Épületek/Örökség

Romvédelem: egészen ritka dolog történt a középkori Tök templomromjával

2022.10.15. 08:49

Manapság, az 1:1-es rekonstrukciók sűrűjében a romkonzerválás eljárása számtalan jogos szempont miatt háttérbe szorult. Pedig vannak helyzetek, amikor megvan ennek a helyreállítási attitűdnek is a helye és ideje. A Belecz Péter és a Market Építő Zrt. által felkarolt ROM Vándor program pedig még a jelek szerint menővé is tudja tenni ezt a műfajt.

A ROM Vándor elnevezésű program "pilot" projektjéről van szó, a Zsámbéktól nem messze elterülő településen: Tökön. Egy festői háttérrel megáldott mezőföld közepén itt áll uganis egy 13. századi eredetű rom, amelynek történetéről keveset tudunk, és úgy maga a szakrális emlék sem méretéről vagy művészi kvalitásáról híres.

Viszont arról a tényről igen, hogy átélt több száz évet és még mindig itt van velünk.

És hát valljuk be, hazánkban ez alig mondható el középkori építményről. Így alakult, hogy e valaha szerény épület ma féltett kincseink egyikévé vált és egy hajdani közösségről, kultúráról, nemzetünk múltjáról hordoz felbecsülhetetlen üzenetet.

A Market Építő Zrt. indította útjára a szóban forgó programot, amiről  –  a pr célzatot kerülve – valóban érdemes beszélni. Miért is? Napjainkra teljesen egyértelművé vált, hogy a turizmus és a műemlékvédelem egymásra van utalva: a helyreállításokat pusztán állami támogatással szinte lehetetlen lenne finanszírozni – vagy ha magát a felújítást még sikerülne is – a fenntartás már komoly erőfeszítéseket igényelne a tulajdonos részéről.

Éppen ezért az önfenntarthatóság már egy alap kritérium hasonló építkezéseknél. Önfenntartáshoz viszont funkció, attrakció – azaz már fedett tér kell, így a romkonzerválások műfaja napjainkra tulajdonképpen tarthatatlanná vált. Legalábbis mecénás nélkül lehetetlen kihívásnak tűnik sok esetben.

A ROM Vándor program Belecz Péter lelkesedésének köszönhető, akinek a listáján lévő mintegy 100 magyarországi romból kiválasztottak 12 emléket, és azokat a legszigorúbb szakmai szempontok szerint nem csupán felújítják, de például 3D szkenneléssel fel is mérik.

A dolog azért annyira példaértékű, mert a korunk modern nagyberuházásait jegyző cégek nem feltétlenül vannak egy lapon emlegetve az örökségvédelemmel – pedig más, elsőre fel sem merülő utakon akár egymást felkaroló felekről is lehetne beszélni.

Ráadásul tényleg win-win szituációt olvashatunk ki a szóban forgó példából: elvégre egy kivitelező cég fel tudja vonultatni, mihez is ért, milyen minőséget tud prezentálni még egy ilyen speciális építészeti kihívásnál is (mint mondjuk több száz éves falak, habarcsok helyreállítása), míg egy község és egy hatóság válláról hatalmas teher adódik le a költségek átvállalással. És harmadik félként ott vagyunk  "mi" is, akik méltó módon öröklünk meg egy romemléket az enyészet látványa helyett.

A műfaj pedig egyáltalán nincs halálra ítélve. Bár a romemlék fedett térrel nem rendelkezik, ettől függetlenül turista-, bicikli útvonalak látványos megállóhelyeként új életre kél, és kiépítés helyett valóban az autentikussággal, valódi középkorral ajándékoz meg minket egy sokszor hazugságokkal és „vetítésekkel" teli világban.

Az állagvédelem tervezője Mezős Tamás volt, aki a falak megerősítését, konzerválását, valamint a millenniumi felújítások egyes falazatainak kijavítását eszközölte a Market Építő Zrt. kivitelező csapatával, mindemellett rendezték a rom környezetét is, megteremtve a műemlék két irányú megközelítését. A megújult falazatok a közelben megőrzött és összegyűjtött kövek felhasználásával épültek.

A programban a tervek szerint a következő állomás Aszófő lesz. Mi várjuk a folytatást.
 

Pleskovics Viola
 

A töki templomrom felújításának szakmai csapata

Tervezés:

Állagvédelemhez, falkonzerváláshoz kapcsolódó tervezői feladatok: Dr. Mezős Tamás (okleveles építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, egyetemi tanár, M&M Architektész Építésziroda Kft.)

Táj- és környezetrendezés: Dr. Szilágyi Kinga (tájépítész, M&M Architektész Építésziroda Kft.)

Kőzet és habarcsvizsgálat és faldiagnosztika: Dr. Török Ákos (tanszékvezető, egyetemi tanár, BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék)

Szakmai tanácsadó: Arnóth Ádám (építészmérnök, műemléki szakértő)

Régészeti partner: Salisbury Régészeti Kft.


Megvalósítás:

Generálkivitelező: Market Építő Zrt.

Programigazgató: Belecz Péter

Projektvezető: Krenn Tamás

Építésvezető: Szabadosi Tamás, Dubecz János

Szakipari referens-kertészet: Dr. Windisch Mária