Épületek/Irodaépület

Office Garden irodaház IV. ütem

2022.02.25. 07:54

Ez év elején adták át a dél-budai Office Garden irodapark 4. ütemét, melyet az előző ütemekhez hasonlóan Szekeres István és kollégái terveztek. Az energiahatékony megoldások mellett az épület tervezésekor a felhasználók jóllétét középpontba helyező WELL minősítési rendszer követelményeit is szem előtt tartották a tervezők.

A Szerémi út – Hengermalom út – Budafoki út – Barázda utca által határolt tömbben található az Office Garden irodapark, amelynek legújabb, 4. üteme az év elején készült el. Az épület a Szerémi út és az Aliz utca között, az első ütemtől délre helyezkedik el. A terület fejlett közösségi és közúti közlekedési infrastruktúrával rendelkezik. Több buszjárat mellett az 1-es villamos is érinti az irodaparkot, továbbá az irodapark saját buszjáratot működtet a Kosztolányi Dezső térről.

 A terepszint felett a földszinten és a 7 emeleti szinten közel 20 ezer négyzetméternyi bérbeadható, kiváló minőségű "A" kategóriás irodaterület található. A parkolók és a biciklitárolók a pinceszinteken kaptak helyet. A kerékpárral érkezők részére öltözők és zuhanyzók is készültek a tárolók mellett. Az elektromos gépkocsik töltésére felkészült az irodaház és számos töltőpontot alakítottak ki. A földszinten az előcsarnok, továbbá kávézó és étterem kap helyet. A Szerémi úttal párhuzamos hossztraktust három kereszttraktus tagolja. A két közlekedőblokk a szélsőkben helyezkedik el. Lépcsőházankét 5-5 db lift – amelyekből 1-1 db teherlift – szolgálja a gyors épületen belüli közlekedést. A közlekedőmagok jól tagolják az alaprajzokat, lehetővé téve, hogy akár több kisebb alapterületű bérleményre lehessen osztani azokat. A bérleményeken belül lehetőség van nagy egyterű vagy akár cellás irodai elrendezésre is. A középső, az utcafronttól visszahúzott kereszttraktusban található recepciót az Aliz utca felől lehet megközelíteni. A belsőben visszaköszönnek a 3. ütemből már ismert növényfalak, amelyek természetközelivé varázsolják a belsőt. Az első, a hatodik, valamint a hetedik emeleteken tetőteraszok kapcsolódnak az irodaterekhez. A felső két szint teraszairól csodálatos panoráma nyílik a Gellért-hegyre és a budai hegyekre. Az irodaszintek alaprajzi kialakítása lehetővé teszi, hogy a homlokzattól legtávolabbi pontjainak is megfelelő legyen a benapozottsága.

Az épület külső megjelenését racionális tömegformálás jellemzi. A fehér alumínium kompozitlemez, a világos és sötétkék üvegbetétekkel kombinált függönyfalak, letisztult, elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületnek. A szalagablakok között futó parapetsávokat plasztikus, szürke alumínium burkolat teszi mozgalmassá.

Az Office Garden 4. ütemének tervezésekor – a korábbi ütemekhez hasonlóan – fontos szempont volt a fenntartható, környezettudatos megoldások alkalmazása. Az épület nyári túlmelegedését a fix árnyékolók és a kiváló szolár tényezővel rendelkező homlokzati üvegek alkalmazása akadályozza meg. A 3. ütemhez hasonlóan ezen az épületen is 3 rétegű üvegezést alkalmaztunk, ami irodaházak esetében még ritkaságnak tekinthető. Az épület hűtését és fűtését a legkorszerűbb VRV hőszivattyús rendszer biztosítja, aminek köszönhetően az épület közvetlen széndioxid-kibocsájtása nulla. A hővisszanyerő légtechnika és a LED világítás már alapnak tekinthető az „A" kategóriás irodaépületeknél. Az alkalmazott megoldásoknak köszönhetően az irodaház a LEED GOLD minősítés előírásainak megfelel. A tervezés során a WELL minősítés szempontjait is szem előtt tartottuk.

Szekeres István, Skicc-Art Építésziroda

Szerk.: Hulesch Máté