Programok

Nők és munka // szakmai beszélgetés és 2. Women in Architecture meetup

2024.01.03. 11:29

Folyatódik a Women in Architecture eseménysorozata. Januárban Gregor Anikó, szociológus és Soltész Noémi, építész meghívottak keresik a választ a következő kérdésekre: mik az építészetre jellemző specifikumok a nők kérdését illetően? Melyek azok a problémák és tendenciák, amik a munkaerőpiac minden területén felütik a fejüket? Mit lehet tenni ezek ellen, mit tanulhatunk más területektől?

Egyre kevésbé makacsul, de a mai napig tartja magát a hagyományos nemi szerepekhez kapcsolódó elképzelés, miszerint az erős műszaki tudást, kreativitást, és valamiféle zsenialitást is igénylő építészet nem női (nőies, nőnek való) szakma. Ma már a számok vitathatatlannak tűnően megdönteni látszanak az építészet mint férfiszakma képzetét: a magyarországi építész hallgatók 70%-a nő. Fontos azonban látnunk azokat a jellemzőket, melyek miatt bizonyos értelemben továbbra sem "nőnek való" pálya ez. Bár tudjuk és látjuk, hogy a tervezői képességek minősége független az építész nemétől, női építészként élni merőben más tapasztalat: a megbecsültség és a fizetés kevesebb, a munkaerőpiaci helyzet hátrányosabb, a gyakran kizsákmányoló és sok energiát felemésztő munka magánélettel, családdal való összeegyeztetése küzdelmesebb, az informális kapcsolatokra épülő, kompetitív közegben való érvényesülés nehezebb, a feketén vagy szürkén való foglalkoztatás nagyobb anyagi károkkal jár, a szakmai fejlődés és előmenetel lehetőségei szűkösebbek.

Miért érintik hátrányosabban a nőket az építészeti munkára jellemző viszonyok? 
Mennyiben az építészet sajátjai ezek, és mennyiben hasonlítanak más szakmákban is tapasztalható tendenciákra?
Hogyan hat egy szakmára az "elnőiesedés"?
Miért ilyen nehéz családalapítás után visszatérni az építészeti munkához?
Mit jelent egy női építész számára egy olyan szakmai közeg, amelyben a lehetőségek gyakran informális kapcsolatokon múlnak? És mi a helyzet a kreatív szabadságot adó, de bizonytalan kimenetelű, önkizsákmányoló munkatempót diktáló pályázatokkal?
Milyen lenne egy nőbarát építésziroda, építész szakma, társadalom?
Miért van így mindez, és hogyan lehetne jobb?

A Women in Architecture január 10-ei kerekasztal-beszélgetésén Gregor Anikó szociológus, kutatási területe a társadalmi nemek szociológiája, és Soltész Noémi, a Nanavízió társalapító építésze fognak beszélgetni a nők és a(z építészeti) munka viszonyáról. A szeptemberi kerekasztal-beszélgetés alkalmával különböző szakmai háttérrel rendelkező építésznők személyes tapasztalatain keresztül fejtegettük a kérdést, ezúttal pedig társadalomtudományos szemszögből térképzezzük fel a "nők-munka-építészet" kérdéskört. Célunk olyan tágabb tendenciák, fogalmak, elméletek megismerése, melyek segítségével az építészetben tapasztalható viszonyok mintázatait azonosíthatjuk és hatékonyabban tematizálhatjuk.

Időpont: 2024. január 10., szerda 18.30
Helyszín: Fuga (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5)
Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Regisztráció:  https://forms.gle/AukEezFF8CfRQukr6

További információ a Facebook eseményben.