Épületek/Középület

Prototípus projekt földrengés ellen - World Architecture Award

2017.12.18. 12:44

A berlini World Architecture Award idei ’Év Épülete’ díjazottja egy 2014-ben földrengés sújtotta dél-nyugat-ázsiai faluban megépült családi otthon. A Chinese University of Hong Kong hallgatóinak terve a Kunming University of Science and Technology diákjainak segítségével prototípusként szolgálhat a térségben, ahol a földrengések gyakorisága miatt szükségszerű, hogy stabil, robosztus, ugyanakkor olcsó, helyi anyagokból kivitelezhető épületek szülessenek. 

A 2014 augusztusában történt földrengésben legalább 600 ember vesztette életét vagy maradt otthon nélkül Kína Jünnan tartományában, Guangming falujában. A projekt elsődleges célja egy olyan technika népszerűsítése, amely nemcsak ebben a régióban, hanem bármely természeti katasztrófa sújtotta területen segítséget tud nyújtani a helyi lakosoknak, hogy külső beavatkozás nélkül képesek legyenek saját otthonaik felépítésére.

 


 

Paul Finch, az Architects' Journal főszerkesztője és a fesztivál szervezője kiemelte, hogy a nyertes sikere mutatja azt, hogy az építészet éppúgy hozzátartozik a legszegényebb közösségek életéhez, mint a leggazdagabbakéhoz. Ez a vert falú ház ritka esete annak, hogy ekkora elismerésben részesül egy olyan projekt, amely elszegényedett térségben, kis beruházással született meg. A zsűri emellett pozitívan értékelte az anyagok felhasználásában és az építési technikákban megjelenő hagyományos látásmódot, amely az új technológia által adott lehetőségekkel keveredett. 

 

 

 

A letisztult vonások, leginkább a belső teret kettéosztó folyosó valóban modern külsőt kölcsönöz a kívülről kevésbé lélegzetállító épületnek. A fényes közlekedő felfelé megnyitja a teret és csendes átjárást biztosít a külső és belső tér közt, mialatt fényforráshoz juttatja a felső szobákat. Az acél és beton rúdakkal erősített falak biztosítják az épület ellenállóképességét, míg a dupla üvegű ablakok és a szigetelt tető elősegíti a hőteljesítményt. A négyzetes alapforma és a döngölt föld anyagisága miatt masszív épület úgy tölti be elsődleges funkcióját, hogy nem zárja ki a szabadabb mozgás lehetőségét. 

 

 

A tektonikai szempontokon túl a társadalmi kontextust is figyelembe vevő, érzékeny projekt leginkább az ötvenes években megindult kritikai regionalizmus  gondolataival hozható viszonyba, amely Stirling megfogalmazása szerint a helyi, népi és voltaképpen anonim építészetet hirdette. Az irányzat későbbi képviselői, többek között a méltán híres Kenneth Frampton kiemelte, hogy a lokalitás hangsúlyozásának tartózkodnia kell attól az archaizáló, kolonizáló gyakorlattól, amely felszínes, túlzó reprezentációival árucikké minősíti a helyi kultúrát. Az a látásmód, amely ezt kikerülve képes valóban értő módon fordulni egy lokalizált közösség nehézségeihez kivételes módon ösztönző a kínai építészet légkörében, amely a soha nem látott mértékű urbanizáció miatt egyre kevesbé törekszik egy önálló jelrendszer megteremtésére.

Kiss-Pál Anna