Nézőpontok/Vélemény

Mi lesz az üzletek és a beköltözők sorsa?

2014.10.16. 13:33

Hamarosan véget ér az egy hónapig tartó, Budapesten megrendezett Nyitva! fesztivál, melynek keretében régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek váltak fiatal, friss kezdeményezések kísérleti helyszínévé. A következő időszak nagy kérdése: folytatják-e a beköltöző projektek vállalkozásukat? Mi lesz a résztvevő üzletek sorsa? Válhat-e az egy hónapos, ingyenes használat a társadalmi és üzleti kísérletezés inkubátorává, a kisléptékű városfejlesztés motorjává?

Előzmények

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Fővárosi Önkormányzattal szervezett eseményére júliusban lehetett jelentkezni - akár tulajdonosként, akár beköltözőként. Az érdeklődés a helykeresők részéről elsöprő volt: 190 pályázat érkezett be a felhívásra a kereskedelem, kézműipar, technológia, oktatás, kultúra és társadalmi vállalkozások nagyon különböző területeiről.
A zsűri több szempontot is figyelembe vett az előszelekciónál: Komolyan gondolkozik-e az adott kezdeményezés egy saját helyiség megnyitásában? Vannak-e innovatív ötletei a helyi és szélesebb közönséget megszólító, utcai üzlethelyiségekben esetleg nem megszokott tevékenységekre? Képes-e egy hónapos programjával kellő figyelmet, mozgást generálni az adott üzlet köré, és ezáltal a fesztivál küldetését - az üres ingatlanok újszerű hasznosítását - népszerűsíteni?

Nehezebb volt felkutatni az ötletre nyitott tulajdonosokat: aki a fesztiválra felajánlotta üzlethelyiségét, az vállalta, hogy egy hónapig bérleti díj nélkül ad helyet egy-egy ötletes projektnek. A Nyitva! fesztivál szervezői végül elsősorban a magántulajdonosok körében találták meg a kezdeményezésbe bevonható személyeket - akik felismerték, hogy az újszerű átmeneti hasznosítási modell számukra is előnyös és kiadatlan ingatlanjuk ezáltal ismét, akár hosszútávon is bekerülhet az aktív ingatlanpiacra. A beköltöző projektek és felajánlott ingatlanok összepárosításánál fontos volt a kölcsönös szimpátia, ami a hosszabbtávú megállapodásoknak is jó alapjává vált.  

Eredmények és tapasztalatok

A fesztivál során 9 helyiség nyitott meg, 13 projektnek adva helyet. Az egyhónapos ingyenes használatot követően egy projekt már megkötötte a hosszútávú szerződést a tulajdonossal, aki a nagymérvű felújításban jelentős támogatást nyújtott. Egy projekt áll a megállapodás küszöbén, esetükben a mindkét fél számára elfogadható, kedvezményes bérleti díjat barter-egyezségekkel egészítik majd ki. Három helyiségben a pozitív fogadtatásnak köszönhetően pár hónapig még biztosan folytatódik a kísérletezés.

A tapasztalat szerint a válság előtti árakon kínált, sokszor kényelmi okokból, vagy bizalmatlanságból fakadóan kiadatlan üzletek tulajdonosai a tevékenységek megismerését követően még nyitottabbak lettek a bérleti díj rugalmas megszabását, lelakható feltételek kialakítását illetően. A projektek összeköltözése is gyümölcsözőnek bizonyult: az állami gondozott gyerekeket segítő társadalmi vállalkozás és a gyerekeknek és szülőknek kreatív workshopokat szervező csapat például egyértelműen új közönségbázist tudott kialakítani és Budapest egyik legtartalmasabb, legizgalmasabb gyerek-helyszínét hozták létre közösen.

Záróesemények

A fesztivál idején közel 100 program várta az érdeklődőket: a tudományos kísérletektől, a kartonváros-építésen, szabadegyetemi előadásokon, akusztikus koncerteken, termékbemutatókon át a jótékonysági vásárokig mindenki megtalálhatta a számára érdekes programot. A fesztivál záró hétvégéjére több beköltöző is izgalmas eseményekkel készül: lesz többek közt bringatároló-festés, műtárgy avatás, vizsgafilm vetítés, jobbagyféltekés borkostoló, 3D nyomtatás és katalizátorlabor.

A Nyitva! Fesztivál hivatalos záróeseménye október 21-én este a Káldy Gyula utcai helyiségben kerül megrendezésre, ahol személyesen is megismerhetők a fesztivál létrejöttéhez hozzájáruló projektek és tulajdonosok: a 13 projekt 3-3 kérdésre válaszolva számol be tapasztalatairól és terveiről. A szervezők itt várják a kérdéseket, ötleteket is, amelyeket a jövő évi Nyitva! fesztivál során szívesen felhasználnak!

