Közélet, hírek

Párizsi magyarok a régi pesti zsidónegyedért

2008.01.14. 11:49

A budapesti világörökségi helyszín, különösen a régi pesti zsidónegyed megőrzése érdekében nyílt levelet intézett Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis hongrois de Paris nevű francia kulturális egyesület.

A budapesti világörökségi helyszín, különösen a régi pesti zsidónegyed megőrzése érdekében nyílt levelet intézett Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) nevű francia kulturális egyesület - tudatta Jean-Pierre Frommer egyesületi elnök.

A hét elején elküldött levélhez csatolták azt petíciót, amelyet 313-an írtak alá: a kultúra, a városrendezés, az építészet, az örökségvédelem képviselői, illetve politikai, közéleti személyiségek és magánszemélyek. A petícióban a párizsi civil szervezet az ÓVÁS! Egyesülethez csatlakozva kérte Francesco Bandarintól, az UNESCO Világörökség Központ Igazgatójától, hogy segítse elő, hogy nemzetközi szakértők a helyszínen megvizsgálják a történeti városrészt érintő szabályozási terveket és értékeljék a folyamatban lévő városrendezési lépéseket.

A petíció aláírói között van többek között Fejtő Ferenc író, újságíró, történész, Méray Tibor író, Ariella Masboungi állami főépítész, Dany Jullien, a Civitas Nostra elnökhelyettese, Dominique Bertinotti, Párizs IV. kerületének, a Marais negyednek a polgármestere, Jacques Boutault, Párizs II. kerületének polgármestere, Jean Bastié, a francia Földrajzi Társaság elnöke, Maggie Cazal, az Urbanisták Határok Nélkül nevű civil szervezet elnöke, Paulo Lins e Silva, az Ügyvédek Nemzetközi Egyesületének elnöke.

A Mardis Hongrois de Paris azt kéri a köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől és Budapest főpolgármesterétől, hogy rendeljenek el "teljes moratóriumot mindennemű bontásra és építésre az érintett negyedben, és készíttessenek olyan város-rehabilitációs tervet, amely célul tűzi ki a Zsidónegyed néven ismert építészeti és városképi együttes megőrzését és rendbe hozását".

Korábban Michel Polge építész-urbanista, az ICOMOS Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottságának tagja látogatott 2007. november 5-7. között Budapestre a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságának és a Fővárosi Önkormányzat meghívására. A párizsi civil szervezet ezért azt is kéri nyílt levelében, hogy Magyarország hozza nyilvánosságra a szakértői jelentést, amelyet az UNESCO a közeljövőben juttat el a magyar illetékeseknek.

szemle: mti