Közélet, hírek

Skyteraszos wellness szálloda épül a sátoraljaújhelyi Várhegyen

2024.04.02. 16:44

Natura 2000-es területen, a Várhegyen lévő Rákóczi Hotel telkén tervezik megvalósítani Sátoraljaújhely következő beruházását: egy négycsillagos wellness szállodát skyterasszal, extenzív zöldtetővel. A kivitelezésre március 29-én írták ki a közbeszerzést.

 

A Natura 2000-es területek által szegélyezett sátoraljaújhelyi István Király útja 123. alatt lévő telek egy részét ősfás erdő borítja. Közepén a 70-es években épült Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont épületei állnak, melyek 2021-ben újultak meg a Csíki Barna Építésziroda és a Veszprémi Építész Műhely Kft. tervei alapján. Az uniós közbeszerzési értesítőben március 29-én megjelent dokumentum szerint ugyanerre a telekre tervez új, négycsillagos wellness szállodát építtetni az üdülőkomplexumot üzemeltető Várhegy Üdülő Kft. 

A dokumentum szerint egy 2650 négyzetméteres alapterületű, 50 vendégszobát kínáló épület felépítése a terv, 240 négyzetméteres wellness résszel, melyben szaunavilág, merülőmedence, pezsgőfürdő, masszázs- és sószoba is helyet kap majd, valamint öltözőblokkok a külsős vendégek számára. A tervben egy tetőszinti skyterasz funkció is szerepel, illetve az épülethez kapcsolódó terepszint alatti gazdasági-üzemeltetési helyiségek, és parkolók.

Az épület három részből áll: a két oldalsó szállásblokkból és az ezek által közrezárt középső kiszolgáló egységből. A középső részen kap helyet a főbejárat, a recepció lobbi és az ehhez kapcsolódó reggelizőtér az emeleten. A wellness részleg a 2. és a 3. emeleten kap majd helyet. 

“Az épület vasbeton vázszerkezettel, sáv és lemezalap kialakítással, falazott illetve szerelt vázkitöltő falakkal készül, a homlokzati tagolás a létrehozó teraszlemezek szintén vasbetonból készülnek az épületszerkezethez hőhídmegszakítóval csatlakozva." – olvasható a dokumentumban, amely szerint a teraszlemezek homlokzati mellvédjei alumínium lemezes burkolatot kapnak. 

A szobák déli homlokzata teljesen üvegezett kialakításban készül. Az épület hegy felőli homlokzata tömbszerű kialakítású a közlekedő terek esetében sávablakos megvilágítással. A zárófödém tetőteraszon kívüli része extenzív zöldtetőt kap, a tetőterasz kőzúzalékba helyezett járólap/wpc kialakítással készül. 

A fejlesztési terület Natura 2000-es területen helyezkedik el, ezért az eljárásban, különösen a biológiai diverzitás megőrzése érdekében kiemelten fontos a területre vonatkozó szabályok figyelembe vétele, olvasható a közbeszerzési felhívásban, amelyre április 29-ig várják az ajánlatok beérkezését. 

Az építésügyi hatóság adatbázisában megtalálható a szálloda látványterve és helyszínrajza, amelyre január 8-án adott engedélyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya. 

A fejlesztési terület közel esik a sátoraljaújhelyi várhoz, amelynek romjai fölé 2022-ben épült fel a rácsos fémszerkezetekből álló kilátósétány, Albert Ádám munkája, melyről itt olvashat bővebben.