Nézőpontok/Kritika

Mendöl Zsuzsanna: Forbát Alfréd (1897–1972)

2009.06.30. 09:03

Mendöl Zsuzsanna nagyon alapos kutatója Forbát munkásságának, a legilletékesebb készíthette el az első komoly kötetet róla szülőhazájában – Svéd­országban, utolsó hazájában ez már megtörtént korábban. Forrásértékű könyv.
Vargha Mihály könyvismertetése.

A Forbát Alfréd-monográfia megjelenésével áttörés következhet be: végre ismertté válik egy kiváló építész. Forbát Alfréd – Fred Forbat –, akinek hazai munkássága, életpályájának középső szakasza sajnos kevésbé jelentős, mint akár németországi, akár svédországi működése, ám mindezzel együtt nagyon fontos, hogy ismerjék őt hazájában. Ahogy a kötet pontosan végigköveti főleg Pécsett, szülővárosában található műveit, a büszkeséghez szomorúság keveredik. Munkáit nem kímélte a sors, alig van köztük olyan, amit ma büszkén lehetne mutogatni. De Molnár Farkas mellett mégiscsak ő az még a magyar bauhauslerek közül, akinek van itthon nyoma. Ezért is nagyon üdvözlendő, hogy a kötet napvilágot látott.

Forbát Alfréd neve nem sokaknak cseng ismerősen, legfeljebb talán építészeknek, művészettörténészeknek és pécsieknek vagy a Bauhaus iránt érdeklődőknek. Molnár, Breuer, Moholy-Nagy neve szélesebb körben ismert. Forbát Alfréd pályája előbb Berlinben, majd később Svédországban teljesedett ki – közben rövid ideig a Szovjetunióban, s néhány évig volt itthon, Pécsett. Így az évek során eljutott a várostervezésig, ami nagyon fontos lenne sok-sok építésznél. Mert úton-útfélen tapasztalható, hogy az építészek belezápulnak a háztervezésbe. Vagy, visszautalva a Zalavári-kötetre: komolyan véve hivatásukat, léphetnek a másik irányba, foglalkozhatnak dizájnnal is. Viszont a specializáció egyre inkább csak egy-egy részterületbe hagy elmélyülést (az autóba ott is, itt is, bárhol folytonosan beleütközünk – Forbát egyik tetszetős korai munkája egy berlini-lichterfeldi autógarázs 1925-ből, ami rég nem áll már).

„Sikerrel vette pályája és sorsa akadályait" – ezzel a mondattal fejezi be a könyvet Mendöl. Sokoldalú alkotó képe bontakozik ki, aki mindig megfontolt és körültekintő, aki következetesen keresi a helyzetnek megfelelő legjobb megoldást. Mendöl Zsuzsanna nagyon alapos kutatója Forbát munkásságának, a legilletékesebb készíthette el az első komoly kötetet róla szülőhazájában – Svéd­országban, utolsó hazájában ez már megtörtént korábban. Forrásértékű könyv, kár, hogy képanyaga nem kiegyensúlyozott, és a nyomás igen szürkés-lapos.

(A Bauhaus pécsi mesterei sorozat, Pannónia Könyvek, Pécs, 2008. 205 oldal, 3500 Ft)

Vargha Mihály

nyomtatásban megjelent az Élet és Irodalom LIII. évf. 25. számának Ex Libris rovatában, június 19.