Emberek/Interjú

Pétervári Tamás

2004.12.01. 08:28

MÉSZ-MÉK Diplomadíj 2004 Táj- és Kertépítész Tagozat

A diplomavédésed óta eltelt időben merre dolgoztál?

2004 júniusában volt a diplomavédésem. 2004 februárjától a TÁJTERVEZŐ Környezetrendezési és Tájépítészeti Műhely ügyvezetője ill. társtulajdonosa vagyok. Az eltelt rövid időben e társas vállalkozásom útját egyengetem, mind adminisztrációs, mind szakmai vonalon.

Milyen nagyobb projekteken?

Elsősorban és egyelőre családi házak kertépítészeti kivitelezésével foglalkozunk ill. kisebb építőipari munkákkal, mint pl. burkolat, kerítés és közműépítések. Leginkább az ismeretségi körünkből kikerülő magánszemélyek voltak a megrendelőink.

Milyen tapasztalatokat szereztél az egyes munkahelyeken?

A megrendelő sajnos legtöbbször csak diktál, és nem javasol. Akié a pénz, azé az utolsó szó, és bár azt mondják, a tudás hatalom, szerintem a tudatlanságnál nincs nagyobb erő a világon. Ami rossz, hogy nincs aki mellett meg lehet tanulni a szakma igazi fortélyait. Azáltal, hogy rögtön saját cégem lett, izzasztóan élesben megy minden, és ez nem valami kellemes élmény egy pályakezdőnek. Néha azt gondolom, kiszállok, és elmegyek alkalmazottnak. Nyomasztó a szakmai és az erkölcsi felelősség, mivel az egyetem alatt csak minimális gyakorlati tapasztalatot szereztünk...
Sokszor jut eszembe, mennyire tönkreteszi a munka szépségét, ha az ember csak a pénzért végzi el a feladatot, ugyanakkor igazi örömet jelent tisztességes, becsületes emberek számára építeni.

Most hol dolgozol? Milyen projekteken?

Jelenleg a VERTESZ Elektronika Kft. székházát építjük, kerítését, parkolóját, stb.

Mennyi időt töltesz munkával átlagosan? Csak a munkahelyen, vagy haza is viszed?

A megrendelésektől függ, amikor van munka, akkor sokat. Ennek ellenére igyekszem kiegyenlített munkabeosztást csinálni, mert a kivitelezést hosszú távon nem lehet túlerőltetni. Ez egészen más, mint az irodai munka.

Milyennek látod a szakma megítélését Magyarországon?

A mi szakmánkban ez egy fontos és örök kérdés. Nincs kellő elismertségünk, még az építésztársadalomban sem. Mit várjak a megrendelőktől, ha még az építészek is kertészeknek neveznek minket. Tehát sem a laikus állampolgár, sem az építész társadalom nem ismeri (el) diszciplínánkat, értetlen és tudatlan már a táj terminológiája iránt is. (Pedig az építészet ezen szakterülete, a fejlett nyugati világban landschaftsarchitektur ill landscape planning néven, kvalitásaiban régi hagyományokra támaszkodik, mint ahogy azt ezen államok környezetkultúrája is méltón példázza.) Fejletlen a környezetkultúránk, ill. sok építész nem ismeri fel az összefüggést a közösségi élettér és az egyéni életút között. Pedig szerintem szoros kapcsolat van a kettő között.

Mit tervezel a karriereddel kapcsolatban a jövőben? Más munkahely, még iskola, hobbi, pályamódosítás?

Cégem profilját mindenképpen szeretném visszaterelni eredeti tanult szakmám, a tájépítészet felé, és a kivitelezés helyett inkább tervezéssel foglalkozni. (Amint azt a vállalkozás neve is előrelátóan mutatja). Szeretnék terület- és településrendezéssel, területfejlesztéssel foglalkozni, tehát ami nem csak az egyén, az egyes ember számára fontos, hanem ami egy egész közösség érdekeit szolgálja. Szeretnék például tanösvényeket, védett természeti területeket, arborétumokat, ökológiailag értékes felületeket tervezni, az iparszerű kitermelés során tönkretett, rombolt tájak, tájrészletek helyreállításával, utak környezetbe illesztésével és a városi környezet megújításával, városrehabilitációval foglalkozni. A diplomadíj komoly lökést adott, hogy az építőipari kivitelezés helyett ill. később, majd inkább ezzel foglalkozzak, még ha olyannyira nehéz is e területen munkát találni, vagy eladni magát egy új cégnek.

Egyelőre segítséget és kapcsolódási pontokat keresek, mert nagyon szűknek, zártnak és leosztottnak érzem ezt a piacot. Nem hiszem, hogy meg tudnánk élni belőle. Úgy gondolom, ismerek néhány embert az egyetemről, akikkel összefogva sikeres csapatot alkothatnánk, és igazi, híres-neves tájépítész műhely alakulhatna a cégből (mint pl. a Pagony Táj- és Kertépítész kft. lett). Ehhez azonban anyagi és szellemi tőke kell ill. némi szerencse.

Mivel foglalkozol az építészet/a munka mellett?

Mivel évekig úsztam versenyzőként, néha megpróbálok lejárni az uszodába, na nem edzés, csak az életérzés felelevenítése miatt. Budajenőn élek egy meglehetősen nagy birtokon, és ha minden ”kerti” munkánk elfogyott, itthon minden kezdődhet elölről. Egy kertben mindig van mit tenni, és vigyáznom kell, nehogy úgy járjak, mint az a bizonyos suszter a maga cipőjével.

Család?
Még semmi.