Helyek/Tájépítészet

Megújuló Kazinczy utca

2009.07.24. 11:06

Az erzsébetvárosi önkormányzat 800 millió forint uniós támogatást nyert a Kazinczy utca középső szakaszának rehabilitációjára. A ”Kultúra utcája” projekt keretében információs pontot, kulturális központot hoznak létre, műemlék épületeket újítanak fel. Szemléletváltás az eddig csak bontásokban jeleskedő önkormányzatnál?

Az erzsébetvárosi önkormányzat 800 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréből épület- és közterület-felújításra. A Kazinczy utca egy részén 2010-ig megvalósul a ”Kultúra utcája” elnevezésű projekt.

A tervek szerint felújítják a régi zsidónegyed centrumát, a Kazinczy utca Dob utca és Wesselényi utca közötti szakaszát. Ennek keretében megújul az ortodox izraelita hitközség épületének utcai homlokzata és a belső udvara is, amelyet úgy alakítanak át, hogy ott kulturális rendezvényeket lehessen tartani. Belső-Erzsébetvárosban egyelőre nincs információs központ, ami segítené a zsidónegyedben bóklászó külföldi turistákat. Az önkormányzat a Dob utca és a Kazinczy utca sarkán lévő műemlék házban hozná létre az idegenforgalmi tájékoztató irodát.

 

 

Megújul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai Karának épülete is. Az ELTE aulája megnyílik a nagyközönség előtt, a múzeum 2000 négyzetméteres, trafóház nevű részét pedig úgy tervezik kialakítani, hogy helyt adhasson kiállításoknak, előadásoknak, helytörténeti programoknak és civil megmozdulásoknak is. Emellett két, önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületet is felújítanak. A Kazinczy utca 34. szám alatti, pár éve még bontásra szánt, jelenleg önkormányzati lakóházként működő, borzasztó állapotú klasszicista műemlék épület felújítására pályázatot írtak ki. Az önkormányzat tervei szerint nem lakóházként működik majd, hanem környezettudatos magatartásra nevelő központ, valamint kézműves és népi kismesterségek bemutatását szolgáló közösségi tér lesz belőle.

 

 

Mint ismeretes, a Kazinczy utca 21-ben található AKKU kulturális központ áprilisban kényszerűen bezárt, mivel az önkormányzat nem támogatta az intézményt. Az új projekt részeként azonban a Kazinczy utca 21-ben lévő Elektrotechnikai Múzeum megújul: az udvarán található trafóház hasznosításának pályázata sikeresen lezárult. Az épület hasznosítására létrejött négytagú konzorcium a jövőben kiállításokkal, színházi előadásokkal, helytörténeti programokkal várja a látogatókat.

 

 

A Kultúra Utcája projekt úgynevezett funkcióbővítő rehabilitáció, amelynek keretében a Kazinczy utca – Dob utca – Wesselényi utca közötti szakaszán az utca teljes szélességében egy szintbe kerül, megszűnnek a kiemelt szegélyek az úttest és a járda között. Az egész utca a műemléki környezethez illeszkedő díszburkolatot kap.

B.G.