Közélet, hírek

Megújul a WELL épületminősítési rendszer

2018.06.14. 10:00

Május 31-től minden épülettípusra elérhető lesz az egészséges és inspiráló beltéri környezetet támogató WELL épületminősítési rendszer. Az International Well Building Institute által életre hívott minősítési rendszer a dolgozói jóllétére fókuszál. 

Mi az a WELL?

A WELL épületminősítési rendszer támogatja, hogy az emberek fizikailag és szellemileg jobban érezzék magukat, ezáltal jobban éljenek és hatékonyabban dolgozzanak.

A WELL v2 10 fő témakörben ír elő követelményeket és ajánlásokat:

 1. Levegőminőség
 2. Vízminőség
 3. Táplálkozás
 4. Megvilágítás
 5. Mozgás
 6. Hőkomfort
 7. Akusztika
 8. Anyaghasználat
 9. Lelki és szellemi környezet
 10. Közösség


 

Mik a fő változások május 31-től?

Korábban csak irodaházakra volt elérhető a minősítési rendszer, de a május 31-én bemutatott WELL v2 után bármely funkciójú épület pályázhat a minősítésre. Az első verzió kötelezően teljesítendő elemeinek száma csökkent. A változások röviden úgy jellemezhetők, hogy a globális szemlélet helyébe a lokális lép, melyben figyelembe veszik az egészség szempontjából kockázatos helyi tényezőket. A korábbi 7 fő témakör 3 újjal bővült, ami a rendszer áttekinthetőségét és flexibilitását segíti. Az új verzió a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a közösségek erejére.

 

Mitől működik a WELL?

A WELL rendszer alapját  az emberi szervrendszerekre (pl. légzőrendszer, idegrendszer, endokrin rendszer, vázrendszer) pozitívan és negatívan ható tényezők kutatása képezi. Ez alapján egy olyan rendszert dolgoztak ki, ami csökkenti a stresszt, az ülőmunka káros hatásait, felveszi a harcot az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Az irodaházakra vonatkozó 100 kritérium közül példa erre a Circadian lighting desing, ami azt biztosítja, hogy a munkavállaló szervezete a nap folyamán kellő mennyiségű és minőségű fényhez jusson a bioritmushoz mérten. 

 

Hogyan kezdődik a WELL tanúsítási folyamat?

A projektet először regisztrálni kell az International Well Building Institute honlapján. Ezután össze kell állítani a minősítési folyamat résztvevőit, akik a tervezés és a kivitelezés során folyamatosan egyeztetnek az integrált tervezés biztosítása érdekében.

 

Mi az építész szerepe a WELL tanúsítási folyamat során?

Az építész tervező a helyi WELL AP tanácsadó és a projekthez kijelölt, jellemzően amerikai WELL coach segítségével integrálja a WELL rendszer követelményeit az építészeti tervekbe és összeállítja az igazoló dokumentációt, ami jellemzően feliratozott vázlatokból és tervezői nyilatkozatokból áll. Például irodaház esetében alaprajzi vázlatokkal igazolja, hogy a munkaállomások minimum 75%-a az ablakoktól 7,50 m távolságon belül található (WELL v1).

 

 

Milyen szinteket lehet elérni a WELL-ben?

Az alapkövetelményeket teljesítő épületek ezüst minősítést kapnak. Az ezen felül teljesítő épületek arany és platina minősítést szerezhetnek. Lehetőség van csak az épületburok és épületmag minősítésére is, Core and Shell esetén 4 különböző minősítési szint érhető el.

 

Elérhető Magyarországon?

Magyarországon 4 WELL AP tanácsadó tevékenykedik, akik segítik a beruházásokat a projekt regisztrációjától kezdve a minősítés megszerzéséig, valamint utána, a minősítés fenntartásában. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) folyamatosan szervez tájékoztató előadásokat és 1-2 napos képzéseket a témában, ahol az építészmérnökök betekintést nyerhetnek a WELL rendszerbe és segítséget kaphatnak a vizsgára való felkészülésben. Eddig három budapesti irodaprojekt szerzett platina előminősítést. A HuGBC Minősített Magyar Épületek Adatbázisában nyomon követhetők a magyarországi WELL minősítésre pályázó és a minősítést elnyert épületek.

Kurucz Regina
WELL AP

 

 


 

Forrás

 • https://v2.wellcertified.com/v2.1/en/overview
 • https://www.wellcertified.com/articles
 • https://www.wellcertified.com/en/articles/cundall-office-one-carter-lane
 • http://www.hugbc.hu/hirek/tizenharman-keszultek-fel-well-ap-vizsgara/3744
 • http://www.hugbc.hu/minositett-epuletek-adatbazis