Épületek/Lakóépület

Sarokház toronnyal

2018.08.06. 15:00

A Tóthfalusi Gábor és Szőcs István Levente által tervezett családi ház egy udvarhelyi saroktelken épült meg. A külső homlokzat bontott tégla-, míg a felső regisztrer faburkolatot kapott, ezzel kontrasztot állítva komoly és meghitt megjelenés között. 

Az épület Udvarhely csendes saroktelkén, a város lakóövezetében található. A ház lineárisan fejlődik, kitűzött cél, hogy a kis telken az udvar is érvényesüljön. Az épület földszintes, azonban a sarokrészen egy toronyban kezdődik. Ez a rész az épület funkcionálisan nyugodtabb elemeit foglalja magába (hálószobák, fürdők). Az utcai kapcsolat egy fedett tetővel közvetített, majd betekintést nyerhetünk a ház barátságos tereibe. A nappali, a konyha és a szülők hálója védett kertkapcsolattal rendelkezik.

A ház külső homlokzata bontott téglaburkolatot kapott, ami komoly, markáns kinézetet eredményezett. A felső regiszter faburkolattal rendelkezik. A saroktoronynál a két anyag látszóbeton párkánnyal van elválasztva. A párkány követi a homlokzat vonalvezetését, és szervesen köti össze a déli homlokzatnál a földszintes részt az emelettel. Az udvari homlokzat szintén faburkolatú.

Az építészeti nyelv a kis hajlásszögű tetőkkel, a hangsúlyos eresszel, ugyanakkor a vízsszintes regiszterekkel és a betonpárkánnyal a préri házak építészeti nyelvezetére utal. Minden apró részlet tökéletesen illeszkedik a koncepcióhoz, az épület a ház kézműves jellegét sugallja.

Tóthfalusi Gábor