Épülettervek/Tervpályázat

Párhuzamos történetek – A kettőpera stúdió terve a Grössling fürdő pályázatán

2021.05.13. 08:02

A Grössling fürdő rehabilitációjára kiírt pályázat célja az volt, hogy az évek óta üresen álló történeti fürdőkomplexum fürdőként, valamint városi könyvtárként újuljon meg. A kettőpera stúdió terve a meglévő épület lehető legnagyobb léptékű megtartásával kívánja megvalósítani a két funkció párhuzamos jelenlétét a komplexumban.

intro

Fürdő és könyvtár, történeti közösségi funkciók egy épületben kapcsolódnak össze, egyszerre térbeli és időbeli találkozást hozva létre. Párhuzamos szálak, amelyek a fürdő előtti köztéren, az előcsarnokban közösen indulnak el, és bár az épület egyes részein szétválnak, átláthatunk az egyikből a másikba, a másikból az egyikbe, amely különös hangulatot kölcsönöz a tereknek. Nem csak a funkciók párhuzama ez, hanem a régi, tiszteletben tartott, észszerűen felújított és kiemelt terek, szerkezetek, és az új, modern és korszerű épületrészek találkozása is. Az új épületrészek csak ott egészítik ki az eredeti kompozíciót, ahol a jelen elvárások megkívánják azt. Párhuzamos történetek ezek, melyek finoman átszövik az épület tereit.

építészeti szándék

A funkciók megtalálták a helyüket a régi épületrészekben, belakják a meglévő tereket. Ezek, ahol szükséges ott kinyílnak, új épületrésszel, tetővel, vagy térrel egészülnek ki. 

Az épület északi oldalán elhelyezkedő teret a találkozás, az érkezés helyszínének képzeltük el, a térhez kapcsolódó északi homlokzaton a bejáratot kiemeltük és akadálymentessé tettük. Az előépítmény a mögötte lévő kávézó tereivel helyenként akár összenyitva teraszként is működhet. 

A történeti kazánokat kiemeltük és a felújított téren eredeti vagy kortárs művészek által újrarendezett formában helyeztük el, mint egy szobrot, amely a múlt emléke, ugyanakkor az újranyitott fürdő és könyvtár szimbóluma is.

funkció

Elképzelésünk szerint a két jelenleg is meglévő történeti medenceteret korszerűsítve felújítanánk, annak tető-felülvilágítóival együtt. Fontosnak tartottuk, hogy ezeknek a tereknek megőrizzük eredeti identitását. A központi magban a korábban meglévő medencét visszaállítottuk, a boltíveket és a tetőfödémet kinyitottuk, ebből jött létre egy új, kültéri, illetve nyitható tetejű medence. Körülötte elegáns kétszintes pihenőteret képzeltünk el, ez az új egység úgy viselkedik, mint egy szépen felújított bélés egy régi télikabátban. Ezt az új egységet a könyvtár és az adminisztrációs szárny falaitól, nyílásaitól eltartottuk, vízszintes felülvilágítókkal kapcsolódik az eredeti épülethez. Ez a felülvilágítás kellemes súrlófényt hoz létre a pihenőtérben. A kétszintes egység legfelső, záró-födéme a kültéri fürdés és napozás színtere.

A kazánház épületébe sós medencét terveztünk, amelybe a belső udvar köré szervezett szaunatereken keresztül juthat el a látogató. A kéménybe üvegtetőjű merülő medence készül.

A könyvtárat az északi szárny első szintjének egy részén, valamint a második és harmadik szinten helyeztük el. A könyvtárat egy négyszintes olvasótoronnyal egészítettük ki az egyes udvar felé. A pinceszinten kapcsolódik a könyvtárhoz a nagyobb közösségi események, kiállítások, előadások befogadására alkalmas két részből álló multifunkciós tér. Ennek első része a meglévő épületrészen kiállítások helyszínéül, illetve előtérként szolgálhatna, amelyhez az újonnan elképzelt torony aljában található nagy belmagasságú, kertben végződő impozáns előadó-koncert terem kapcsolódik.

használat

Az épület elsőszámú érkezési pontján kívül további két bejáraton érheti el a látogató az uszoda tereit. A Kupelná utcai oldalról és a déli oldalról megközelíthető az uszodai rész. A déli szárny második emeletén elhelyezett terápiás helyiségek utóbbi bejárattal külön is elérhetők.

A tömb nyugati oldalán kapott helyet egy kisebb szervízudvar, amely teherlifttel kapcsolódik a pinceszinthez.

A könyvtár terei a normál nyitvatartási órákban elérhetők a főbejáraton keresztül, a második emeleten található éjjel-nappali könyvtár részhez zárt lépcsőház vezet.

szakaszolhatóság

Szükség esetén a fürdő és a könyvtár épületrészek akár külön is készülhetnek. A fürdő déli szárnya teljesen leválasztható.

fenntarthatóság

A műemléki épületet terveink szerint a mai kornak megfelelően korszerűsítjük. Az épület energiaellátását hőszivattyúkkal oldjuk meg. Az épület szellőztetésére hővisszanyerős szellőztető berendezések kerülnek beépítésre. Az épület használati vizeit szürke vízként kezeljük és részben újrahasznosítjuk.

összegzés

Alapvetően szerettünk volna mindent megtartani az eredeti épületből, amit lehet. A régi épületrészek adottságait kihasználtuk. Azt gondoljuk, hogy az épület önmagában nem lehet kiállítási tárgy, új részt ott kapott, ahol a hozzáadás ill. az átalakítás jelentős előnyökkel járt.

Fontos volt számunkra, hogy korszerű, modern, de a műemléki épületrészeket tisztelve olyan jól használható épület jöjjön létre, amit szívesen használnak az idelátogatók, a város büszke lehet rá. Ezzel is az épület hosszútávú jövőjét gondoltuk biztosítani – ami nem utolsósorban annak fenntarthatóságát is jelenti.

Mindezeken túl a közösségi fürdőkultúra és kultúra kedvelői egy igen kivételes hangulatú épületegyüttesben élvezhetik a kedvükre való szórakozást.

Szimbiózis: Grössling fürdő rehabilitáció és kiegészítés ez, amely a történeti és modern kivételes együttállása.

kettőpera stúdió

 

Szerk.: Hulesch Máté