Programok

Kostas Tsiambaos: Populizmus a modern görög építészetben. Ösvény és négyzetháló / 4.

2022.04.06. 16:08

Az Ösvény és négyzetháló – Regionalizmus és modernizmus határán című előadássorozat negyedik előadása, amelyet Kostas Tsiambaos építész, építészettörténész, az Athéni Egyetem tanára, a do.co.mo.mo. Görögország elnöke tart. Az előadássorozat egy kutatáshoz kapcsolódik, amely 20. századi görög építészek munkásságán keresztül foglalkozik a regionalizmus és a modernizmus örökös dichotómiájával az építészetben.


Populizmus a modern görög építészetben

Miközben az építészetelmélet nagyrészt a kiemelkedő építészek és híres építészettudósok által létrehozott diskurzusra összpontosít, a háttérben fokozatosan kialakul egy másik ellen-diskurzus is. Ez az elmélet elleni diskurzus, az elmélet jelentőségének aláásására, sőt értékének, hatókörének és használatának teljes megszüntetésére irányuló törekvés. Ezt az implicit elmélet-ellenességet, amely az elmúlt évtizedekben lassan, de folyamatosan beépült a nemzetközi építészeti életbe, az építészettörténészek gyakran alábecsülik. A populizmussal foglalkozó legújabb szakirodalomból merítve, és figyelembe véve az építészeti populizmusról szóló kevés, de értékes legújabb szövegeket, azt fogom tárgyalni, hogy a 20. század eleje óta miként alakult ki egy ilyen sajátos, ellen-elméleti diskurzus a görög építészeti színtéren.

Kostas Tsiambaos építész, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem (NTUA) Építészmérnöki Karának építészmérnöki tanszékén az építészet történetének és elméletének adjunktusa. A do.co.mo.mo.mo Görögország elnöke. Tanulmányait Athénban (NTUA) és New Yorkban (GSAPP Columbia University) végezte. Kutatásai nemzetközi folyóiratokban (The Journal of Architecture, ARQ, Architectural Histories, AΡΕΝΑ JAR) és gyűjteményes kötetekben jelentek meg. Legutóbbi könyvei közé tartozik: From Doxiadis´ Theory to Pikionis´ Work: Reflections of Antiquity in Modern Architecture (London & New York: Routledge, 2018). A 2019-2020-as tanév őszi félévében Stanley J. Seeger Visiting Research Fellow volt a Princeton Egyetemen. Jelenleg egy, a 20. századi építészetben megjelenő állatokról szóló gyűjteményes köteten dolgozik.

Az előadás angol nyelvű!

Facebook-esemény: https://fb.me/e/2mY8jsmSl

 

Az esemény megvalósulását az NKA támogatta. (www.nka.hu)