Épülettervek/Tervpályázat

Inspiráló példák – kihirdették a RELOAD hallgatói ötletpályázat nyerteseit

2020.05.29. 09:26

34 pályamű érkezett a BME Lakóépülettervezési Tanszéke által kiírt hallgatói ötletpályázatra, melyek mindegyike érzékeny és komplex javaslatokat tartalmaz az Alföldi átmeneti szálló újragondolására és bővítésére. Így nem csoda, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt.

Januárban a BME Lakóépülettervezési Tanszéke dr. Győri Péterrel, a BMSZKI volt igazgatójával együttműködve nyílt, titkos, hallgatói ötletpályázatot hirdetett RELOAD – Az Alföldi átmeneti szálló újragondolása és bővítése címmel. A tervezési feladat a BMSZKI, Alföldi utcai átmeneti hajléktalanszálló magasabb igényszintre való átalakítása és bővítése, a mellette lévő üres telek működésbe való bekapcsolásának koncepciója, végleges vagy átmeneti hasznosítása volt.

Országos szintű, egyetemek közötti együttműködésre ritkán látni példát: a felhívás a BME, MOME, DE, PTE, SZIE, SZE, SOE, METU építészhallgatóit szólította meg, akik egyénileg vagy csoportokban indulhattak. A pályázat összdíjazása 1 350 000 Ft volt. A kiírásra kivételesen sok, összesen 34 pályamű érkezett be, ami vetekszik a hazai országos tervpályázatra beadott munkák számával. Ez arra enged következtetni, hogy a fiatalokat kifejezetten foglalkoztatja a téma, ezt a tervek magas színvonala is alátámasztotta. Mindez azért is örömteli, mert fontos, hogy ezekbe a projektekbe a szakmát is bevonjuk, hiszen az építészet eszközeivel a szociális cselekvéseknek adunk tereket.

A pályaműveket a bírálóbizottság online értékelte ki. A szakmai és a szociális aspektusok mind a tervekben, mind a zsűrizésben is jól kiegészítették egymást, így nagyobb viták nélkül, könnyen konszenzusra jutott a bizottság. Az összhang ellenére a zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen a tervek mindegyike igazán értékes gondolatokat, javaslatokat tartalmaz. Számos olyan ötlet született, amelyek amellett, hogy a probléma komplex megközelítéséről és érzékeny hozzáállásról tesznek tanúbizonyságot, túlmutatnak a pályázat keretein – inspiráló példává válhatnak az építészek, a szociális szakemberek és a városvezetés számára is. 

Az egészségügyi helyzetre való tekintettel az eredményhirdetést szintén virtuálisan tartották meg a bírálóbizottság és a szervezők által készített videó formájában, melyben a zsűri röviden értékelte a díjazott, megvételben és dícséretben részesült pályaműveket. 

Bírálóbizottság:

Prof. Alföldi György DLA, elnök
Dr. habil Turányi Gábor DLA †, társelnök
Golda János DLA, társelnök
Öcsi Gabriella, titkár
Nagy Márton DLA, tag
Dr. Győri Péter, tag
Csomay Zsófia, tag
Dr. habil Dúll Andrea, tag
Barta Ferenc, tag

 

Dicséret

Hawrlant Benjámin Máté (DE)
Fehér Lili Hanna, Fogarassy Réka, Kardos Orsolya, Gulyás Janka, Winkler Rebeka (MOME)
Varga Réka Angéla, Giricz László (BME)
Borenich Levente Máté, Farkas Flóra (MOME)

Megvétel
Hernádi Zsombor, Szakács Domonkos, Tóth Bence (BME) 
Laczó Eszter, Papp Alexandra (BME)

Megosztott 3. díj
Czirják Róbert (DE)
Könczöl Emese Mária, Pálfy Viktória, Winkler Márk (BME)

Megosztott 2. díj
Szintén Bianka, Szigony János, Gazdag Gábor (PTE)
Pszota Dalma, Jakabos Júlia, Kopacz Hanna, Rudolf Vince István, Tóth Zsombor Zoltán (MOME)

1. díj
Chromicsek Adrienn, Petró Liza (BME)

Eredetileg a BMSZKI Dózsa György úti épületének dísztermében rendezték volna meg a díjátadót, és ez lett volna a beérkezett munkákból megnyíló utazókiállítás első helyszíne is. A tárlat várhatóan összel valósul meg először egy budapesti állomáson, majd ezt követi országszerte több helyszín. A kiállításról további részletek a BME Lakóépülettervezési Tanszék honlapján és Facebook oldalán érhetők el. A nyertes terveket a következő hetekben publikáljuk az Építészfórumon.  

A pályázat a Nemzeti Kulturális Alap, a BME Építészmérnöki Kar és a BME Lakóépülettervezési Tanszék támogatásával valósult meg. A BME Lakóépülettervezési Tanszék megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

szerk.: Fürdős Zsanett