Épülettervek/Hallgatói terv

Ponte Leporello - első díjas diákterv

2008.03.21. 09:33

Bemutatjuk László ZsoltPonte Leporello” c. munkáját, mellyel a II. Európai Művészeti Diák Biennálé magyarországi kiállításán építészet kategóriában első díjat nyert.

Az Európai Művészeti Diák Biennálét az idén második alkalommal rendezték meg építészet, industrial design, textil design és visual design témakörben. A magyarországi kiállításra 2008. március 3-9. között került sor a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

magyar részről a kiállításon részt vett

építészet

  • Takács Gergely - BME
  • Vörös Erika - Pécsi Tudományegyetem
  • Pintér Viola - BME
  • Szőnyi Anna – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • László Zsolt - Pécsi Tudományegyetem


látványtervezés

  • Kozicz Szabolcs - NYME, Sopron
  • Tímár Gergely - Kaposvári Egyetem


formatervezés

  • Sass Tivadar Viktor – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

László Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem ötödéves építész hallgatója ”Ponte Leporello” c. munkájával első díjat nyert.

Bemutatjuk a nyertes munkát

”Ponte Leporello”

A helyszín Róma, azon belül a Tiber-sziget alsó végénél található egykori híd a Ponte Rotto (Rom híd). Ez volt a város első kőhídja, melyet i.e. 174-ben építettek, majd a többszöri árvízkár utáni restaurációt, és újjáépítést követően ma már csak két pillér és egy ív áll belőle. A feladat a jobb sorsra érdemes műtárgy bevonása a turistalátványosságok sorába, illetve mivel a környéken római mércével mérten is sok jelentős műemlék található, infopoint kialakítása, valamint egy ehhez kapcsolódó kis kávézó létesítése.

A nehézséget a parttól 45 m-re, a folyó felett 13 m-rel fekvő 8 x 27 m-es felület megközelítése jelenti.

Rómában járva az ember mindig meglepődik, hogy mennyire kompakt a város. Nem szúrnak szemet hightech üvegpaloták, sem felhőkarcolók, minden egységes, antik, néhol patinás, másutt kicsit ósdi, de egységes. Ez is nehezíti a tervező munkáját itt.
Én azt az utat választottam, hogy megpróbálok minél visszafogottabb épületet létrehozni a ”low design” jegyében, így esett a választás az egyik alapformára, a kockára.
Ez a 6x6x6m-es kubus zárt állapotában azt a hatást kelti, mintha csak ideiglenesen lenne ott, mikor azonban a turinform iroda kinyit, a kocka egyik oldalán egy addig összecsukott helyzetben lévő „kar” leporello-szerűen kinyílik, míg el nem ér egészen a partig. Ekkor lehajtódik róla egy járófelület, és így máris megközelíthetővé válik az infopoint…

László Zsolt (szöveg+kép)