Nézőpontok/Vélemény

Olyan lesz, mint a Váci út

2009.03.17. 09:27

A REevolutio Programiroda kezdeményezésére megtartott „Az Üllői út felértékelődése” konferencián az előadók azt ígérték: lehet még egy Váci utunk.

A Hotel Mercure Budapest Korona szállodában megtartott konferencián Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes megnyitó beszédében drámai hangot ütött meg. „Pokoli állapotban van a piac, nem ígérhetek semmi jót. Vagy kihúzzuk magunkat, vagy összedől minden”- mutatott rá a gazdaság és a főváros siralmas állapotára. A válság felszínre hozza a problémákat: „ahogy eddig mentek a dolgok, úgy nem mehet tovább”.

„A Kálvin tér egy eszelősen nagyvonalú átalakításon megy át” - mondta a politikus, hozzátéve, hogy a fejlesztéseket akár el is ronthatjuk, amennyiben az érdekelt felek nem tudják egyeztetni a véleményüket. Az egységes koncepciót sürgetve ígéretet tett arra, hogy amennyiben megszületik egy közös Üllői út-program, a főváros minden szakértelmével segíti azt.

 

 

 

Borbély Gábor, a CB Richard Ellis vezető piaci elemzője prezentációjában ismertette a nemzetközi és hazai tendenciákat, valamint bemutatta az Üllői út következő 10-15 évére tervezett fejlesztési terveit, elsősorban az irodapiacra fókuszálva, amelynek véleménye szerint két legfontosabb területe a Váci út és az Üllői út. Eddig Budapesten két millió négyzetméternyi iroda épült, amely a piaci elemző szerint egyáltalán nem sok. Sőt, összehasonlítva más városokkal (Bécs, Lisszabon) még kevésnek is mondható. Borbély szerint az Üllői út mágnesként vonzza majd a fejlesztőket. A következő 3-5 évben a Népliget körzetében várhatunk komoly projekteket, majd 2012-15 körül a Határ út mint kiskereskedelmi csomópont következik.

Kerékgyártóné Vajda Beáta, a Hotel Mercure Budapest Korona értékesítési igazgatója az Üllői úti fejlesztések idegenforgalmi hatásáról beszélt, leginkább a szállodát kedvezőtlenül érintő változásokról. A négyes metró mielőbbi megépülését szorgalmazta, elsősorban a szállodába érkező üzletemberek komfortérzetének növelése miatt. Az idén tavasszal kezdődő, a Kecskeméti utca - Károlyi Mihály utca - Petőfi Sándor utca - Október 6. utca vonalon tervezett sétálóutca építését külön üdvözölte.

A Rév8 Zrt. képviseletében Koczián Gergely (aki Alföldi György helyett ugrott be) mindenekelőtt többször is bocsánatot kért Alföldi távolmaradása miatt. A Rév8 projektjeivel kapcsolatban mindössze annyit tudtunk meg, hogy a cégnek mindig is szívügye volt a kulturális élet fejlesztése.

 

 

 

A nap fénypontja Bérczes László, a Bárka Színház rendezőjének és fesztiváligazgatójának prezentációja volt a város kihasználatlan kulturális lehetőségeiről. Bérczes a színház 2010-re tervezett nemzetközi színházi fesztiváljáról beszélt. A fesztivállal a Bárka nyitna az Orczy-kert, Corvin sétány, Kesztyűgyár, Palotanegyed felé, kihasználná az eddig kiaknázatlan józsefvárosi lehetőségeket.

Az Airport City Logisztikai Park felépítéséről Makkai Zsuzsanna, az Ablon Kft. marketing menedzsere beszélt. A vecsési telkén épülő beruházás a cég első logisztikai fejlesztése. A hetven ezer négyzetméteres, 20 irodát és 50 raktárt magába foglaló központból két épület már elkészült. A logisztikai park a Ferihegyi repülőtér közelsége és a centrum könnyű elérhetősége miatt vonzó a bérlők számára.

A Bolla Ákos-Litkey Csaba által tervezett Ü48 Corner Center-t, az Üllői út és a Kisfaludy utca sarkán elhelyezkedő prémium kategóriás irodakomplexumot a „merész formavilágával meghatározó szerepet vállal a városkép modernizálásában” szlogennel reklámozzák. Az épületet Tóth Csaba, a kivitelező BIF Csoport vezérigazgatója mutatta be, nagyon röviden. Az irodaház építészeti és design megoldásait a prezentáció letudta a metrószellőző kialakításának bemutatásával, a „belsőépítészetileg is szokatlan”, illetve a kihajló üvegfelületek, az épületen végigfutó fa minták megemlítésével.

szöveg és fotó: Biczó Gabriella