Programok

Romtemplom konferencia Zsámbékon

2017.01.31. 08:53

Magyarország ikonikus jelentőségű műemléktemplomának ügye kerüljön az országos közvélemény és a döntéshozók fókuszába – e cél érdekében folytatódik február 17-én az a párbeszéd, amely körbejárja a templom- és kolostorrom rekonstrukciójának fontos kérdéseit. Ezúttal a legendás műemlék jelentőségét és szerepét vizsgáljuk a város, a térség és az ország szempontjából.

Romtemplom konferencia / 2.

A 2016. május 20-án megrendezett első Romtemplom konferencia, alaphangulatát Ráday Mihály 26 évvel ezelőtt készített riportfilmje alapozta meg. A riportfilmnek a Romtemplom 1991 évi részleges felújítása volt a témája, amely Sedlmayer János nevéhez kötődött. A filmben, a tervező a tervét ellenző szakmai közvélemény neves képviselőinek kérdéseinek kereszttüzében állt. Többek között Melocco Miklós és Makovecz Imre mondta el az akkori beavatkozással kapcsolatosan a lesújtó véleményüket, ahogy az általában lenni szokott: utólag. Talán a felújítás sikertelensége is hozzájárult ahhoz, hogy azóta sem mer senki a romhoz hozzányúlni, bár már régóta többen kongatják a harangokat, hogy ha így megy tovább.

A hasonló jelentőségű ügyek mindig is konfliktusokkal terheltek voltak, és mint ahogy kiderült az első konferencián is, ma is sokféle nézőpontból lehet megközelíteni a problémát. Az eredményt úgy lehet összefoglalni, hogy akár rom marad, akár vissza építjük olyanná, amilyen eredetileg lehetett, vagy a megmaradt elemek hű megóvása mellett mai építészeti eszközökkel történő kiegészítés mellett döntünk, a templom megőrzése mindenki számára nagyon fontos. Ugyanakkor a templom jelenlegi környezetével, a kolostor rommal, a tágabb kapcsolatokkal nem foglalkoztak a résztvevők.

Nézzük meg a templomot távolabbi nézőpontból is, és kezdjük meg a párbeszédet arról, hogy mit jelent ma, és mit jelenthet holnap a templom- és kolostorrom egy felújítást követően Zsámbéknak, a Zsámbéki-medencének, Budapestnek és az országnak! Mit jelent az egyházi élet szempontjából? Mire kell figyelni, hogy egy ekkora létesítmény, az örökségvédelmi és a társadalmi elvárásoknak való megfelelés mellett gazdasági értelemben is fenntartható legyen. Fel vagyunk-e készülve ennek az összetett problémának a megoldására, felismerjük-e, hogy csak részben állékonysági vagy műemlékes kérdés a templom jövője?

Nem lehet a felkészülést elég hamar elkezdeni, hiszen nekünk, akik a majdani létesítmény fenntartásáért felelősek leszünk, is fel kell nőnünk a feladathoz. Tudnunk kell, hogyan töltsük meg tartalommal, miből fogjuk fenntartani, üzemeltetni, hogyan illesszük be Zsámbék mindennapjaiba hogyan tehetjük még sikeresebbé és látogatottabbá az ország egyik büszkeségét! A témának az is különös aktualitást ad, hogy a város a fejlesztési és rendezési dokumentumait meg kívánja újítani, egyúttal folytatni kívánja a megkezdett közösségi tervezést, a városközpont fejlesztését, és dolgozni kíván a város turizmusfejlesztésén is. A meghívott előadók a témának ismert szakemberei. Szeretnénk tehát a megrendezendő konferenciával a város és a templom-projekt fejlesztésének ügyét összehangolni, és tudatosan irányítani.

Horváth László, polgármester

Időpont: 2017. február 17., 13 óra
Helyszín: Zsámbéki Művelődési ház (Etyeki út 2.)A konferencia programja

12:00 – 12:50 Regisztráció
12:40 – 13:00 Horváth László Zsámbék Város polgármestere
Köszöntő, a Romtemplom-kreatív pályázat eredményhirdetése és díjátadása
13:00 – 13:20 Soóki-Tóth Gábor M.Sc. MRICS, városfejlesztési szakértő - Merre tovább Zsámbék?
13:20 – 13:40 Dr. habil Alföldi György DLA, egyetemi docens, tanszékvezető helyettes, BME Urbanisztikai Tanszék, MTA TTáb elnöke - A történelmi városközpontok fejlesztésének kihívásai
13:40 – 14:00 Holnapy Dénes Márton O. Pream., plébános, Keresztelő Szent János születése plébánia, a Premontrei Rend alperjele - A Premontrei Rend Zsámbékon
14:00 – 14:20 Dr. Puczkó László M.Sc., egyetemi docens, Budapesti Metropolitan Egyetem - Turizmusfejlesztés – élményfejlesztés – projektfejlesztés
14:20 – 14:40 Buzás Gergely archeológus, igazgató, Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, Visegrád - Örökség és fenntarthatóság

14:40 – 15:00 Szünet

15:00 – 17:00 Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Alföldi György
Résztvevők: Soóki-Tóth Gábor, Holnapy Dénes Márton, Puczkó László, Buzás Gergely, dr. Nagy Gergely, Incze Zsolt, Marthi Zsuzsa

Előadások tervezett témái

  • Soóki-Tóth Gábor: Zsámbék Város fejlesztési lehetőségei, mik a legfontosabb üzenetek a város önmeghatározáskor, ha a térségi szerepét és fejlesztési potenciálját tekintjük. Mennyire meghatározó ebben a Romtemplom szerepe? Hogyan lehet fejleszteni egy ilyen speciális ingatlant, hogy az eltartsa önmagát?

  • Alföldi György: Mik Zsámbéknak, mint történelmi településnek a sajátosságai, kik azok a szereplők, akik a város központjának fejlesztését meghatározhatják, hogyan tudja a közszféra motiválni őket. Mit jelent egy városka életében egy országos és nemzetközi jelentőségű műemlék? Lehetőség vagy nehézség?

  • Holnapy Dénes Márton: A Premontrei Rend és a város együttműködésének múltja, a megvalósított vagy folyó projektek, programok, milyen célokat kíván megvalósítani a jövőben a Rend, mit jelent a Romtemplom a rend életében?

  • Puckó László: Zsámbéknak milyen turizmusfejlesztési szegmensre célszerű fókuszálnia, ha szeretné önmagát úgy meghatározni, hogy vonzó legyen a célközönsége számára, és ebben mi lehet a Romtemplom szerepe? Mik a legfontosabb feladatok turizmusfejlesztési szempontból, hogy fenntartható módon fejlesszük a várost és a Romtemplomot.

  • Buzás Gergely: Milyen a fenntartható műemlék, van-e ellentmondás a műemlékvédelem és fenntarthatóság között, mi a fontosabb, az eladhatóság, vagy a szakszerűség, és hogyan húzható meg e kettő között az ideális határ?