Épületek/Lakóépület

Ökologikus családi ház Szentendrén

2015.08.04. 14:00

Szentendre belvárosában, egy középkori hangulatot megidéző kis utcában épült meg Borbás Péter DLA tervei alapján az az ökologikus családi ház, amely amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi. 

A vidéki kisváros belvárosi, középkori hangulatú utcáiban lévő telekre épült az épület. A telken egy nedves, repedezett falú, kő-vályogtégla falszerkezetű, egy menetes, négy helyiséges parasztház állt, amely elbontásra került. Az új épület főfalai 10 cm-es pontossággal megegyeznek a régi épületével, részben beépített tornáccal és fedett terasszal bővült az alapterület, az eresz alól nyíló, udvaron lévő pince megtartásra került. A telek tájolása ideális, az északi oldalhatáron álló épületet reggeltől estig süti a nap.

A ház a tradícionális hosszú házak mintáját követi, azonban mai életrendünknek megfelelően átformálásra került. A kis ablakok helyett nagy méretű nyílásokkal lehet összenyitni a házat a kerttel, a belső terek is modern szemléletet tükröznek. A négy szobás ház átalakult: egy nagy lakókonyha-nappali uralja a földszintet, a keleti utcai szoba - a hagyományos házak mintájára - kvázi tisztaszobaként működik.

A beépített és kevés számú, nagyobb tetőfelnyitással tagolt tetőtér használható funkcionális kapcsolatokat teremt. Három külön megközelíthető szoba és egy könyvtárfolyosó található itt, a tetőtér alacsony, ferde részeit beépített szekrények, tárolók teszik hasznossá. A tetőtéri nyugati szoba jelenleg a fedett terasz fedett nyitott terére nyílik, amely hosszú távon, igény esetén hasznosításra kerülhet felső szinti terasz, naptér vagy szoba funkciókkal.

 

Anyaghasználat

Az épületnél természetes és újrafelhasznált anyagokat használtunk. A teherhordó falak három rétegűek: a belső oldalon 25 cm-es vázkerámia tégla fal, a külső oldalon 14 cm bontott tégla illetve kőburkolat, közötte 21 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés van. A kőburkolat az elbontott épület kőanyagának újrafaragása után burkolatként került újrahasznosításra. A régi épület faanyagából kapuk, külső és belső bútorok készültek, a használhatatlan anyagok tűzifaként hasznosultak. Az épület bontott hódfarkú cseréppel fedett, a tetőfelnyitások festett és struktúrált alumínium fedést és burkolatot kaptak.
A fafödém és a belső svédpadló lenolaj alapú, citrusfélék olajával kevert természetes és környezetbarát felületkezelést kapott, a külső nyílászárók 3 rétegű Argon gáz töltésesek.

 Energetikai megoldások, energetikai számítás főbb paraméterei

Az épület aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek megfelelően készült. A keskeny traktusszélesség lehetőségeit maximálisan kihasználva az északi oldalra kerültek kvázi puffertérként, az alárendelt funkciójú helyiségek - vendég WC, háztartási helyiség, kamra, tetőtéri fürdőszoba és könyvtárfolyosó. A déli oldalon nagy méretű üvegfelületek engedik be a napot, a nyári túlmelegedésről külső árnyékoló ponyvák gondoskodnak addig, amíg a gyümölcsfák és a lugas nem tudja ellátni ezt a feladatot. A falakban 21 cm, a tetőszerkezetben 25 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés található, ezáltal rendkívül alacsony energiafogyasztású az épület. A hőtároló tömeget tégla fal és kőburkolat, a viszonylag nagyobb sűrűségű cellulóz hőszigetelés, a fedélszékben tömör deszkázat növeli.Gépészet

A gépészeti rendszer kialakításában fontos szerepet kapott a minél nagyobb mértékű autonómia megteremtése, emiatt a rendszer több lábon áll. A használati melegvíz és a fűtés energiafedezetét 6 m2 napkollektor, biobrikett és fatüzelésre alkalmas vízteres kandalló, valamint kondenzációs gázkazán, végső esetben a 700 literes puffertartályban elhelyezett elektromos fűtőpatron fedezheti. A vízvezetékrendszer úgy került kialakításra, hogy a későbbi ütemben megépülő ciszterna esővízével legyenek öblíthetők a WC-k.
Kert-, környezetrendezés

A tenyérnyi telek kertépítészete különös hangsúlyt kapott. Reményeink szerint a hagyományos paraszti kertek és a dekoratív modern kertek hangulata teljesedik ki az évek alatt. Füge, dió, Éva almafa, árpával érő körtefa, Csabagyöngye és Szőlőskertek királynője szőlők adják a lombhullató, termő vázát a kertnek, ezt egészítik az örökzöldek - magyal, törpe bangita, babérmeggy, dérbabér, kecskerágó -, amelyek télen is zöld színfoltként jelennek meg.

Az átrium jellegű udvaron illatok tekintetében illatos lonc, levendula, rozmaring és rózsa adja a fő impulzust. Ezeket a növényeket egészítik majd ki évelő növények - pl. bíbor kasvirág - fűszernövények és egy tenyérnyi veteményeskert. Lényeges elem a keleti oldlaon álló 30-40 éves, egészséges ezüstfenyő, amelyet tekintélyt parancsoló mérete és szépsége miatt - tájidegen volta ellenére - megtartottunk. A kert- és környezetrendezés nem állt meg a telken belül, az egyik utcai oldalra került magyal, babérmeggy, rózsa és levendula, a másik utcai oldalon elsősorban a gyerekek örömére gyümölcsfasor kerül Vilmos körtével, szilvával, meggyel és cseresznyével.

Borbás Péter DLA