Nézőpontok/Vélemény

Mi lesz a kóser hentes házával?

2009.05.28. 15:05

A tervtanács támogatta azt az elvi beépítési tervet, amely a régi pesti zsidónegyed egyik ismert házának, a Kazinczy utcai volt ortodox hentesüzemnek a bontását és a Kazinczy utca 37-41. számú telkek összevonását irányozza elő. A négycsillagos szálloda tervét a Sporaarchitects (Finta Sándor, Dékány Tibor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya) jegyzi.

A Központi Építészeti és Műszaki Tervtanács május 28-i ülésén támogatta azt az elvi beépítési tervet, amely a régi pesti zsidónegyed egyik ismert házának, a Kazinczy utcai volt ortodox hentesüzemnek a bontását és a Kazinczy utca 37-41. számú telkek összevonását irányozza elő. A négycsillagos szálloda tervét a Sporaarchitects (Finta Sándor, Dékány Tibor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya) jegyzi.

A tervtanács mindenekelőtt a tervben megjelenő eredeti építészeti gondolatok miatt járult hozzá a sok csatát látott, 2002 óta üresen álló, egyemeletes ház bontásához, annak ellenére, hogy annak 17 méter mélységű utcai szárnyát a negyed szabályozási terve megtartandónak jelzi. Mint Lantos Péter főépítész elmondta, elsősorban a ház történeti jelentősége és "érzelmi értéke" miatt számoltak a megőrzésével, ám a szabályozás úgy is értelmezhető, hogy az egyedileg nem védett épületek mindegyike esetén elképzelhető a bontás.

 


A 37-39. számú telken a korábban itt állt Bauhaus lakóház februári bontása óta népszerű szabadtéri szórakozóhely működik. A szomszédos dupla foghíjtelekre (43-45 szám) szintén szállodát terveznek, de a Szmetana Kristóf által jegyzett tervet a tervtanács korábban - éppen a hely túlzsúfolása miatt - nem támogatta. Ez a szempont a mostani vitában nem került elő, bár azt többen megjegyezték, köztük az opponens Gunther Zsolt is, hogy az OTÉK ezúttal is irreálisan nagy parkolószámot ír elő.

A Sporaarchitects terve az egykori keskeny telekosztásokat az új szálloda hatalmas tömegének megtörésével, mozgatásával jelezné. A homlokzattal egybeolvadó, többszintes magastető hátrahúzódik, több napfényt engedve a szűk utcába. A homlokzatot szabálytalan formájú és kiosztású ablaknyílások törnék át.

A kóser hentesüzem homlokzatának látszóbetonból kiöntött másolatát 1:1 arányú épületszoborként vagy óriásplasztikaként "ráragasztanák" az új homlokzatra. A historizáló lakóház-mementót a megidézett architektúrától teljesen függetlenül törnék át a mögötte lévő új szálloda ablakai. A tervtanácson ezt a részletet érte a legtöbb kritika, egyesek zseniális ötletnek, mások álságos építészeti gesztusnak tartották, sőt még az is felmerült, hogy zavarbaejtően közeli a hasonlóság Édouard Francois hasonló párizsi kortárs épületének homlokzatmegoldásával.

Noha az örökségvédelem jelenlévő képviselői elfogadták a tervet, elhangzott, hogy egyértelműen számítani kell az ÓVÁS! Egyesület és a zsidónegyed építészeti örökségének megőrzéséért küzdő más civil szervezetek ellenállására. A látszóbetonból kiöntött homlokzatról a tervtanács egyik tagja azt mondta, az "ÓVÁS! Egyesület siratófala" lehet, olyan szomorú látványt nyújtana az egyébként is tövig bontott Kazinczy utcában. A tavaly Budapestre látogató UNESCO szakértő által összeállított Polge-jelentés egyébként egyértelműen kimondja, hogy további bontások a negyedben már nem fogadhatók el.

Ennek szellemében járt el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is, amikor szakhatóságként sem a kóser hentesüzem bontásához, se telkének a szomszédos telkekkel való összevonásához nem járult hozzá. Az elutasító döntést a befektető megfellebbezte, s most a tervtanácsi jóváhagyás birtokában indíthat újabb rohamot, hogy a bontási engedélyt az örökségvédelmi hivataltól kicsikarja. A kóser hentesüzem és lakóház eredetileg 1850 körül épült klasszicista stílusban, jelenlegi formáját emeletráépítéssel 1881-ben nyerte el.