Épületek/Irodaépület

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2013.09.16. 13:35

A nagy múltra visszatekintő Kereskedelmi- és Iparkamarák találtak új otthonra Debrecen város - no meg a Kováts András vezette csapat - jóvoltából. Bemutatjuk a város központjában átadott Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara immáron 163 éves múltra tekint vissza. A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara 1850-ben kezdte meg működését, akkoriban még tíz megyés kamaraként. Impozáns székházai voltak Debrecenben az Iparkamara utcán és a Piac utcán is.

A kamarai rendszer 163 éves öröksége a ma működő kamaráknak is útmutatást ad. Változott a gazdaság, vele együtt a kamara feladatai is sokasodtak, egyre szélesebb körűek lettek. Ma a kamarának nagy szerepe van a gazdasági élet összefogásában, a vállalkozások érdekeinek érvényesítésében, versenyképességük növelésében. Az elmúlt évek mostoha körülményei változtak meg most, amikor elkészült a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épülete, amely lehetővé teszi, hogy komplex, magas szintű szolgáltatásokat nyújtson a vállalkozásoknak, és tegye ezt egyre szélesebb körben.

 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló fejlesztés eredményeként felépült ház nem csupán a kamarának ad majd új otthont, hanem más, a vállalkozások működését, segítő, támogató szervezeteknek is. A beruházás eredményeképpen Debrecenben felépült egy új, négyszintes, mintegy 1837 négyzetméteres hasznos alapterületű épület. Debrecen tulajdonában lévő Vörösmarty-Barna utcák sarkán álló telekre 99 évre adott ingyenes földhasználati jogot a város vezetése.

Debrecen Szabályozási terve tette lehetővé a Piac utca és az új (most épülő) kiskörút közti területen a földszint + 2 emeletes, magas tetős házak építését. Épületünk az első eleme a tömbnek. Építészeti megfogalmazását a 21. század szelleméhez igazítottuk. Alaprajzát – a sarokhelyzetből következően – belső udvar köré L alakban szerveztük, igazodva a debreceni belvárosi hagyományhoz.


A földszinten tágas, világos térben az ügyfélszolgálat munkatársai várják a vállalkozásokat. Az emeleti irodákban kaptak helyet a szakképzéssel, a vállalkozásfejlesztéssel, a nemzetközi kapcsolatok építésével (EEN), a kereskedelemfejlesztéssel és az innovációval foglalkozó munkatársak. A kamara szolgáltatásai a ház adottságaival jelentős mértékben bővülnek. Három kisebb, egy nagyobb, szekcionálható és egy konferencia terem áll a vállalkozások rendelkezésére. A konferenciateremhez kapcsolódik egy szinkrontolmács fülke, amelynek felszereltsége négy nyelven teszi lehetővé egyidejűleg a nemzetközi konferenciák megtartását. A Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza szolgáltatásaival hozzájárul a vállalkozások hatékony és sikeres működéséhez.

A teljes épületbelső egységes kialakítású berendezésekkel, épületgépészettel rendelkezik, és intelligens – házként működik. Tervezésekor figyelembe vettük az energiatakarékosság, akadálymentesség, a környezetkímélés szempontjait. A HBKIK igen sokrétű, színes tevékenységére utalnak az épület homlokzatát élénkítő vörös, narancs, zöld és sárga színű festett üveg mezők, melyek váltakozva tagolják a modern megjelenésű épület szalag ablaksorát. Az üveg felületek mellett a frontokon megjelenik a világos kőburkolat nagy E-betűt formázva, utalva az európai-uniós integrációra. A nemes anyagok a kő és üveg egymást kiegészítve fejezik ki a mai kor 21. századi technicista építészeti stílusát. Debrecenben elsőként ezen az épülethomlokzaton helyeztünk el élő zöldfalat a főbejárat mellett.

Kováts András