Épülettervek/Hallgatói terv

Rurális labor – Turóczi Áron Mátyás diplomamunkája

2023.09.29. 16:12

Turóczi Áron Mátyás Sepsiszentgyörgy helyszínén, a várost a folyótól elválasztó illegális törmeléklerakó felszámolásával egy olyan kísérleti labort képzelt el, mely az építésének folyamatával párhuzamosan tisztítja meg környezetét, majd válik heterogén funkciójú, zöld és aktív városrésszé.

 

Mestermunkám tervezési helyszíne Romániában, az Erdélyi-medence keleti részén fekszik. A választott település Sepsiszentgyörgy, Háromszék megyeszékhelye. A város az Olt folyó két partján helyezkedik el. A történeti város a folyó bal oldalán jött létre a Baróti-hegység lábánál. A kijelölt terület az Olt bal oldalán az ártéri gát után található. A hely jelenleg illegális törmeléklerakóként funkcionál, elválasztva egymástól a várost és a folyót. Tervem egy több ütemből álló területrehabilitációs javaslat.

Az első ütem egy föld-törmelék műhely telepítésével kezdődik. A műhely fa pillérvázas szerkezettel készül. A csarnok védése után kezdetét veszi föld panelek, préselt téglák, habarcsok és vakolatok előgyártása. A műhely helyi erőforrásokból, kisiparosokkal és manufaktúrákkal együtműködve üzemel. Felhasznál mező- és erdőgazdaságból származó rostokat, építőipari előrölt beton- és téglatörmeléket, a környékről származó bányákból sódert, agyagot, homokot, iszapot, szilikátokat és égetett meszet. A műhely első feladata környezetének helyreállítása.

A második ütemben az üzem a terület tisztításával foglalkozik, és a helyszínen található törmelék felhasználható részét hasznosítja újra. Ezt követően egy zöld passzázzsal megnyílik a város és a folyópart kapcsolata. A műhely eközben egy építőanyag-laborral, co-working irodákkal és oktatási egységgel bővül.

A harmadik ütemben minta lakó-szállás épületek készülnek el, földszintjükön kávézóval és bisztró szolgáltatással. Az így létrejött épületek együttállása a város számára egy új alternatív közteret alkot. A tér mellett a zöld fasor parkká alakul, a gát melletti puszta pedig ligetté válik.

A negyedik ütemben a telep egy tankerttel és egy hibrid szerkezetű kilátóval bővül. A tankert lényege, hogy építésre alkalmas növényeket nemesítsen és akklimatizáljon. A kilátó földöntési technikával és bennmaradó zsaluzattal épül, nyitott galériával rendelkezik. A torony nagyobb léptékű épületek alternatív szerkezeti lehetőségét vizsgálja és jeleníti meg.

Turóczi Áron

 

Szerk.: Borenich Levente