Közélet, hírek

Ökopanel Óbudán — megújul a "Faluház"

2009.07.29. 05:27

Az év végéig megújul az ország legnagyobb lakóépülete, a 315 méter hosszú, több mint 800 lakásos óbudai Faluház. A Szőlő utcai paneltömb egymilliárdos felújítása során kicserélik az ablakokat, napkollektorokat szerelnek fel és újraszigetelik a színesre álmodott homlokzatot.

Magyarország legnagyobb lakóépülete, az óbudai 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból álló, tízemeletes, 886 lakásos ún. Faluház, az év végéig teljesen átalakul. Bús Balázs III. kerületi polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a mintaprojektnek szánt felújítás során a hatalmas panelházba ötkamrás műanyag ablakokat építenek be, 10 cm-es szigetelést kap a homlokzat és a tető, utóbbira 1500 m2 napkollektort telepítenek, amelyek a melegvizet adják majd a háznak (a fűtést továbbra is a FŐTÁV biztosítja). A polgármester szerint a Faluház megújulásával a felére csökkenhet az épület jelenlegi energiafelhasználása.

 

 

 

A Faluház rekonstrukciós költsége 1,2 milliárd forint, ebből 40 százalék az önkormányzati támogatás, 33 százalék a Panel Plusz Program és 27 százalék a tulajdonosok önrésze. Az önkormányzat még 2006-ban konzorciumi szerződést kötött egy amszterdami és egy szófiai európai kerülettel, hogy közösen pályázzanak az EU által kiírt Concerto II keretprogramra. A pályázaton Óbuda vállalta, hogy energia-felhasználás és a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében megújuló energiaforrások igénybevételével újítja föl a paneltömböt. Az uniós pályázaton elnyert támogatás egy millió euró volt.

 

 

 

A kerület alpolgármestere, Puskás Péter elmondta, hogy a Faluház Árpád híd felőli oldalán színes homlokzatot terveznek, amivel Óbuda látképén kívánnak javítani, hiszen az Árpád hídon Pest felől érkezők elsőként ezzel az épülettel találkoznak. A homlokzat terveinek véglegesítése még zajlik a tervező, a kivitelező és a kerületi főépítész között, így a tervező kilétét nem árulták el.

BG