Közélet, hírek

Olasz kőfaragók dolgoznak az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésén

2017.11.28. 09:14

Néhány évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy ahhoz hogy egy építkezés gördülékenyen haladjon, hazánktól nyugatabbra kell keresni hozzáértő szakmunkásokat. Helyzetjelentés a Tóparktól.

Talán kevesen tudják, hogy megszámlálhatatlan magyarországi épület díszeit olasz kőfaragók készítették hajdan. Azt azonban még kevesebben gondolták volna, hogy egyszer még ugyanez megtörténhet. Holott az ország egyik legnagyobb most zajló ingatlanfejlesztésén, a Tóparkon éppen ez történik, ugyanis itt olasz, egészen pontosan szardíniai kőfaragók dolgoznak.

Az építőiparban kialakult, sosem látott mértékű szakemberhiány sokféleképpen csapódik le a budapesti lakásépítési piacon. Van olyan projekt, amely pont ennek okán el sem tudott indulni, de olyannal is lehet találkozni, ahol jelentős csúszással kell számolni, mert nem tudnak elegendő szakmunkást foglalkoztatni. Több helyen próbálkoznak azzal, hogy a magyar munkaerőt ukrán és szerb vendégmunkásokkal pótolják. Az eddigi tapasztalat azonban az, hogy pár hónap után sokan közülük továbbmennek nyugatabbra - több pénz reményében.

A Tópark beruházója egészen más úton indult el. Minőségi munkát végző szakembereket keresve egészen Olaszországig mentek, aminek eredményeként szardíniai kőfaragókat szerződtettek. A munkások több mint egy hónapja dolgoznak már náluk, a megrendelő megelégedésére. A tervek szerint az együttműködés hosszútávú lesz.

forrás: sajtóközlemény