Egyéb cikkek

Ökoturisztikai többfunkciós komplex létesítmény Nógrádon / Ötletpályázat a Mesteriskolán

2008.01.03. 11:30

5. sz. - jónak minősített - pályamű
Tervezők: Kertész Bence, Pálóczi Tibor
Konzulens: Reischl Gábor

5. sz. - jónak minősített - pályamű
Tervezők: Kertész Bence, Pálóczi Tibor
Konzulens: Reischl Gábor

 


Bírálat:

A választott U alakú beépítés a falusias léptékhez illeszkedő tömegekre bontja le a programot, miközben funkcionálisan kellően kompakt marad. Az U alak öblében kialakuló délre tájolt udvar élhető és jó arányú, falvaink és tanyáink világából ismerős téri viszonyokat idéz. A horhossal való kapcsolat ugyanakkor nem megoldott.
A szállásépületek szoros telepítése, a panoráma szándékos kirekesztése a lakószobákból nem humánus megoldás. Az étterem elzárása a vár látványától (holott a vár felé nyitás lehetősége adott) szintén nem az. A bírálók vitathatónak tartják a műleírásban adott indoklást, mely szerint a kilátás korlátozásával a használókat arra ösztönöznék, hogy idejük nagy részét a szabadban töltsék.


A terepszint alatti parkolás ebben az esetben aránytalanul nagy beavatkozást és beruházási költséget jelent, hiszen bőven elegendő a hely a szabadban parkolás kulturált megoldására.


A környezettudatos szempontrendszert a tervezők komolyan vették, a környezetbarát anyaghasználat és energiafelhasználás nem maradt a műleírásban való megemlítés szintjén, az épületek formálásában is megmutatkozik (például a napkollektorok elhelyezésénél).


A fürdőház találó elhelyezése és megformálásának minősége a fürdés élményének átéltségét mutatja.


Összességében a tervezői attitűd, a bemutatott megoldások természetességét és keresetlenségét, jó értelmű eszköztelenségét a zsűri nagyra értékelte.

A Bíráló Bizottság a javaslatot jónak minősíti, a 8. számú pályázattal együtt.