Technológia

Régi telefonközpontból modern lakóház - Klasszikus magasépítés MEVA zsalurendszerrel

2019.12.09. 14:30

A főváros szívében, az 5. kerületben a Szervita téren található az a luxus lakóépület és hotel, amelyről mostani látványa alapján nem is gondolnánk, hogy itt az egykor buzgó Belvárosi Távbeszélő Központ üzemelt a mindennapokban. A hatalmas átalakításhoz a MEVA termékkínálatát és komplex rendszereit használták, az eredmény pedig maga a stílus, az elegancia és az okosan megtervezett életterek.

Az Emerald Residence épülete exkluzív, a magyar piacon eddig nem létező kategóriát teremt a fővárosi és főként a belvárosi piacon. Az Óbudai Építészstúdió vezető építészei, Peschka Alfréd, Nemes Bertalan és Csernik Tamás által tervezett egyedi lakóház és boutique hotel építészetileg, anyaghasználatában és szolgáltatásait tekintve is egyedi kategóriát képez, a szakirodalomban a „Landmark” lakásfejlesztések nevet viseli.

Ezt az érdekes beruházást számtalan szempontból vizsgálhatjuk és elemezhetjük. Most nézzük, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a kivitelezőknek a zsaluzás során és azt, milyen eszközök és módszerek felhasználásával oldották meg a feladatokat.

Az átalakítás során az épület nagy részét, ahol a lakások kerülnek kialakításra, egészen a második emeletig kellett visszabontani, majd erre épült vissza hat új szint, monolit vasbetonból. Az összesen nyolc szintes épület három legfelső szintjén felfelé egyre csökkenő alapterületű tetőteraszok találhatók a Szervita tér felől. A Petőfi Sándor utcai homlokzat 2,5 méter mélységű sávját a földszintig kellett bontani, majd új pillérek és födémek zsaluzását betonozását követően újjáépíteni. Ennél a szárnynál a 4,75 méter magas szerkezetek zsaluzására a MEVA MAMMUT rendszer nagy teherbírású, gyors és daruzható, fal- illetve pillérzsaluzatait használták. A MAMMUT XT alkalmazásakor az okos kombi átkötési hellyel egy kézmozdulattal három átkötési mód között választhattak. Minden elem szimpla- és kontraoldali zsaluként is bevethető átszerelés nélkül, ezzel jelentős időráfordítás takarítható meg, és leegyszerűsíti a logisztikát is. Az építkezéskor az 1000 négyzetméteres födémszintek zsaluzására a költséghatékony és tetszőlegesen kombinálható MevaFlex födémrendszer nyújtotta előnyöket élvezték. A MevaFlex hagyományos fatartós födémzsalu alkalmazható minden alaprajzhoz, különleges terhelési esetekben és tetszőleges födémvastagság esetén is ideális. A födémek az ütemterv betartása érdekében a téli időjárási körülmények miatt két teljes szintnyi zsalukészlettel épültek.

Az épületszárny része egy telefon adótorony is, amelyet a kivitelezés teljes időtartama alatt meg kellett védeni a sérülésektől. Az épületsarokban, a torony sraffozott területét a földszintig vissza kellett bontani, ezt követően pedig rohamtempóban – egészen pontosan hetente 1 szint - épülnek újra ezen a területen a pillérek, a falak, a liftakna és a födémek. A bontáskor megszűnő lépcsőház miatt és a feljárás biztosításához felállítottak egy 33 méter magasságú MEVA lépcsőtornyot.

A falak és a liftaknák is a MAMMUT falzsaluval, míg a pillérek a CaroFalt pillérzsaluzati rendszerrel épülnek, a födémek zsalurendszere pedig MevaFlex.

A Városház utcai, illetve a belső udvarra néző szárnyat, amely hotelként fog üzemelni, a negyedik emeletig kellett visszabontani, de a liftakna megépítése érdekében egy bizonyos födémszakaszt egészen a földszinttől kellett újraépíteni. A födém alatti megerősítő, függőleges szerkezetek zsaluzásához az AluStar rendszer kézi mozgatású és 60 kN/m2 teherbírású falzsalurendszert használták. Az AluStar rendszer legnagyobb 270/90 méretű eleme is csak 65 kg, így könnyen és gyorsan mozgatható, amely hatékony munkát biztosít. Az AluStar súly és teljesítmény szempontjából a legjobb falzsalu. Tökéletesen kiegészíti a nagytáblás StarTec zsalut olyan helyeken, ahol darut nem lehet használni, így például egy 5. kerületi szűk utcában is.

További információ a MEVA honlapján.