Épületek/Középület

Porta Pacis - a Tihanyi Bencés Apátság fogadóépülete

2013.07.09. 13:58

Szürke, beton, kicsi, földalatti, gyönyörű. Konferenciateremként is használható moziterem van benne, plusz a bencés apátság látogatóinak egy kellemes méretű előcsarnok (találka- info-, no és persze illemhely): csak annyi és úgy, és pontosan, amennyi kell. Czita-módra, Czigány Tamás, Papp Róbert, Juhász Réka, Cseh András legújabb épülete.

Tihany a Balaton turisztikailag kiemelt fontosságú központja, vonzereje elsősorban az itt található bencés apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet. Az új turisztikai fogadóépület az évente idelátogató kb. 200.000 turista kulturált fogadására alkalmas. Tervezésekor a környezet domborzati és épített viszonyait a legmesszemenőkig figyelembe vettük, ezért az apátság műemlékileg védett épületegyüttesétől különállóan, a szomszédos Csokonai liget fákkal, cserjékkel, kerti ösvényekkel parkosított "kertjének" domborzatába süllyesztve helyeztük el.


A tervezési helyszín egy korábbi mesterséges beavatkozás, az 1920-as években épített, de nem használt kripta területe volt. Az épület jelentős része – nagyterem, előcsarnok és kiszolgáló helyiségek – a terepszint alá került, egyedül a bejárati “felépítmény” csiszolt monolitikus kőtömbje látható terepszinten.

A turisztikai fogadóépület külsejének és belső tereinek megformálásával, az anyagok kiválasztásával egyszerűségre, a helyhez és helyzethez illő "pontosságra" törekedtünk. Célunk, hogy a tervezett épület az apátság szellemiségével szolgálja az ideérkező vendégeket, biztos hátteret adjon a turisták kiszolgálásához. Az alaprajz, a belső terek és helyiségek kialakításánál legfőbb cél a közlekedési rendszer egyszerűsége és racionalitása volt.

PORTA PACIS

Czita