Épületek/Lakóépület

Rendhagyó téglaház Kolozsváron

2011.08.02. 13:54

Tégla a falakon és szürke cinklemez a tetőn. A tégla adja a háznak a léptékét, a tető a könnyedségét. Fiatal megrendelők kérésére terveztek a Tektum iroda építészei, Tóthfalusi Gábor és Tulogdy László Kolozsvárra családi házat ami mind formájában, mind visszafogott anyaghasználatában eltér a környezetében található otthonoktól.

Bevezető
A bemutatott ház helyszíne Kolozsvár. Az építési telek csendes, családi házas övezetben van, többnyire földszintes vagy emeletes épületekkel körülvéve. A telek fekvése észak-déli, északi bejárattal. Fiatal megrendelőink azzal a kéréssel kerestek fel 2008-ban, hogy családi házat tervezzünk nekik és, a munka megkezdésekor még egyszülött, kislányuknak.

 

 

 

 

 
 
 

 

Koncepció
A tervezési igény részükről egy földszintes ház volt, aminek van egy kis emeleti galériája. A telek méretei és elhelyezése lehetővé tette, hogy támogassuk az ötletet. Régi vágyam volt egy udvar köré szervezett,  a tető által is dinamikussá tett, mozgalmas ház megtervezése.

 


 

Az épület szerkezete U betűt képez, a két rövid szár párhuzamos az utcával. A tengelyben van elhelyezve a bejárat és a két oldalsó szárnyban a lakószobák. A keleti részben vannak a  gyerekszobák közös fürdőszobájukval, illetve itt található egy vendégszoba és egy kis fürdő. A nyugati szárnyban helyeztük el a szülők hálószobáját, ruhatárolóját, nagy fürdőszobáját és a kocsibeállót. A két szárny közrefogja a bejáratot, nappalit és konyhát, ezáltal a ház a nappali és a konyha köré szerveződik. A gyerekek részét külön szárnyba helyeztük, hogy több intimitást és nyugodtságot tudjunk teremteni a csemetéknek. A konyhát optimálisan a délkeleti részbe szerveztük, hogy az anyuka a konyhából könyebben tudja felügyelni a a gyerekeket. A nagy nappaliból lépcső vezet az emeleti galériába. A déli oldalt tornác szegélyezi. A kis alagsorban kaptak helyet a technikai és raktárhelyiségek.

 

 

 

Anyaghasználat és esztétika
Az anyaghasználatot a minimumra csökkentettük. Tégla a falakon és szürke cinklemez a tetőn. A tégla adja a háznak a léptékét, a tető a könnyedségét. A tető dinamikája a keleti szárnynál kezdődik. Maximális pontját a galéria szintjénél éri el, onnan ereszkedik és oromzatban végződik a nyugati szárnyban. A tornácot nagy tölgyfaoszlopokra helyeztük.

 

 

 

Kert
A telken volt egy régi, rossz minőségű kicsi ház. Bontásra szántuk. Az építkezés alatt változott az igény, és minimális erőforrásokkal lakhatóvá tettük. Kicsit bontottunk, kicsit foltoztunk, és végül teljesen lakható, szép kis házat varázsoltunk belőle. A kert rendezése lassabban haladt, az idén jutottunk oda, hogy már kis fák, cserjék zöldellnek, és a fű is kezd serkenni.

 

 

 

Belsők
A belsők tervezésénél is minimális anyaghasználatot alkalmaztunk, és próbáltuk összhangba hozni az enteriőrt a fiatal család mostani és jövőbeli igényeivel.

Az első vázlatok láttán a megrendelők még kissé meglepődtek, mert úgy találták, hogy az, ami számukra készül, nem egy szokványos családi ház. A későbbiekben azonban egyre inkább megkedvelték és magukénak érezték az építményt. Nagy érdem az övék, hogy maximálisan kitartottak ötleteink és elképzeléseink mellett, a legkisebb problémában is véleményünket kérték és kérik…


Családi ház Kolozsváron

vezető tervezők: Tóthfalusi Gábor, Tulogdy László
építész munkatárs: Cecâlâşan Ioana
szakági tervezők:
statika: Oltean Mihai, Tutaş Adrian
gépészet: Marian Aurelian, Biris Paul
generáltervező: TEKTUM Arhitectura&Arta - Kolozsvár

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2008-2009
bruttó szintterület:
nagyház 464,55 m2
kis ház: 98,05 m2
telek: 3086 m2
generálkivitelező: Nagy Zsolt - Udvarhely