Épületek/Középület

Műemlékvédelem magánbefektetéssel — így is lehet

2018.12.19. 15:36

Városi agoraként és diákközpontként újult meg Nagyszombat egyik központi tömbje. A Vallo Sadovsky iroda tervezte projekt, és annak Udvara, azaz a Nádvorie önálló brandként működik a város életében, de komoly közönségre számíthat a közeli Pozsonyból is. Bán Dávid írása.

Nagyszombat büszkén hívja magát Szlovákia Rómájának és ez a jelző a történelem során kialakult egyházi szerepe miatt valóban jogosnak is mondható. A török megszállás elől költözött ide az esztergomi érsekség a 16. században, és bár a történelem sokat fordított a város életén az elmúlt évszázadokban, a különböző egyházakat befogadó sokszínűség mégis  a mai napig nyomot hagyott a város szövetén. 

 

A Pozsonytól alig 50 kilométerre fekvő város az utóbbi időben látványos fejlődésnek indult, ebben fontos szerepe van az idetelepült francia PSA autógyárnak is, de a kulturális és egyetemi élet szintén nagy mértékben határozza meg az arculatot. Új befektetőket is bevonzott a környék, megemelkedtek az ingatlanárak. A városközpont közvetlen közelében például magánbefektetők bevonásával épült új stadion, melyben komplex üzleti vállalkozásként szálloda és nagy alapterületű bevásárlóközpont is helyet kapott.

 

Látványos megújuláson megy keresztül a történelmi belváros is, az utcák mellett szépen újulnak meg a vegyes szerkezetű, történelmi polgári épületek. Idén fejeződött be az egyik legnagyobb tömbrehabilitáció, amely különlegesen integrálja a megújuló korabeli épületekbe a mai tartalmi kiegészítéseket. A város középpontját alkotó Szentháromság tér és az egyetemi épületek közötti vegyes összetételű tömb most több funkciós kulturális, művészeti negyedként újult meg nagyban támaszkodva a diákéletre. A városban 1635-ben Pázmány Péter alapított egyetemet – az elsőt az országban, a mai budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem elődjét. A bő két évtizede megnyitott Cirill és Metód Egyetemmel kiegészülve ma már két komoly felsőoktatási intézmény is működik itt, nagyjából tízezres diáksággal.

 

A magánbefektetéssel, de műemléki odafigyeléssel létrejött rehabilitáció új térbeli kapcsolatokat igyekezett teremteni, a korábbi részben zárt udvar helyett egy nyilvános folyosót létesített főtér és az egyetem között. Az egykori polgári és egyházi épületek alkotta tömb összekapcsolásával, új funkciók megtalálásával és azoknak egymásra építésével egy hosszú távon is fenntartható központot kívántak létrehozni.

 

A Nádvorie – azaz Udvar történelmileg igen hangsúlyos, nagy múlttal rendelkező hely, különböző vallások és kultúrák váltották benne egymást az évszázadok során és hagyták itt nyomukat: eredetileg egy mecset határolta a területet. A Matúš Vallo és Oliver Sadovský vezette Vallo Sadovsky Architects iroda tervezésében, több lépcsőben megvalósuló rekonstrukció igyekezett nagy tisztelettel fordulni a történelmi falakhoz, de abban és azok között egy visszafogott, letisztult, ezáltal azonban igen progresszív teret hoztak létre.

 

Az együttest két irányban a belváros fontosabb utcái, harmadikon maga a főtér határolja, ide egy-egy házzal fordul a tömb, de belső világa kívülről szinte rejtve marad: a  felújított homlokzaton még nem mutatkoznak meg a belső tér izgalmai. 

A multifunkcionális térségként megújuló, egy időben piacként működő belső udvarból ismét agora vált. Az éttermek, kávéházak terasza mellett lehetőség nyílt kisebb szabadtéri színházi, vagy zenei rendezvényeknek, a fák árnyékában pedig kültéri kiállítások kapnak helyet.


 

A tervezés kiindulópontját az udvar meglévő négy fája határozta meg, amely körül szürkés, a szintkülönbséget helyenként lépcsőzetesen leképező burkolatot alakítottak ki. A színárnyalatok és az anyagváltások a feltárt és feltételezhető korabeli épületek alaprajzi tömegét képezik le. Az egyik udvarra néző tűzfalra olyan vegyes funkciójú épületet fűztek fel, amelyen a hagyományos külső formavilágot megtartó, vertikálisan lamellázott homlokzat mögött nagy üvegfelületek húzódnak.

A különböző szárnyakban kulturális irodákat, kisebb bérlakásokat – tervezetten a művészeti központhoz tartotó rezidenslakásokat, valamint egyetemi ösztöndíjas diákok számára szálláslehetőséget –, műtermeket, előadótereket, kiállító- és vendéglátóhelyeket helyeztek el. Az épületegyüttesben működik egy kisebb, irodalmi színpad és egy nagyobb, koncertek befogadására is alkalmas tér. A térségre néző „Kenyerünk” elnevezésű korabeli pékség 1640-ből származó pultját és stukkós díszítéseit funkciójában restaurálták és a térbe jól illő minőségi kiegészítő bútorokkal rendezték be. 


 

A nagyszombati belvárosban egy olyan negyed született, amely számos funkciójával, különböző épületeinek jól összehangolt és egységes arculatot teremtő felújításával valóban brandként tud működni. A heterogén, különböző korokból származó régi és új elemeket az egységes, jól megválasztott anyaghasználat fűzi lazán egybe, így az évszázados falak mellett jól megférnek a sötét acélmegoldások és a finom mértékben alkalmazott látszóbeton felületek.

 

Bán Dávid