Épületek/Lakóépület

Megépült az OMA első New York-i toronyháza

2022.12.13. 10:44

Az "Eagle + West" észak Brooklyn posztindusztriális térségének fejlesztésének keretében valósulhat meg. A két toronyból és egy 7 emeletes lepényből álló épülettömeg megfizethető és piaci árú lakásokat foglal magában, miközben megeleveníti Rem Koolhaas ’70-es évekbeli – New York városára tervezett – spekulatív munkáit.

Az épület a „Greenpoint Landing Masterplan" fejlesztési terv részeként valósult meg, a vezető tervezője Jason Long volt, a kiviteli terveket a Beyer Blinder Belle készítette. A komplexumban összesen 745 lakás, 3.000 négyzetméternyi köztér és 55.000 négyzetméternyi kiadható tér kap helyet. A projekt részeként a város számára hozzáférhető vízparti sétány is nyílik.

„Az Eagle + West tükrözi – a Brookfielddel, a Park Tower Grouppal, valamint a tervező és kivitelező csapattal megfogalmazott – közös célunkat, hogy olyan épületet hozzunk létre, mely összeköti a múltat és jövőt, a belteret és külteret, a városi életet és a vízpartot. A két torony – egymást kiegészítő testvérek – olyan állandóan változó jelenléttel bír, mely képes a környéket és a vízpartot egyaránt bevonni. Izgalmas lesz látni, ahogy megtelik élettel a projekt, amikor az emberek elkezdik otthonukká tenni."
Jason Long, az OMA társtervezője

A negyven emeletes (121 méter magas) torony felfelé szélesedik, míg a harminc emeletes (91 méter magas) épületrész éppen ellenkezőleg, lefelé, így maximalizálva a kilátást és dramatizálva az épület ikonográfiáját. A két tömeg konzoljai és teraszai egymást követve hullámoznak, köztük üres tér feszül. Az épület beton burkolatú osztása 4-8 emeletes tömbökre tagolja a homlokzatot és bordázott textúrája a helyi építészetre utal. A 2,4 x 2,4 méteres nyílászárók monoton kiosztása vizuálisan egységesítik a tervet.

A 4.000 négyzetméternyi kényelmi szolgáltatást a komplexum szívében, a két tornyot összekötve, Manhattanre néző panorámával tervezték meg. Az épület ikonográfiája szubverzívnak hat, de a belső terek illeszkednek a kommersz amerikai életstílushoz. A belsőépítészeti kialakításért a Los Angeles-i Marmol Radziner stúdió volt felelős. Két tetőterasz is helyet kap, az egyik medencének, a másik zöld kertnek ad otthont.

A magasabb torony szerkezetében ferde oszlopokat alkalmaztak, hogy lehetővé tegyék a konzolos kialakítást. Az épület hét emeletes lepény része további lakóegységeket, előcsarnokokat és társalgó tereket foglal magában. Az apartmanok belső tereit a Beyer Blinder Belle Architects tervezte, a fényes homlokzat és a bútorzat variációi változatos alaprajzi kialakítást kínálnak.