Technológia

Punta del Mar: új színfolt az élményturizmus palettáján

2020.04.06. 16:23

A spanyolországi Punta de Marral az élményturizmus európai célállomásai közé csempészett új színfoltot egy innovatív startup vállalkozás. A Földközi-tenger partján, Deniában, a Club Náutico szállodakomplexum részeként vízre bocsátott prototípus, ez a vízen úszó aprócska szálláshely, különleges élményt nyújt a vendégeknek. (x)

Fenntartható idegenforgalmi újítás, lenyűgöző helyszín, jó koncepció és kialakítás, nem utolsó sorban pedig innovatív megoldások – ez a Punta de Mar. Az úszó fedélzet formájú nyaralóház olyan gondos, minimalista stílusú építészeti tervezés eredménye, amely a környezettudatosságot és a funkcionalitást egyaránt szem előtt tartotta. Fontos tervezési cél volt, hogy az épület integrálódjon a természeti környezetbe úgy, hogy a szálloda vendégei az intim pihenés közben minden érzékszervükkel élvezhessék az őket körülvevő környezetet. Ez részben a látványos és innovatív üvegfelületeinek is köszönhető, melyeket a projekt egyik stratégiai partnere, a Guardian Glass biztosított. A szokatlan hotelt a Mano de Santo építésziroda és a Martinez Group csoport tagja, a KMZero, Open Innovation Hub jegyzi.

A fenntarthatóság melletti elkötelezettség

A Punta de Mar a „Plug & Go" technológiát alkalmazó moduláris szerkezete miatt nem terheli a környezetét maradékanyagokkal, és eleve olyan anyagok felhasználásával épült, melyek környezetterhelése alacsony. Praktikus, hogy az építmény egyetlen egységként vontatható vízen, de közúton is könnyen szállítható. Ez azt jelenti, hogy a Punta de Mar bármikor áthelyezhető olyan természeti környezetbe, ahol elérhetőek a szükséges közművek. Így akár egy-egy újabb épület a tengerparti szállodák exkluzív élményt kínáló, igazán különleges elemei lehetnek.

Luxus kicsiben

A 74 m2 alapterületű két személyes, két szintes, vízen úszó épület aprónak tűnhet az őt körülvevő tájban, de a minimalista stílusban tervezett és felszerelt alsó szinten egy 40 m2-es luxuslakosztály kapott helyet fürdőszobával. A teret a hozzá tartozó terasz tovább tágítja. A második terasz a felső szinten kialakított 34 m2-es egybefüggő pihenőterasz. A kellemes hangulatot minden térben az okos eszközökkel irányítható háttérzene és a világítás szolgálja.

A Punta de Mar vízen úszó épületét olyan innovatív technológiával szerelték fel, amellyel a vendégek applikáció segítségével kedvük szerint kontrollálhatják a lakótér egyes jellemzőit: vezérelhetik a világítást, az illatokat, a hangokat és a biztonság szintjét. Ezt megtehetik közvetlenül ott helyben, de akár más, távolabbi helyszínről is. Az alkalmazott világítás különlegessége biodinamikussága, ami azt jelenti, hogy a rendszer a külső természetes fényt reprodukálja a lakótéren belül, így a nap előrehaladtával a belső fény tónusa is változik a természetes fény változásait követve.

Üveg: kényelem, látvány és biztonság

„Azért esett a Guardian Glass-ra a választásunk, mert ez a cég kínálja a legmagasabb teljesítőképességű üveget. A projekt jellegéből fakadóan szélsőséges követelmények kielégítésére kellett megoldásokat találnunk, így csakis kiváló minőséget kerestünk. A technikai támogatásukra kezdettől fogva számíthattunk, mely egy másik fontos szempont volt a választás során." – indokolta választásukat Frances de Paula García, a Mano de Santo építésze.

A vízen úszó bungaló homlokzatának jelentős részét a mai üvegtechnológia egyik leginnovatívabb változata, egy háromrétegű hőszigetelő üvegszerkezet dominálja. Ennek fő jellemzője mások mellett a kiemelkedő hangszigetelés, valamint azon tulajdonságai, amelyekkel a biztonsághoz és energiamegtakarításhoz kiemelten hozzájárul. Részletesebben: a külső üvegréteg Guardian SunGuard® SN 70/35 HT naphővédő üveg, ezt követi a Guardian ExtraClear® síküveg közbenső üvegtáblaként, a belső felületet pedig a Guardian ClimaGuard® Premium2 laminált síküveg alkotja. Utóbbinak jelentős szerepe van az általános biztonság és az energiahatékonyság növelésében. Ennek az üvegezésnek a naphőáteresztő képessége 32%, a fényáteresztő képessége pedig 61%. A Punta de Mar lakói kiváló hőszigetelést, napvédelmet, valamint magas szintű hangszigetelést és biztonságot élvezhetnek, mivel a hőszigetelő üveg megfelelő mennyiségű napfényt enged be, hőt azonban keveset. Az épület így kiemelkedő a legfontosabb teljesítmény- és energiahatékonysági értékek tekintetében. Ez az üveg a belső térből a körülvevő környezetre nemcsak élénkebb, tisztább, akadálymentesebb kilátást tesz lehetővé – azaz a tengerre és az ehhez kapcsolódó természeti környezetre –, hanem egyben össze is mossa a határt a belső tér és a külvilág között, így ez nem gátolja a vendégek akár az állandóan változó helyszínen történő kapcsolódását.

A projekt belső tereinek tervezésekor (az ágy fejvégek és a fürdőszoba, a ruhatárolásra szolgáló terek esetében) a Guardian SunGuard® HD Silver 20 üveget választották a tervezők, mivel ez a változat kínálta a legtöbb lehetőséget a tükröződések játékának kihasználására. A beltérben a fényvisszaverődés a magánszféra intimmé tételét, míg máshol a külső és belső egyetlen tágas térré történő összeolvadását szolgálja.

„Az üveg – az összes többi kiválasztott anyaghoz hasonlóan – alapvető fontossággal bírt a tervezés első pillanatától fogva. A felhasznált anyagok kiválasztása is a környezethez való közvetlen kapcsolódás jegyében történt. Az üveg esetében e törekvés különösen speciális követelményeket támaszt az átlátszóság tekintetében (nem is beszélve a szigetelő képességről), de semmiképp nem feledkezhetünk meg az üvegek méretére vonatkozó elvárásokról sem, melyek a célra, azaz az akadálymentes kilátás biztosítására való tekintettel igen fontosak. Mindez adalék ahhoz a tényhez, hogy a ház üveg térelhatárolói 360°-os élményt hivatottak nyújtani. Az itt megszálló vendég úgy érzi, körülöleli őt a természet. A teljes integráció érzése ez, melynek elérésében az üveg kulcsszerepet játszik."

Hasonlóan kiemelkedő jelentőségűek a tolószerkezetes megoldások, amelyek a lehető legkevesebb alumínium profil felhasználásával maximalizálják az ajtók és ablakok által nyitható felületek nagyságát.

(x)

További információ a linkre kattintva érhető el!

Kérdés esetén, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével: 
Németh Árpád András
anemeth@guardian.com
+36 30 479 1828

 

Fotók: Mano de Santo®