Közélet, hírek

Megnyitott a székesfehérvári Alba Aréna

2024.04.19. 10:40

A Magyarország-Norvégia válogatott jégkorongmérkőzés alkalmával, színes programok közepette veheti birtokba a közönség mától a közel 46 milliárd forintos állami támogatásból megvalósuló Alba Arénát. A multifunkciós csarnok terveit Balázs Mihály Kossuth-díjas építész és Tarnóczky Tamás Attila Pro Architectura-díjas építész készítette.

Az első skiccek 2013-ban születtek, így egy évtizedes történet zárult le, írta Balázs Mihály Facebook-oldalán. A 6.000 + 2.250 férőhelyes, nettó 22.000 négyzetméter alapterületű létesítmény Székesfehérvár új városrészén született meg. Az aréna elsősorban a jégkorongosok központja lesz, de a jég befedhetőségével minden más elterjedt sportág számára biztosítani tudja a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő játékteret. Emellett a város új közösségi tereként kulturális programok, koncertek, konferenciák és vásárok megtartására is alkalmas lesz. 

A kivitelezés 2021 novemberében kezdődött meg, a munkálatok során 60.000 m3 föld kitermelése, 757 darab vasbeton cölöp lefúrása, 21.000 m3 beton beépítése és 1.860 tonnás acélszerkezet beemelése történt meg. Az Alba Aréna acél tetőszerkezetéhez az ország legnagyobb mobildaruját használták, amely 60 méter hosszú; a tetőszerkezet súlya 10 elefántnak felel meg. Az épületnek sem földgáz, sem távhő igénye nincs, belső hőmérsékletét talajszondás megoldással szabályozzák, olvasható az épület hivatalos facebook-oldalán.

Hamarosan részletes tervbemutatóval is jelentkezünk az Építészfórumon.