, Julia Peyton-Jones és Hans Ulrich Obrist tudatosan arra törekedtek, hogy a két olimpia között a meghívott alkotók személyén keresztül is kapcsolatot teremtsenek.

A 42 éves múltra visszatekintő Serpentine Galéria London közkedvelt kortárs művészeti galériája, heti hét napos nyitva tartással az egyik legtöbb, éves szinten több mint egymillió látogatót vonzó művészeti intézmény, ami immár 12 éve a világ építészetének különleges kiállítási helyszíne is egyben. A galéria pázsitján minden évben olyan fél év alatt megvalósítható ideiglenes épületet emelnek fel, amelynek tervezésére világsztárokat kérnek fel. Az ötlet gazdája Julia Peyton-Jones, a galéria igazgatója, és bár a megvalósításra mindig nagy energiákkal kell támogatókat szerezniük, az elmúlt 12 évben (2004 kivételével, amikor is az MVRDV pavilonja nem épült meg) mindig sikerült ezt a különleges, kísérleti építészeti projektet tető alá hozniuk. Tavaly Peter Zumthor, előtte pedig Jean Nouvel, Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa, Frank Gehry, Olafur Elisson, Kjetil Thorsen, Rem Koolhaas, Oscar Niemeyer, Toyo Ito, Daniel Libeskind és Zaha Hadid épített a kertbe egy-egy pavilont többnyire a brit szerkezetépítő világcég, az ARUP (Cecil Balmond) közreműködésével.

A pavilon megvalósítását idén a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, Lakshmi N. Mittal és felesége Usha támogatta, akik egyben meg is vásárolták a pavilonszerkezetet, hogy az a zárást - 2012. október 14.-ét - követően saját gyűjteményükbe kerülhessen.

 

Serpentine Galéria pavilon 2012, tervezők: Herzog & de Meuron, Ai Weiwei

A tervezők „archeológiai” ihletésű koncepciója alapján a Serpentin zöld gyepjét idén felnyitották, és egy félig földbe süllyesztett pavilont építettek a kert közepére. Az „ásatás” tetejére, a föld színe fölé cca. másfél méterre kiemelve, egy szó szerint víz-szintes födém került. A víztükör-tetőt 12 oszlop tartja, amelyek egyben a Serpentin 12 éves pavilon-projektjére is utalnak.

A szimbolikus ásatás célja, hogy bemutassa a korábban épült pavilonok földi maradványait, hogy a látogatók bepillanthassanak a gyepszőnyeg felülete alá, mindemellett időben visszafelé, a korábbi struktúrák alig észrevehető emlékein túlra is tekintsenek. A koncepciót idén a sztárépítészek majdnem szó szerinti építészeti fordításban valósították meg a - londoni olimpiai játékok miatt valószínűleg a Serpentine Galériát is nagyobb számban látogató - közönség számára. A tervezők a víztükör alatti pavilonteret parafával burkolták. Olcsó és környezettudatos anyag, valamint az alkalmazott burkolat felülete és színe is emlékeztet a pavilon tere által kivájt földre.

Az archeológiai koncepcióhoz illeszkednek a Serpentine szokásos Park Nights rendezvényei (péntek esti előadások, beszélgetések, filmvetítések, stb.) is, amelyek október  13-14-én érik el csúcspontjukat a Serpentine Gallery Memory Marathon eseménnyel, amely a Serpentine Maraton sorozat 2012-es kiadása lesz. Ezt a szintén szokatlan és egyedi eseményt immár hetedik alkalommal rendezik meg Hans Ulrich Obrist, a Serpentin társigazgatójának koncepciója alapján. 2006-ban 24 órás Interjú maratonnal kezdtek, amit 2007-ben a Kísérlet maratonnal folytattak. Ezt Kiáltvány (2008), Költészet (2009), Térkép (2010), majd Kert maraton követett 2011-ben.

(aszerk)