Közélet, hírek

Rubik-világkiállítás indul jövőre Amerikában

2013.08.21. 11:06

Rubik Ernő 70, világhírű kockája 40 éves lesz jövőre. Ez alkalomból utazó világkiállítás, építészeti tervpályázat és a jövő évi Sziget fesztivál is foglalkozik majd a magyar kreativitás szimbólumával. 

2014-ben 40 éves lesz a Rubik kocka, 70 éves pedig Rubik Ernő, annak feltalálója. A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a Rubik-kocka által ihletett, külsőleg is a Kockát idéző, a magyar találmányokat interaktív módon bemutató kiállítási központ létrehozására nemzetközi építészpályázatot írnak ki 2014-ben - közölte Fürjes Balázs kormánybiztos. Cél, hogy a világ legrangosabb építészirodái segítsék Magyarország új, ikonikus épületének megalkotását. Magyarország támogatásával a világhírű Liberty Science Centerben, Amerika egyik vezető science centerében, tudományos kiállítóközpontjában, a Google együttműködésével utazó világkiállítás nyílik a Kocka világáról, amely Magyarországon is látható lesz.

A Sziget Fesztivál szervezői fontos együttműködést jelentettek be a Kocka - projekttel: stratégia együttműködés jött létre a Sziget és a Rubik-projekt között. Rubik-kocka kirakó verseny indult a Szigeten, melynek nyertese másodmagával utazhat a New Jerseyben jövőre megrendezésre kerülő Rubik világkiállításra. A megállapodás része az is: idén, valamint jövőre, a Kocka megszületésének 40. évfordulóján és az azt követő években, a Kocka-projekt megvalósulása alatt, a Szigeten hangsúlyos megjelenést kap a Kocka, Rubik Ernő egyedülálló találmánya. Úgyis, mint az országimázs része, a magyar kreativitás szimbóluma. Mint ismert, Orbán Viktor és Rubik Ernő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány vállalta, hogy egy Rubik-kocka által ihletett épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek. 

Magyarországon a XIX. század vége óta nem volt olyan nagy állami építészpályázat, amelyen részt vettek a világ vezető tervezőirodái, amely sikeres volt, és amely után a tervezett épület meg is épült. Mi ilyet szeretnénk kiírni, amelyre magyar és külföldi pályázók, nem túlzás: a világ legnevesebb építészei jelentkeznek majd. Számos vezető külföldi építésszel tárgyalva az előkészítés során, egyértelműen visszaigazolták: a Rubik kocka, Budapest és egy kulturális intézmény összekapcsolása olyan házasítás, amely a legnagyobb építészek számára is izgalmas kihívást jelent – húzta alá Fürjes Balázs kormánybiztos.

A tervek szerint a világszínvonalú, interaktív kiállítóközpont a magyar találmányok és tudomány otthona is lesz: egy inkubátorház, más néven keltető, szellemi központ, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kaphatnának helyet, infrastruktúrát. A cél, hogy az intézmény jelentős gondolatok szülőhelye, bemutatkozó helye is legyen, segítse elő új magyar sikerek megszületését. Fürjes Balázs azt is hozzátette: a látogatóknak a kiállítási központ azt a reális megerősítést is megadja majd, hogy a maga életében mindenki lehet feltaláló, újító, megoldásokra rálelő, kreatív személy. Cél lesz az együttműködés kultúrájának, az együtt többre jutunk szemléletnek az erősítése is. XXI. századi oktatási központként is funkcionálna a maga nemében egyedülálló intézmény: az iskolások részére olyan lehetőségeket nyitnának meg kísérletek, bemutatók, látványos órák szervezésével, amelyekre egy osztályteremben nincs mód.

A Kocka-ház előkészítésében a lehető legszélesebb körből összeállt tanácsadó testület segített - hangsúlyozta Fürjes Balázs. Rajta, Rubik Ernőn és Radnai Péteren kívül a munkában részt vett többek között Csák János, londoni magyar nagykövet, Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. ügyvezető igazgatója, Lackfi János író, Mérő László matematikus, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete, Daniel L. Goroff, a Harvard University matematikus professzora, az Alfred P. Sloan Foundation programigazgatója, Susan Hutchison, a Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences ügyvezető igazgatója, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke, Böszörményi–Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója, Szép Fruzsina, a Sziget Fesztivál programigazgatója, Fellegi Tamás, a miniszterelnök tanácsadója.

A Szabadság-szobor és Ellis Island szomszédságában, a Hudson folyó partján található Liberty Science Center ad otthont először az interaktív, csúcstechnológiákat alkalmazó vándorkiállításnak, amely számos világújdonságot alkalmaz majd, kihasználva a legmodernebb technika interaktív vívmányait is. Bemutatja például a világ legdrágább, gyémántokból kirakott bűvös kockáját is.
A Magyarországgal együttműködésben megvalósuló Rubik-világkiállítás 2014-ben indul 7 éves körútjára, amely féléves ciklusokban váltakozva utazza körbe a világot. Bemutatják minden kontinensen, a világ vezető tudományos központjaiban és képzőművészeti múzeumaiban. Ehhez természetesen világméretű médiakampány kapcsolódik, amit a Google tervez meg és irányít. A vándorkiállítás 2017-ig Budapestre is megérkezik.