Közélet, hírek

Őrt állnak a Diplomata-ház szabálytalan bontásának folytatása ellen

2022.01.17. 13:24

A Huszonkettesek csoport tagjai felsorakoztak az épület homlokzata előtt, amelynek bontási munkálatai január 12. óta felgyorsultak. A résztvevők a szabálytalan munkavégzés folytatásának megakadályozása ellen lépnek fel, a helyszínre az ügy minden támogatóját csatlakozásra invitálják.

Ahogy mi is megírtuk a helyszínen járva, január 12-én elkezdődtek a Szentháromság téri épület homlokzatának bontási munkálatai is. Később a Huszonkettesek csoport írta meg, hogy saját bejelentésükre a Kerületi Közterület-felügyeleti Iroda munkatársai állapították meg, hogy a kivitelező nem rendelkezik közterület-használati engedéllyel, ezért az ügyben eljárást kezdeményeznek, a munkálatok pedig így tulajdonképpen szabálytalanul folytatódtak. 

Még aznap adtuk hírül, hogy a Főváros a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítását tervezi, így újabb budapesti épületek kaphatnak védettséget, köztük a Jánossy-Laczkovics házat is védetté nyilvánítanák. A bontást azonban már elkezdték, Makrisz Agamemnon Hermész szobrát pedig már el is távolították a helyszínről. Az állam végül nem rendelte el az épület ideiglenes védelmét. 

"A Jánossy-Laczkovics-ház létrejöttének, tervezésének körülményei közelebbről feltáratlanok, azonban építészeti minőségét ma széles szakmai, társadalmi konszenzus ismeri el, és a források arra utalnak, hogy a terv létrejötte a kor adottságai között a szakmai nyilvánosság részvételével történt. Ezzel szemben, mivel ez most szemünk előtt zajlik, azt biztosan tudjuk, hogy a bontás és a terv létrejötte nem állja ki a mai szakmai nyilvánosság próbáját, és a mai normák és törvények szerint antidemokratikus módon valósul meg. Az állam magánkéznek adja a közösség emlékeire vonatkozó döntéshozatal kizárólagos és korlátlan jogát: bár az építkezés elsődleges célja az emlékek kezelése, az emlékek, a történelmi források felhasználásába, kezelésük módjába a közösségnek semmilyen beleszólása nincs." írják a Huszonkettesek. 

Január 5-én nyilvánosságra kerültek a látványtervek és a megbízott  iroda, azaz a RAPA Architects és vezető tervezője, Reisz Ádám ismertette az új terveket, interjújában pedig többek között arról is beszélt, hogy a Jánossy-Laczkovics ház ügyében a tervezés során több szakemberrel is konzultált. A ház bontásának megállításáról és a tervek megváltoztatásáról azonban úgy tűnik, egyedül a PADME dönthet, rajta múlik ezentúl a tervek megfontolása és bár a bontás megkezdődött, az épület homlokzatának helyreállítása még megtörténhetne, a bontás viszonylag még visszafordítható egy rekonstrukcióval. A Huszonkettesek csoport tagjai jelenleg is az épület körül gyülekeznek, hogy a munka szabálytalanul ne folytatódhasson. A csoport felhívja mindazok figyelmét, akik az épület értékei mellett kiállnak, hogy csatlakozzanak az őrséghez, a holnapi napon pedig egy bejelentett demonstrációt is szerveznek.