Épületek/Középület

Pritzker-díjasok nyomában: Eduardo Souto de Moura

2015.03.26. 07:00

Letisztult formáival, a tájba simuló épületeivel vált ismertté a portugál Eduardo Souto de Moura, aki a környezetével jól harmonizáló Braga Városi Stadion tervéért kapta meg a Pitzker-díjat 2011-ben. A főként Portugáliában alkotó építész ritkán ad hírt aktuális munkáiról.

Az utóbbi időben keveset lehetett hallani a 2011-ben Pitzker-díjjal kitüntetett portugál építészről, Eduardo Souto de Mouráról, aki ez elmúlt években inkább előadóként aktívabb, a világ számos egyetemére, építészeti intézményébe hívják vissza rendszeresen Portótól a Harvardig, Dublintól Zürichig. A Pitzker-díj odaítélésénél a zsűri a 2003-ban átadott Braga Városi Stadionjába jól megvalósult, a természetbe simuló kortárs építészeti formák harmóniáját emelte ki, de kitekintve tágabb munkásságára, kitért de Moura terveinek tiszta átláthatóságára, a hagyományok és a kortárs elemek egymást erősítő hatására.

De Moura legtöbb munkája Portugáliában és azon belül is szűkebb környezetében, az északi régióban, Portó és környékén valósul meg. Épületeinek nagy része lakó- vagy családi ház, de kiemelkednek vallási, kulturális célú tervei, vagy a portói metró látszóbeton, szinte a végletekig letisztult állomásai, amelyhez kitűnő grafikai megoldások, tájékoztató rendszerek is születtek. Ugyanakkor részt vett több klasszikus épület korhű rekonstrukciójában, bennük új funkciók megteremtésében, így a portói Portugál Fényképészeti Központ létrezozásában.

Legutóbbi megvalósult munkája a szintén észak-portugál Viana do Castelo városának 2013-ban átadott kulturális központja. Az Álvaro Siza átal tervezett könyvtár és a Fernando Tavora építette szórakoztató központ tőszomszédágába létrejött multifunkcionális centrum a homlokzat emeleti szegmenést végigfutó hatalmas csőrendszerével leginkább egy gigantikus gépre emlékeztet. A folyópart mellé épült, arra szép kilátást nyújtó épület süllyesztett többfunkciós termének falát felszín alá eső részeit világos faburkolat borítja, feljebb nagy felületeken kap természetes fényt. A három helyi, világhírűvé vált építész alkotta épülettrió elkészülte az ingatlanválság miatt sokáig kétséges volt, de Moura központjával végül azonban teljessé válhatott.

Tavaly novemberben jelentették be, hogy Washington kertvárosának határában, egy bezáró benzinkút helyén nagyszabású ingatlanfejlesztési tervekbe kezdve, vegyes összetételű lakótömböt tervezésére nyerték meg de Mourát, ami a befektető reményei szerint nyitott szellemiségben valósul meg ezzel elindítva a Pennsylvania Avenue építészeti arculatválását.

Bán Dávid