Épülettervek/Középület

Pont a tájban

2014.01.03. 11:30

A Magyar Művészeti Akadémia nyílt építészeti ötletpályázatot hirdetett egységes megjelenésű turisztikai információs pontok megtervezésére. Bemutatjuk Török Bence III. díjas tervét. 

A pályamű

"- s nem látszik még, hogy mit viszünk magunkkal, s mi lesz, mi majd belőlünk ittragad."
/Závada Péter - Ajánló vízhez/

Gondolat, szellem, forma

Hogyan lehet országosan egységes információs rendszert tervezni, mely nem öncélúan formált, mégis karakteres építmény, egyaránt megjelenhet városi és falusi környezetben? Mik lehetnek azok az építőelemek, melyek ennek megfelelnek? Rendkívül összetett kérdésekre azt gondolom a lehető legegyszerűbb választ kell és lehet csak adni, ezt célozza meg a pályázati terv, mely egyszerű formával és tiszta szerkesztéssel épít hagyományos értékekre.

[imagelist|imgid=|name=homlokzatok.jpg|title=-]

Egyszerűség, linearitás, átláthatóság

Az épületek építészeti megfogalmazásánál törekedtem a tiszta, egyszerű szerkesztésre. Az infopontok alapja egy 2,5×4 méteres raszter, melyből az egyes elemek felépíthetők, variálhatók és egymásból eredeztethetők. Ez a raszter teszi lehetővé, hogy a 3 különböző méretű és funkciókat magába foglaló ház egységesen tudjon felépülni. A funkciók sorolása a magyar építészeti hagyományokból indul ki, azt felhasználva jön létre a rendszer. Az alapelemek (wc, raktár, fedett-nyitott tér) egymás mellé sorolásával, majd kibővítésével és kiegészítésével lehet a további épületeket kialakítani. A hosszanti forma egyszerű keresztmetszete és tárgyszerű megjelenése nem hivalkodik, mégis karakteresen jelenik meg a településképben. A sokféle és összetett helyzetekben is kellő egyszerűséggel telepíthető épület izgalmas téri helyzeteket és viszonyokat tud létrehozni maga körül.

"Hogy legyen mire mondani, hiányzik."
/Simon Márton - Polaroidok/

[imagelist|imgid=|name=alaprajzok.jpg|title=-]

Anyag, felület, szín

Az anyagválasztás számtalan kérdést vet fel, mégis határozott irányt mutat. Beton alapra épített, fa tartószerkezettel kialakított, hőszigetelő polikarbonát elemek alkotják az épületeket. Ez a könnyű és tiszta anyag képes az infopontokat a mához kötni, egy rendkívül gyors és könnyű építési módot tesz lehetővé, eleget tesz a hőszigetelési követelményeknek, melyet az irodaterekben ki kell elégíteni. A könnyű szerkezetnek köszönhetően nincs szükség költséges és bonyolult alapozásra, egy egyszerű kavicságyra épített, kis mélységű sávalapozás elegendő. A hangsúlyosan mai anyag, a polikarbonát és a hagyományos fa szerkezet együtt egy nagyon izgalmas egységet alkotnak, az anyagok a saját színükkel jelennek meg, a fánál csak időjárásálló bevonatra van szükség.

[imagelist|imgid=|name=a00.jpg|title=-]

[imagelist|imgid=|name=a00-ejjel.jpg|title=-]

A hirdetési felületek kialakítását úgy terveztem, hogy minél flexibilisebb legyen, és az infopontnak szerves eleme lehessen. Az enyhén áttetsző polikarbonát falakra ragasztott öntapadó matrica izgalmas felületi elemként jelenik meg, könnyen frissíthető, cserélhető és olcsó megoldás egyben.

Fény, árnyék, éjszaka

Az épületeken használt anyag, a polikarbonát a fényáteresztő mivolta miatt nappal gyakorlatilag nincsen szükség mesterséges világításra a belső terekben. Az épületben zajló tevékenység átsejlik a falain, egy nyitott és mindig változó elemként jelenik meg a településeken. A belső térben izgalmas fény-árnyék hatások jönnek létre, a fedett nyitott térben is érdekes árnyékok keletkeznek. Ugyanígy fontos szempont volt, hogy éjszakai megvilágításban is izgalmas, sejtelmes fényt ad az épület, felhívva magára finoman a figyelmet. A távolból szentjánosbogárként pislákol a fénye, úgy hogy költséges megvilágításra nincsen szükség benne.

"Pontosan, mint a felhők."
/Simon Márton - Polaroidok/

[imagelist|imgid=|name=c04.jpg|title=-]

Egyszerűség, tisztaság, természetesség

Ez a három alapelv foglalja össze leginkább azt, hogy milyen értékek mentén kell szerintem egy országos jelentőségű, mégis az adott helyre beágyazott építményt tervezni. Nehéz ezeknek a körülményeknek maradéktalanul megfelelni, de egy határozott, a hagyományokban gyökerező, de a mában született alkotásnak magában kell hordoznia ezeket az ismérveket. Hiszek abban, hogy egy kortárs válasz is ki tudja elégíteni ezeket. A mottóban fellelhető kettősség, a van akinek nyaralóhely/van akinek otthon kettőssége is fontos ismérve ennek a feladatnak, egy egyszerű háttér talán mindkettőnek meg tudja adni a formáját.

[imagelist|imgid=|name=b03.jpg|title=-]

A Bíráló Bizottság véleménye

Hagyományos népi lakóházak és mezőgazdasági épületek előképeit idézi a pályamű jól olvasható kortárs építészeti formájával, amely sokféle környezetbe illeszthető és könnyen bővíthető. Az egyedi minőséget tiszta szerkesztésmóddal és egyszerűséggel biztosítja. A lineáris, addicionális alaprajzi rendszer és az olcsó, egyszerű anyaghasználat jól szolgálja az elvárt funkcionális variabilitást. A hőszigetelő polikarbonát burkolattal bevont faváz praktikus és egyszerű megvalósíthatóságának némileg ellentmond a viszonylag nagy műanyag homlokzati- és tetőfelületek anyagának gyors, természetellenes öregedése. A Balatonkenesén belüli konkrét telepítési javaslat megfelelő. Idényjellegű használatot és a kiválasztott helyszín közvetlen környezetében található helyi közművezetékekre való rácsatlakozást javasolja, kerülve az eszköz- és beruházás igényes, hosszabb távon megtérülő „fenntartható” technikákat.
A Bíráló Bizottság a pályázati munkát a megoldás koherenciája és minősége miatt III. díjban részesítette.