Épületek/Középület

Megfiatalodó hetvenes évek - hotel Siófokon

2017.04.25. 14:16

Adott egy hetvenes évekbeli épület egy félig kész új szárnnyal, mellette egy szállodával, amivel össze kellene kötni - úgy, hogy az elkészült épület egyben magasabb, négy csillagos színvonalra pozícionálja a hotelt. Peschka Alfréd, Csernik Tamás és Egervári Tímea (Óbuda Építész Stúdió) csapata, illetve Göde András és Kéry Balázs (Kroki Belőépítész Iroda) a megváltozott építtetői igényeket az adottságok jobb kihasználásával teljesítette.

2016 március végén nyitott meg a Siófoki „Hotel Yacht” névre kereszteltnégycsillagos szálloda, melynek végleges terveit az Óbuda Építész Stúdió és a Kroki belsőépítész iroda készítette el. A tervezési feladat egy 2011-ben félbeszakadt szállodaprojekt újraélesztése, az időközben megváltozott építtetői elvárások teljesítése volt. A szálloda több ütemben épült: a hetvenes évekre datálható korábbi szárny mellé 2011 után egy bővítést terveztek, melynek megvalósítása azonban a szerkezetépítés stádiumában leállt. Eredeti tervezője Szilvási Attila.
Az új befektető ezt a megkezdett építkezést kívánta az adottságokat jobban kihasználva, a funkcionalitást növelve befejezni. Például a főbejárat az új szárnyba került, a kikötői oldalon nagyobb összenyitható szobákat alakítottak ki, a földszinten egy egészségügyi részleg is helyet kapott. Megrendelői igényként volt a szálloda magasabb színvonalara pozicionálása, családi szobák létrehozása, valamint az étterem-konyha, és közösségi terek átstrukturálása a belsőépítészet teljes újragondolásával. Igény volt továbbá a szomszédos telken lévő, szintén tulajdonban lévő 2630 m² alapterületű hotellel és annak fürdőépületével való funkcionális összekötés, egységes arculat megteremtése.
A 2600 m²-es négycsillagos, földszint plusz háromemeletes hotelben két szinten 38 szobaegység kapott helyet. Legfelső szintjén a konferenciatermek, földszintjén étterem-lobby és kiszolgáló területek helyezkednek el. A projekt teljes megvalósítására extrém rövid határidő állt rendelkezésre (8 hónap), a tervezési és kivitelezési munkákat is az Óbuda Group végezte. A tervező az Óbuda Építész Stúdió Kft., a generálkivitelező az Újlaki Építő Kft. volt.
Elhelyezkedésének köszönhetően a Hotel Yacht páratlan panorámával rendelkezik, szobáinak többségéből teljes kilátás nyílik a Balatonra és a vitorláskikötőre. Az üzemeltető elsődleges célja, hogy finom egyensúlyt biztosítva szolgálja mind az üzleti céllal utazók, mind a pihenni vágyók igényeit.

Peschka Alfréd, Csernik Tamás, Egervári Tímea