Programok

Palatinus épületlátogatás

2018.03.26. 17:42

Milyen volt a XX. század eleji modern építészet Magyarországon? Hogyan elevenedik meg az id. Janáky István által tervezett épület megújulása után? Milyen tervezési koncepció mentén valósult meg a rekonstrukció? A Palatinus strandfürdő Archikon által felújított épületét Nagy Csaba mutatja be április 7-én, és mesél a tervezés részleteiről, érdekességeiről.

A Palatinus strandfürdő új fogadó- és öltözőépülete 1937-ben készült el id. Janáky István nyertes pályaműve alapján. A ma már műemléki védelem alatt álló modern középület hosszú idő alatt elveszített pompáját az Archikon adta vissza, és az eredeti szellemiséget tiszteletben tartó koncepciója mentén állította helyre.

A margitszigeti Soó Rezső sétányon található lapostetős, filigrán oszlopaival elegáns formavilágot sugárzó funkcionalista épület felújítási tervének veleje a Janáky-féle stíluselemek, gesztusok és hangulatok felidézése volt. A fogadó -és öltözőépületet rendkívül sok alkalommal újították fel, így az évek során rárakódott rétegek torzították a felújításra szánt ház képét, amivel elvesztek az előtte fontosnak vélt és gondosan formált részletek. Az iroda terve ezen jelentéktelennek tűnő, mégis alapvető relevanciával bíró, atmoszférateremtő elemek presztízsét adta vissza.

Sétavezető:

  • Nagy Csaba Ybl-díjas építész

A sétára itt lehet jelentkezni. A séta ára 3000Ft/fő (diák: 2000Ft), maximális létszáma 25 fő.

A látogatás időpontja: 2018. április 7., 11:00-13:00
Helyszín: Palatinus Fürdő