Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Óriás gyümölcsök a falon - a rotterdami új vásárcsarnok

2015.09.17. 14:01

Rotterdamban a második világháború pusztítása után, az elmúlt évtizedekben jelentős építkezések történtek. A 2010-es években készült el a pályaudvar, és az új vásárcsarnok is. Külföldi kitekintésünkben Bácsalmásy Zoltán fotóival és recenziójában mutatjuk be a Willy Maas által tervezett új vásárcsarnok kívül komoly, belül színes gyümölcsökkel dekorált épületét. 

A második világháború során tönkretett Rotterdam termékeny építészeti játszótérként szolgált az elmúlt 50 évben. A piactéren áll a megdöbbentő látványú Kockaház-együttes (Piet Blom), erdőnyi döntött sárga kockákat pillérekre emeltek a forgalmas főút felett, amely egy bizarr falut imitál. A szomszédban egy hatszögletű toronyház áll, alakja, mint egy kihegyezett ceruza (Piet Blom) míg távolabb a központi könyvtár (Carel Weeber és Jaap Bakema) a lépcsős zikkurat kusza fényes sárga csövekkel, mint egy mini Pompidou Centre.

Az elmúlt évtizedekben a város alig vonzotta az embereket a belvárosba, egyesek szerint a steril, nagy és néha jellegtelen nyitott terektől és a betontól megcsömörlöttek. A hatóságok eltökélték, hogy több lakást építenek a város központjában, főleg a magasabb jövedelmű lakosok számára, akik következésképpen igénylik majd a szolgáltatásokat is ezen a területen.[imagelist|imgid=|name=01.jpg|title=-]


Az új Markthal, melyet a helyi építészeti cég az MVRDV - Willy Maas építész - tervezett, megoldás lehet a belváros újraélesztésére, mely egy vásárcsarnok és egy lakóépületet innovatív ötvözete. A nagy behemót Markthal a városközpont Blaak piacterén áll, nem nehéz észrevenni. Ez a zömök, pufók, elefántszerű lény mindkét végén egy diadalívszerű íves formával fordul környezete felé. Az épület oldalán a lakások erkélyei futnak végig, egyik oldalán kilátással a Laurens templom felé, másik oldalon a Nieuwe Masa-folyóra.

A csarnok mindkét végén lévő óriás üvegfalak védik a piacot a csapadékos, hűvös időjárástól, a feszített acél kábelek hálózatára függesztett üvegtáblákkal. A hatalmas megnyitás szinte beszívja az embereket ebbe a szimbolikus alagútba.


[imagelist|imgid=|name=12.jpg|title=-]Az épület szürke burkolata ugyanaz a kínai gránit, amivel Rotterdam tereit burkolták, és egyben a csarnok padlóburkolataként is alkalmaztak. Ennek kontrasztjaként a csarnok belső felületén színpompás belső burkolat jelenik meg. Négy szint méretű málna, fa méretű brokkoli, virágocskák, és gigantikus garnélarákok zuhannak más ehető dolog felé az épület belső terében.

Rotterdam új vásárcsarnokában azt hihetnénk, hogy Csodaország nyúl üregébe kerültünk, ahol óriás méterű zöldségek és gyümölcsök hullanak a mennyezetről. A vásárcsarnok nem más, mint a friss áruk Sixtus- kápolnája. Az MVRDV szerint: ez a bőségszaru gigantikus méretű képekkel - a 17. századi holland csendéletfestő mesterek munkáit idézve - mutatja be a piacon megvásárolható termékeket. A színpompás falfestmény Arno Coenent és Iris Roskam művészek munkája, melyet perforált alumínium panelekre nyomtatva készítettek, és egyben akusztikai zajvédő panelekként is szolgálnak a piac belső felületén.


[imagelist|imgid=|name=22.jpg|title=-]
A felső kilenc szinten 228 apartmant alakítottak ki, kettő és öt szobásakat, melyekben bérlakások és saját tulajdonok egyaránt megtalálhatók. Az alsó két szinten 96 piaci stand, ínyenc üzletek, kávézók és éttermek kaptak helyet. A föld alatt négy szinten 1200 gépkocsi számára alkalmas parkoló található.
Az épület 12.000 látogatót vonzott már az építkezés folyamán, most, hogy elkészült akár több millió látogatója is lehet évente. Ez egy igazi turista látványosság, egy találkozó hely mindazoknak, akik az evés – ivás szerelmesei. Rotterdam óriási változásokon megy keresztül, jó úton halad, hogy látnivalók terén utolérje Amszterdamot. A Markthal egy színpompás ikonja Hollandia második legnagyobb városának, Rotterdamnak.[imagelist|imgid=|name=25.jpg|title=-]


Bácsalmásy Zoltán
építész