Épületek/Irodaépület

Megszokott elegancia, környezettudatosság – Allianz irodaház

2010.09.24. 14:20

Miután több meghívott stúdió közül a Lukács és Vikár Építésziroda tervét választotta a megrendelő, az építészek igyekeztek megfelelni az elvárásoknak. Az irodaházak tervezésében már nagy múlttal rendelkező cég a funkcionális és reprezentatív követelményeken kívül nagy hangsúlyt fektetett a Breeam környezettudatos alapelvek alkalmazására is.

A Könyves Kálmán Krt. 48-52. szám alatti telken valósult meg a Wing Zrt érdekeltségi körébe tartozó K3 Ingatlan Kft beruházásában, a Market Zrt kivitelezésében ez az irodaház. A munkát több meghívott építészcsapat tervének megrendelői értékelését követően kaptuk meg. Sikerünk titka véleményünk szerint a sokéves tapasztalat során kikristályosodott racionális, mégis sokféle használatot lehetővé tevő alaprajzi és térszervezés, az épület mozgalmas és mégis jól kezelhető tömegének együttese és nem utolsósorban a Breeam környezettudatos alapelvek magas minősítésének – utóbb beigazolódott - ígérete volt.

 

 

 

Az épület eredetileg bérirodaházi elképzelésekhez igazodóan került megtervezve shell and core illetve további, akár 10-20 fit out fázissal számolva. A végeredménynek mégis rendkívül jót tett, hogy egyetlen használója, valós gazdája lett a háznak és a befejezés egységes egészként, a felmerült igényeknek megfelelően történt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a rendkívül kiélezett piaci helyzetben éppen ez az épület bizonyult vonzónak, illetve alkalmasnak egy olyan igényes felhasználó számára, mint az Allianz. 

 

 

 

Az épület egy, a tömeg súlypontjába helyezett főbejárattal, kétszintes reprezentatív, központi előcsarnokkal, recepciós térrel fogad, melyből a két vertikális közlekedőmag közvetlenül érhető el. E térből nyílik az irodaház belső használatú étterme, kávézója, illetve az ehhez a térhez kapcsolódik a telekbelső felőli terasz és zöldfelülete. Az I. emeleten a két irodaterületet az előcsarnok légterén áthaladó híd köti össze, felette az alaprajzok egységes egészet alkotnak. A VII. emeleten a vezetői irodák kaptak helyet, nagyobb méretű tetőteraszokkal. Itt nyertek elhelyezést a gépészeti terek és a zajvédő falak mögé rejtetten itt találhatóak a hűtőgépek, valamint további gépészeti elemek optikailag is védett helyzetben. A gépkocsi parkolás a terepszint alatti három pinceszinten megoldott.

 

 
 

 

A belsőépítészeti tervezést a Schüller és Társa Kft illetve a MádiLáncos Stúdió Kft. készítette, érdemben illeszkedve az építészeti alapelképzeléshez, illetve Allianz igényeihez..
Külön ki kell emeljük Gál Árpád kollegánknak és barátunknak a tervezésben végzett kiemelt, mondhatni főszerepét. Az elmúlt időszakban alig volt feladatunk, amiben ne vett volna részt. Olyan fontos épületeinkben volt meghatározó szerepe, mint például az MVM székház, vagy a most épülő Officium irodaház. Ezúton is kérjük az elektronikus és írott sajtót, hogy a tervezők ismertetésénél az ő, vagy más kollegák szerepére is kérdezzenek rá! Tehetséges fiatal kollegáink ne szoruljanak a megszokott Lukács és Vikár kalap alá.

Vikár András DLA és Lukács István


Allianz székház , avagy  K3 irodaház

tervezők: Vikár András DLA, Lukács István, Gál Árpád - Lukács és Vikár Építészstúdió
fotó: Bujnovszky Tamás
beruházó: Wing Zrt.
irodafejlesztések,  fejlesztési vezéigazgató-helyettes: dr. Árendás Gergely
projektvezető: Balassa László
kivitelező: Market Zrt.
műszaki igazgató: Molnár János
generál tervező: Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.
belsőépítészet: Schüller Ferenc - Schüller és Társa Kft.
Mádi Krisztina, Láncos Áron, Kató Kata - MádiLáncos Stúdió Kft.
statika: Almási józsef, Varvasovszky Péter - CAEC Kft.
gépészet: Kolarovszki László, Áy János - Körös Consult Kft.
Görgeyné Bihary Erzsébet, Bukovics János - GB Plan Kft.
elektromos: Bogár Péterné, Németi Ferenc - Tertak Kft.
tájépítészet: Szloszjár György, Massány Edina - Garten Stúdió Kft.
konyhatechnológia: Gauland András - Teco-Gastro Bt.
nyílászáró konzulens: Dömötör Álmos
tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2009-2010
bruttó szintterület: 32000 m2
építtető: K3 Ingatlan Kft.