Programok a záróhétvégén

október 17., péntek

 • 14:00-19:00: CÓKMÓK foglalkozás
  CÓKMÓK - Aki kapja, adja! /// V. kerület, Vitkovics Mihály utca 5. /// További infó
 • 16:00-17:00: Jármű-karosszéria szimulációs merevségvizsgálat
  KwakLab /// VI. kerület, Lövölde tér 4., I. em. /// További infó
 • 19:00: Open Project Space by FFS és La Belle Époque - közös HELYISÉGNYITÓ
  Az Open Project Space a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának rendhagyó műterme, kiállítótere, irodája - vizuális programközpont, ahová bárki betérhet az FFS által szervezett filmvetítésekre, előadásokra, kiállításokra. A La Belle Époque századfordulós utazószalonja pedig most letelepedik: Öltözz dédnagyszüleid ruháiba, repülj vissza száz évet az időben! /// VI. kerület, Révay köz 2.
 • 19:00-21:00: The BIG DRAW: Jobb agyféltekés borkóstoló
  SZÍNTÉR /// V. kerület, Vitkovics Mihály utca 5. /// További infó

október 18., szombat

 • 15:00-17:00: CÓKMÓK rendhagyó mesemondós foglalkozás
  CÓKMÓK - Aki kapja, adja! /// V. kerület, Vitkovics Mihály utca 5. /// További infó
 • 14:00-20:00: Finissage bringatároló festéssel, tárlatvezetéssel és egy új műtárgyat bemutató beszélgetéssel
  MadokLab /// VI. kerület, Lövölde tér 4., II. em. /// További infó
 • 17:30: FINISSAGE - Szubjektív VIII.
  Placcc Point /// VIII. kerület, Teleki tér 7. /// További infó
 • 19:30-20:30: Záróesemény: SZFE Rendező szak mesterképzés (Gothár osztály) vizsgafilmjeinek vetítése
  Víg Mozgókép Bolt /// VIII. kerület, Víg utca 28. /// További infó

október 19., vasárnap

10:00-18:00: 3D nyomtató bemutató workshopok
SZÍNTÉR /// V. kerület, Vitkovics Mihály utca 5. /// További infó

október 20., hétfő

13:30-17:00: Záróesemény sajtótájékoztatóval, a kiemelt projektek bemutatóival és állófogadással
KwakLab /// VI. kerület, Lövölde tér 4., I. em. /// További infó

NYITVA! AFTER-PARTY

Időpont: október 21., kedd, 19:00
Helyszín: Naspolya Nassolda (VI. kerület, Káldy Gyula utca 7.)

Helyszínre leltél a Nyitva! fesztivál alatt? Tulajdonosként adtál teret új kezdeményezéseknek? Szakmailag, önkéntesként segítetted a fesztivál sikerét? Látogatóként követted az eseményeket? És szeretnéd, ha lenne még Nyitva! fesztivál? Mi szeretnénk! Ezért hívunk minden résztvevőt, támogatót és érdeklődőt - hogy még egyszer találkozhassunk a fesztivál keretében, örüljünk a közös sikernek, és megoszthassátok velünk ötleteiteket, tanácsaitokat. A beköltöző 13 projekt 3 kérdésre válaszolva beszél a fesztiválhoz kötődő élményeiről.

Esemény Fb-n

Impresszum

Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválja
web: nyitvafesztival.hu
fb: facebook.com/nyitvafesztival
Oravecz Júlia (Kortárs Építészeti Központ, Lakatlan), fesztiválszervező
julia.oravecz@kek.org.hu / +36 20 480 78 91
Fekete-Dömök Krisztina (Fővárosi Önkormányzat, Rögtön jövök!)
rogtonjovok2@gmail.com

Szervezők

Kortárs Építészeti Központ (KÉK) – Lakatlan program
Budapest 1074, Hársfa utca 11.
telefon: +36 20 480 78 91
email: lakatlan@kek.org.hu / info@kek.org.hu
web: lakatlan.kek.org.hu / kek.org.hu
fb: facebook.com/LakatlanBudapest

Budapest Főváros Önkormányzata
Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnoki Iroda – Rögtön jövök! program
Budapest 1052, Városház utca 9-11.
email: rogtonjovok2@gmail.com
web: rogtonjovok.hu
fb: facebook.com/rogtonjovokprogram

Kiemelt partnerek

Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.
Magántulajdonosok és a II., IV., VI., XIX. kerületi önkormányzat
MTA SZTAKI, GUIDE@HAND