Épületek/Lakóépület

Pragmatikus elegancia – Kovács Csaba által tervezett családi ház Klotildligeten

2020.07.23. 17:40

Piliscsaba kedvelt helyszín családi ház építéshez, a Klotildligetben lévő, lejtős, erdős telek ideális volt a háromgyerekes család számára. Kovács Csaba építészt saját háza láttán kérték fel tervezőnek: fegyelmezett, tiszta, átgondolt házat kértek tőle.

A program: Megbízóim Piliscsabán, Klotildligetben találták rá egy erdős területen, többnyire tölgyek között lévő telekre, amely az ÉNy-i hátsó sarok felől enyhén lejt a DK-i első sarok irányába. A cél az öttagú családjuk számára jól használható, korszerű, szerény, de karakteres építészeti megjelenésű családi ház tervezése és építése volt. Pontosan megfogalmazott igényük értelmében a földszinten a nappali–étkező–konyha funkciókat nem elkülönített terekben képzelte a megbízó, hanem egy olyan komplex életteret alkot a térhármas, amelynek erőteljes a kapcsolata a természeti környezettel, mind a déli fekvésű előkerttel, mind az északi fekvésű hátsó kert irányába.

A megbízó igénye volt az is, hogy a földszinten a nem nagy méretű szülői hálószoba és a ruhatárolásra alkalmas szekrények kerüljenek elhelyezése, illetve fürdőszobát és külön helyiségben elhelyezett WC-t kértek még ebben a térrészben. Az emeletre a három gyerekszoba és egy hozzájuk tartozó fürdőszoba került, így szeparálva a szülők és a gyerekek világát.

A tervezés folyamatos beszélgetések során alakult, fontos szempontként fogalmazták meg a tulajdonosok, hogy a lakóterekbe sok fény jusson és fontos volt a számukra, hogy a kerttel jó funkcionális és vizuális kapcsolatban legyenek, valamint hogy az egész belső térrendszer praktikus, korszerű, mégis barátságos és emberi léptékű legyen. A használattal kapcsolatban elvárásuk volt, hogy az energetikai és épületgépészeti megoldások a fenntartható jövőt szolgáló korszerű színvonalat képviseljék. Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer, a felületfűtés (és hűtés), a levegős hőszivattyú alkalmazása már a jelenben is célkitűzés, de kérték, hogy a házat készítsük fel arra, hogy a tetőfelületen fotovoltaikus napelemeket, és/vagy napkollektorokat lehessen elhelyezni. Az alternatív energiaellátás részben már most megvalósul, részben tovább fejleszthető lesz a jövőben. A fokozott hőszigetelésű és légzárású, korszerű nyílászárók alkalmazása mellett felvetették, hogy vizsgáljuk meg a hővisszanyerős rendszerű lakásszellőztető berendezés alkalmazásának a lehetőségét, ami végül megvalósult.

A telken belül egy-két gépkocsi elhelyezését kellett biztosítani, de az autók számára elegendő a beállás lehetőségének megteremtése.

Az építészeti koncepció: A tervezés során arra törekedtünk, hogy takarékosan bánjunk az erőforrásokkal, arányaiban és anyaghasználatában is a helyhez illeszkedő, pontosan kidolgozott, korszerű tervezési programot vegyük alapul, annak feleljünk meg az adott lehetőségek közt minél jobban. Kiindulópont volt a pesthidegkúti családi házunk, aminek tulajdonképpen puritán féltestvére jött létre Klotildligeten.

Az épületet a baloldali kerítés határtól cca. 3 méterre helyezzük el, így igazodtunk a szomszédos beépítésekhez, ezzel követtük a kialakult, meglévő beépítést a helyszínen.

Valamennyi lakóhelyiség nagy homlokzati nyílászáróit délre tájoltuk, a többi égtáj felé – az észak-nyugati kertrész – kivételével jellemzően kisebb mértékű megnyitásokat alkalmaztunk. A földszinti lakótér egyaránt kapcsolatban van a déli és az északi kertrésszel.

Az építészeti megjelenést az egyszerű tömegképzés jellemzi, ami a belső térképzés következménye. A déli fekvésű, nagy üvegfelületek kiegyensúlyozott, de a belső terek igényeihez igazodó, mai szellemben komponált elrendezése, valamint az emeleti helyiségek igényeihez igazított alacsony hajlású, korcolt fémlemezzel fedett tető adja a ház karakterét.

Az anyaghasználatban a vakolt felület dominál, amit csak a nyílászárók, így az emeletek franciaerkélyei, az acél-üveg korlátok és a bádogos szerkezetek kontrasztos vonalai-felületei bontanak meg, ennél a változatnál az Építtető kérésére kontrasztos, játékosságot mellőző feszes megfogalmazásban.

Az épület megjelenésének tervezésénél az egyszerűség, pragmatikusság, szerény, de barátságos megfogalmazású kortárs modernitás felvállalásának szándéka vezette a gondolatainkat. Mindezzel a korszerű fenntarthatóság és a humánus térszervezés szimbiózisának megteremtése volt a tervezői célunk.

A meglévő-megmaradó kerítés megfelelő felújítás-korszerűsítése és az épület színvilágához alkalmazkodó antracitszürke átfestés elegendő beavatkozás volt, hiszen az épület közterületi kapcsolatai jól megoldottak, a gyalogos forgalom számára szolgáló kiskapu és a gépkocsi behajtás céljait szolgáló nagykapu el tudja látni a feladatát.

Az 1100 négyzetméteres terület meglévő gazdag növényállománya szép lehetőséget rejtegetett: az őshonos tölgyes megtartása, az elburjánzott növényzet ritkítása, felfrissítése, részbeni újratelepítése, illetve új növények betelepítése vonzó természeti környezet kialakítását tette lehetővé. A teraszok környezetében lévő új telepítésű növények corten acél keretet kaptak ezzel finom átmeneti zóna jön létre a tervezett és az erdős telekrész találkozásánál.

Kovács Csaba

Szerk.: Somogyi Krisztina